Het maakt niet uit of je wel of geen www voor je domeinnaam hebt staan. Er zal in ieder geval altijd http:// voor je URL staan eventueel gevolgd door www. Hoe pas je dit nu aan? Je kunt naar de algemene instellingen van WordPress gaan en daar de home- en site-URL aanpassen. Je zult hier zien staan http://jedomeinnaam.nl en dit kun je aanpassen in https://. Hiermee zorg je er echter nog niet voor dat je hele website via een beveiligde verbinding loopt. Er zullen altijd onveilige aanroepen blijven bestaan. En onveilige aanroepen betekent dat de browsers jouw website als onveilig zullen bestempelen, met alle gevolgen van dien.

Zoeken en vervangen WordPressHoe pak je dit dan aan? Wat ik eigenlijk standaard doe, is zoeken en vervangen in de database. Wij gebruiken hiervoor de fantastische tool die we al eerder beschreven heb in deze blog: https://lamper-design.nl/zoeken-en-vervangen-wordpress-database/ De http:// verwijzingen staan namelijk in de database, daar staat alle content van je website, dus dat is ook de locatie waar je ze zult moeten wijzigen. Maak voordat je iets gaan doen met de database ALTIJD eerst een back-up.

Als je eerst bij de site-URL in de WordPress instellingen gekeken hebt, weet je hoe je website nu aangeroepen wordt. Zoek dan in de plugin naar http://jedomein.nl en vervang dit voor https://jedomein.nl. Je kunt als eerste een dry run uitvoeren en kijken of er daadwerkelijk zaken vervangen worden. Als dit niet zo is dan heb je waarschijnlijk niet goed gezocht en raad ik je aan nogmaals je site-URL te bekijken en deze desnoods te kopiëren. Let er op dat er geen / achter de originele zoekterm staat, of zet deze bij de te vervangen URL ook neer.  Ben je overtuigd van de juiste termen? Dan kun je een live run uitvoeren en heb je stap twee ook afgerond.

Google Chrome heeft een erg sterke ingebouwde caching. Onder voorkeuren > Geschiedenis > Wis Browsegegevens kun je ervoor kiezen om alleen de bestanden te wissen. Doe dit voordat je naar jouw website gaat, anders krijg je namelijk nog een oude lokale versie van je website te zien.