Het gebruik van ‘www’ in je domeinnaam is inderdaad facultatief. Ongeacht of je het gebruikt, wordt het altijd voorafgegaan door http:// of mogelijk door https://, afhankelijk van of je website een beveiligde verbinding heeft. De ‘s’ in ‘https’ staat voor ‘secure’, en een dergelijke beveiligde verbinding is essentieel voor websites om de gegevens van bezoekers te beschermen.

Aanpassen van de URL

Het aanpassen van de URL kan via de algemene instellingen van WordPress waar de home- en site-URL aangepast kunnen worden van http:// naar https://. Echter, deze eenvoudige verandering zorgt er niet voor dat alle elementen van de website via een beveiligde verbinding lopen. Er kunnen nog steeds onbeveiligde aanroepen plaatsvinden, wat resulteert in browsers die je site als onveilig markeren.

Zoeken en vervangen WordPress

Zoeken en vervangen in de database

Om een volledig beveiligde site te waarborgen, is het cruciaal om alle http:// verwijzingen in de database te vervangen, aangezien hier alle content van je website is opgeslagen. Hiervoor kan de eerder beschreven tool, zoals in deze blog, worden gebruikt. Het is essentieel om altijd een back-up te maken voordat er wijzigingen in de database worden aangebracht.

De procedure

Na het controleren van de site-URL in de WordPress-instellingen kan met behulp van de plugin gezocht worden naar http://jedomein.nl om deze te vervangen voor https://jedomein.nl. Het uitvoeren van een ‘dry run’ eerst is raadzaam om te verifiëren of er daadwerkelijk zaken vervangen worden. Als alles in orde is, kan een ‘live run’ worden uitgevoerd.

Caching en lokale versies

Browsers zoals Google Chrome maken gebruik van sterke caching. Het is aan te raden om de cache te wissen alvorens je website te bezoeken om ervoor te zorgen dat je niet een oude, lokale versie van je website te zien krijgt.

Belang van HTTPS en SEO

Het is ook het vermelden waard dat het gebruik van HTTPS een positieve invloed heeft op de SEO van je website. Google geeft de voorkeur aan websites die een veilige verbinding aanbieden en beloont deze met een hogere ranking in de zoekresultaten. Bovendien geeft HTTPS een vertrouwd signaal aan je bezoekers, wat vooral cruciaal is voor websites die gevoelige gebruikersinformatie verwerken, zoals wachtwoorden en betaalgegevens.

Tot slot

Het implementeren van HTTPS is niet alleen essentieel voor de veiligheid van je website en je gebruikers maar draagt ook bij aan de algehele gebruikerservaring en de online vindbaarheid van je site. Het proces kan technisch lijken, maar met zorgvuldige aandacht en het volgen van de bovenstaande stappen kan elke website-eigenaar een veilige en betrouwbare online omgeving creëren.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.