Website laten maken? Doe je huiswerk.

13 min. leestijd

Als je voor je eigen bedrijf of voor je werkgever een nieuwe website wilt laten maken zijn er een hoop keuzes te maken. Je moet bijvoorbeeld keuzes gaan maken op het gebied van het te gebruiken Content Management Systeem, het design van de website en de content die geplaatst zal gaan worden. Uiteraard wil je ook in Google gevonden worden dus houd je natuurlijk vanaf de start rekening met alle aspecten van SEO.

De eerste en misschien wel de beste tip die we je kunnen geven is, plan écht genoeg tijd in om een gedegen briefing voor te bereiden voor het webdesign bureau die jullie nieuwe website gaat bouwen. En als we alvast een kleine tip mogen geven, beperk het aantal mensen wat meebeslissen of feedback geven tot het hoogst noodzakelijk aantal. Hoe meer mensen, hoe meer meningen en vaak ook vertraging.

Het beste advies wat we je kunnen geven is: steek liever teveel dan te weinig tijd in de voorbereiding. Zorg dat je alles helder hebt en dat er geen ‘we zien wel hoe het loopt’ meer open staat voordat je daadwerkelijk de opdracht geeft voor het design en de ontwikkeling van je WordPress website. Dan sta je al met minimaal 2 – 0 voor op je concurrenten.

1. Wat is het doel van de website?

Er zijn veel verschillende soorten websites, bedenk vooraf goed welk type website je nodig hebt voor jouw bedrijf.

Heb je een bedrijf wat producten verkoopt? Dan heb je misschien wel een e-commerce website oftewel een webshop nodig. Ben je een zakelijke dienstverlener? Denk dan voor jouw bedrijf aan een informatieve WordPress website. Het doel van zo’n informatieve website is om waardevolle, betrouwbare en up-to-date informatie te verstrekken over jouw vakgebied.

Daarnaast kun je natuurlijk ook zonder zakelijk belang een website bouwen zoals een persoonlijke website of een blog voor bijvoorbeeld het delen van jouw persoonlijke ervaringen of kennis. Maar we gaan er vanuit dat je als lezer van dit artikel niet onder deze categorie valt.

Het doel van je website sluit uiteraard bij het volgende punt over de doelgroep.

2. Wie is de doelgroep?

De doelgroep van een website verwijst naar de specifieke groep mensen die een website probeert te bereiken of aan te spreken. De doelgroep kan op basis van verschillende factoren worden bepaald, zoals demografie, gedrag, behoeften, of interesses. Dit zijn slechts een aantal veelgebruikte opties.

Hoe bepaal je de doelgroep van een website? Om deze te kunnen bepalen is het belangrijk om te begrijpen wie je probeert te bereiken met jouw communicatie, wat de behoeften en interesses zijn van je bezoekers, en hoe de inhoud van je website jouw doelgroep kan aanspreken of van waarde kan zijn voor hen.

De specifieke functies die een website nodig heeft, zijn sterk afhankelijk van het doel van de website en de doelgroep, maar er zijn enkele basisfuncties die voor bijna alle websites van belang zijn. Hierover lees je meer bij het volgende punt.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3. Belangrijkste functies die de website moet hebben?

Ten eerste moet een website gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn. Dit betekent dat de gebruikersinterface intuïtief en gemakkelijk te navigeren moet zijn, met duidelijk aangegeven menu’s en links. Bovendien moet de website toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief die met verschillende vormen van handicap. Dit kan onder meer het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen en ondertiteling voor video’s omvatten.

Daarnaast is het essentieel dat een website goed functioneert op verschillende apparaten en schermgroottes. Dit betekent dat het ontwerp responsive moet zijn, zodat het er op alle formaten goed uitziet en correct werkt op zowel desktops als mobiele apparaten.

Een website moet ook beveiligde functies hebben om de privacy en gegevens van de gebruikers te beschermen. Dit is vooral belangrijk voor websites die persoonlijke gegevens verzamelen of e-commerce transacties uitvoeren.

Daarnaast moet een website uiteraard relevante, waardevolle en up-to-date content bevatten. Dit kan zowel informatieve inhoud als interactieve functies omvatten, zoals contactformulieren of webshop mogelijkheden, afhankelijk van het doel van de website.

Tot slot is zoekmachineoptimalisatie (SEO) een belangrijke functie voor elke website. Dit houdt in dat de website is ontworpen en geoptimaliseerd om goed te presteren in zoekmachine resultaten, wat kan helpen om meer verkeer naar de website te leiden.

Bij het bepalen van de vereiste functies is het ook goed om mee te nemen wat je in de eerste fase echt nodig hebt, waar de website of webshop niet zonder kan. Eventueel andere eisen kun mogelijk ook doorschuiven naar een tweede fase. Je kadert hiermee goed af wat er ontwikkelt moet worden en daarnaast bespaar je in de eerste fase mogelijk kosten en houd je het project overzichtelijk voor het hele team.

4. Voorbeelden van websites

Een webdesign agency heeft veel aan een uitgebreide briefing. Neem hierin ook mee welke websites je aanspreken en welke juist niet. Leg uiteraard ook uit waarom wel of niet.

Bijvoorbeeld, de website van Apple wordt vaak geprezen om zijn strakke, minimalistische ontwerp en intuïtieve navigatie. De site maakt gebruik van hoogwaardige afbeeldingen en heeft een duidelijke hiërarchie, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

Aan de andere kant, websites die als minder effectief worden beschouwd, hebben vaak een drukke, schreeuwerige layout, onduidelijke navigatie, of een ontwerp dat niet reageert op verschillende schermgroottes. Ze kunnen ook trage laadtijden hebben, wat frustrerend kan zijn voor gebruikers. Een voorbeeld van een dergelijke website kan een verouderde blog zijn die overladen is met verschillende widgets, kleuren en lettertypen, wat leidt tot een rommelige gebruikerservaring.

Het is belangrijk om te beseffen dat het ontwerp en de effectiviteit van een website sterk afhankelijk zijn van het doel van de website en de doelgroep. Wat werkt voor de ene website, werkt misschien niet voor de andere. Wees dus zelf creatief (of laat een ander creatief zijn maar geef je wensen aan) en kopieer niet blind de website van een goedlopende concurrent.

5. Budget en de tijdlijn voor het website project

Het ontwerpen en ontwikkelen van een (WordPress) website is een complex proces dat zowel tijd als geld kost. De kosten en tijdlijn kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de grootte, complexiteit en specifieke behoeften van het project.

Het budget voor een websiteproject bestaat uit kosten voor ontwerp, ontwikkeling, inhoud creatie, zoekmachineoptimalisatie (SEO), en doorlopende WordPress onderhoud en updates. Het ontwerp van een website kan variëren van een eenvoudig, vooraf ontworpen thema tot een volledig aangepast ontwerp, met kosten die daarbij variëren. De ontwikkeling van een website kan ook variëren, van het gebruik van een bestaand content management systeem (CMS) zoals WordPress tot het op maat maken van een website vanaf de grond af. Ook de kosten voor het creëren van inhoud, zoals tekst, foto’s, video’s en graphics, moeten in het budget worden opgenomen. Kortom, een hoop variabelen dus.

De tijdlijn voor een websiteproject hangt ook sterk af van de complexiteit en omvang van de website. Een eenvoudige website kan in een paar weken worden gebouwd, terwijl een complexe, op maat gemaakte website of webshop maanden van planning, ontwerp en ontwikkeling kan vergen. Het proces begint gewoonlijk met een planning- en onderzoeksfase, gevolgd door het ontwerp, de ontwikkeling, het testen en tenslotte de lancering van de website.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over zowel het budget als de tijdlijn voor een websiteproject. Het kan verleidelijk zijn om te proberen kosten te besparen door snelle en goedkope oplossingen te zoeken, maar dit kan uiteindelijk leiden tot een website van lagere kwaliteit. Ook kan het proberen te haasten door het proces leiden tot gemiste kansen en over het hoofd zien van soms zelfs cruciale fouten. Een goed geplande en goed gefinancierde website kan een waardevolle investering zijn, die op de lange termijn zijn vruchten afwerpt in termen van verhoogd verkeer, klantenbinding en omzet.

6. Nieuwe inhoud aan de website toevoegen?

Het toevoegen van nieuwe inhoud aan je website is een cruciaal aspect van websitebeheer en digitale marketing. Bedenk vooraf waar je deze taak neer gaat leggen als de website gelanceerd is. Nieuwe, relevante en hoogwaardige inhoud kan de zichtbaarheid van je website in zoekmachines verbeteren, meer bezoekers aantrekken, de betrokkenheid van gebruikers verhogen en je merk of organisatie als een autoriteit in je vakgebied vestigen.

Wanneer je nieuwe inhoud aan je website toevoegt, is het belangrijk om consistent te zijn. Dit betekent niet alleen regelmatig nieuwe inhoud toevoegen, maar ook zorgen voor consistentie in termen van stijl, toon en kwaliteit. Je wilt ervoor zorgen dat al je inhoud een uniform merkimago en boodschap uitstraalt.

Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat je nieuwe inhoud geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dit betekent dat je relevante trefwoorden moet opnemen, aantrekkelijke en beschrijvende titels en metabeschrijvingen moet gebruiken, en interne en externe links moet opnemen waar relevant.

Het toevoegen van nieuwe inhoud aan je website kan veel werk zijn, maar de voordelen zijn de moeite waard. Met regelmatige, relevante en hoogwaardige inhoud kan je website een krachtige tool worden voor het aantrekken en behouden van klanten, het bevorderen van je merk en het stimuleren van je zakelijke succes.

7. Wie gaat de website onderhouden na livegang?

Websiteonderhoud is een belangijke factor na de livegang van de website. Het is belangrijk voor de prestaties, veiligheid en zoekmachineoptimalisatie (SEO) van de site. Daarom is het van belang om van tevoren te bepalen wie deze verantwoordelijkheid op zich zal nemen. Te vaak komt het voor dat niemand zich verantwoordelijk voelt en deze taak daarom blijft liggen met soms desastreuze gevolgen zoals bijvoorbeeld een hack.

Er zijn verschillende opties voor het onderhouden van een website na de livegang. In sommige gevallen kan het bedrijf of de organisatie die de website bezit, besluiten om het onderhoud intern te beheren. Dit kan betekenen dat een bestaand teamlid, zoals een webbeheerder of een IT-professional, deze taak op zich neemt. Ze zullen verantwoordelijk zijn voor het up-to-date houden van de website-inhoud, het oplossen van eventuele technische problemen, het bijwerken van software en plugins, en het zorgen voor de algemene veiligheid van de site.

In andere gevallen kan het onderhoud van de website worden uitbesteed aan een extern bedrijf of een freelancer. Dit kan een goed idee zijn als het bedrijf niet over de nodige technische vaardigheden of resources beschikt om het onderhoud intern te beheren. De externe partij zal dan de verantwoordelijkheid nemen voor alle aspecten van het website-onderhoud.

Soms, vooral bij grotere projecten, wordt een combinatie van interne en externe onderhoud gebruikt. Het interne team kan verantwoordelijk zijn voor het bijwerken van de inhoud en het beheren van de dagelijkse activiteiten, terwijl de externe partij verantwoordelijk is voor technische updates, beveiliging en probleemoplossing.

Ongeacht wie het onderhoud van de website na de livegang op zich neemt, het is belangrijk om regelmatige check-ups en updates te plannen. Het hebben van een duidelijk onderhoudsplan zal helpen om ervoor te zorgen dat de website soepel blijft werken en dat eventuele problemen snel worden aangepakt. Vergeet deze stap niet vooraf te beantwoorden. Het is een belangrijke stap voor de duurzaamheid en effectiviteit van de website op lange termijn.

8. Is er een huisstijl (kleuren, lettertypen, logo’s) die op de website moet worden toegepast?

De huisstijl van een merk of organisatie is een van de meest gebruikte aspecten van een identiteit. De stijl bestaat uit een reeks visuele elementen, waaronder het logo, kleurenpalet, typografie en beeldtaal, die samen een onderscheidend en herkenbaar imago creëren. Het toepassen van deze huisstijl op een website is een belangrijk onderdeel van de merkconsistentie en kan een grote impact hebben op hoe het merk door het publiek wordt waargenomen.

Bij het toepassen van de huisstijl op een website is het belangrijk om consistent te zijn in alle elementen van het webdesign. De kleuren, lettertypen en afbeeldingen op de website moeten overeenkomen met die van de huisstijl. Dit zorgt voor een samenhangende visuele ervaring voor de gebruikers, waardoor ze gemakkelijker het merk kunnen herkennen en onthouden.

Het logo van het merk is meestal prominent aanwezig op de website, vaak in de kop- en soms ook nog in de voettekst van elke pagina. Dit helpt bij de merkherkenning en zorgt ervoor dat de gebruikers altijd weten op welke website ze zich bevinden.

De kleuren van de huisstijl moeten consistent worden gebruikt in de hele website. Ze kunnen worden gebruikt in de achtergrond, koppen, knoppen, links en andere grafische elementen. Het is belangrijk om het kleurenschema in balans te houden en ervoor te zorgen dat de kleuren goed contrasteren voor de leesbaarheid.

Ook de typografie van de huisstijl moet worden overgenomen op de website. De gekozen lettertypen en stijlen moeten zowel esthetisch aantrekkelijk zijn als gemakkelijk te lezen. Het is belangrijk om niet te veel verschillende lettertypen te gebruiken, omdat dit de website rommelig en onprofessioneel kan laten lijken.

Ten slotte is de beeldtaal ook een belangrijk aspect van de huisstijl die moet worden toegepast op de website. Dit kan betekenen dat je specifieke soorten afbeeldingen of illustraties, een bepaalde fotografische stijl, of specifieke filters of effecten gebruikt.

Het toepassen van de huisstijl op een website is een complexe taak die zorgvuldige planning en aandacht voor detail vereist. Maar wanneer het goed wordt gedaan, kan het een krachtig effect hebben op het merkimago en de gebruikerservaring van de website. Besteed hier in het voortraject dus ook zeker aandacht aan.

9. Specifieke SEO-doelen voor de website

SEO, ofwel Search Engine Optimization, speelt een grote rol in de digitale marketing van tegenwoordig. Het is een reeks strategieën en tactieken die worden gebruikt om de zichtbaarheid van een website te verhogen in zoekmachine resultaten, met als doel het verkeer naar de site te verhogen en een hogere rangschikking te bereiken.

Er zijn verschillende SEO-doelen die een bedrijf kan nastreven voor een website. Een aantal voorbeelden zijn:

  1. Verhoogd organisch verkeer: Een van de belangrijkste doelen van SEO is het verhogen van het organisch verkeer – dat wil zeggen, het verkeer dat op natuurlijke wijze naar de website komt via zoekmachines, zonder dat daar betaalde promoties voor nodig zijn. Door relevante en kwalitatief hoogwaardige content te produceren, kan een site haar organisch verkeer aanzienlijk verhogen.
  2. Verbeterde zichtbaarheid: SEO helpt om de zichtbaarheid van een website te vergroten. Dit wordt bereikt door de rangschikking van de site in zoekmachines te verbeteren. Hoe hoger de site wordt getoond, hoe groter de kans dat gebruikers op de link klikken.
  3. Verhoogde conversieratio’s: Een goed geoptimaliseerde website kan ook leiden tot hogere conversieratio’s. Dit betekent dat meer bezoekers actie ondernemen op de site, zoals het kopen van een product, het inschrijven voor een nieuwsbrief, of het invullen van een contactformulier.
  4. Betere gebruikerservaring: SEO gaat niet alleen over zoekmachines. Het gaat ook om de gebruikers. Een goede SEO-strategie houdt rekening met de gebruikerservaring, zodat bezoekers een positieve interactie met de site hebben. Dit kan worden bereikt door zaken als snellere laadtijden, gemakkelijk navigeerbare site-architectuur en mobiel-vriendelijk ontwerp.
  5. Grotere geloofwaardigheid en autoriteit: SEO kan een website helpen om als betrouwbaar en autoritatief in haar vakgebied te worden gezien. Dit kan worden bereikt door kwaliteitscontent te produceren, relevante inkomende links te verkrijgen van gerespecteerde sites, en door nauwkeurige en consistente informatie te verstrekken.

Bij het bepalen van deze doelen voor een website is het belangrijk om in gedachten te houden dat SEO een langetermijnstrategie is en dat resultaten niet altijd onmiddellijk zichtbaar zullen zijn. Het is ook een constant veranderend veld, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en beste praktijken.

10. Hosting en domeinnaam

Een domeinnaam is het unieke adres dat gebruikers invoeren in hun webbrowser om je website te bezoeken. Het fungeert als een soort online identificatie voor je website, waardoor gebruikers je makkelijk kunnen vinden en onthouden. Domeinnamen bestaan uit twee hoofdonderdelen: de website naam en de extensie (zoals .com, .org, .nl, etc.). Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om een naam te kiezen die gemakkelijk te onthouden is, goed aansluit bij je merk en bij voorkeur kort is.

Een hostingdienst, aan de andere kant, is de technologie die ervoor zorgt dat je website zichtbaar is op het internet, de server waar je website opgeslagen is. Webhostingbedrijven bieden servers waarop je website wordt opgeslagen en deze servers zijn verbonden met een netwerk dat 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk is. Wanneer iemand jouw domeinnaam in hun webbrowser invoert, wordt hun computer verbonden met de server waarop jouw website wordt gehost en kunnen ze je website bezoeken.

Dus hoewel domeinnaam en hosting nauw met elkaar zijn verbonden, zijn ze niet hetzelfde. De domeinnaam is het adres van je website, terwijl de hosting zorgt voor de fysieke ruimte waar je website zich bevindt.

Het is belangrijk om beide aspecten zorgvuldig te overwegen bij het opzetten van een website. Je moet een domeinnaam kiezen die je merk vertegenwoordigt en makkelijk te onthouden is, en je moet een betrouwbare hostingprovider kiezen om ervoor te zorgen dat je website altijd toegankelijk is voor je bezoekers.

11. Specifieke toegankelijkheidsvereisten

Moet de website toegankelijk zijn voor mensen met een handicap? Hoe maak je een toegankelijke website? Een toegankelijke website is ontworpen en ontwikkeld zodat alle mensen, inclusief mensen met beperkingen, de site kunnen gebruiken, begrijpen, navigeren en ermee kunnen omgaan. Toegankelijkheid omvat zowel fysieke beperkingen (zoals blindheid, slechtziendheid, doofheid, of motorische beperkingen) als cognitieve beperkingen (zoals dyslexie, autisme, of leerstoornissen).

Toegankelijkheid op het web is belangrijk om iedereen gelijke toegang tot informatie en functionaliteit te bieden. Daarnaast is het in veel landen wettelijk verplicht om websites toegankelijk te maken.Het creëren van een toegankelijke website houdt onder andere in dat de website voldoet aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een reeks richtlijnen die zijn ontwikkeld om te helpen bij het maken van toegankelijke websites. Enkele voorbeelden van toegankelijkheidspraktijken zijn:

Bruikbaarheid van de website met alleen een toetsenbord: Alle functionaliteiten van de website moeten bedienbaar zijn via alleen het toetsenbord, zonder muis. Dit is cruciaal voor gebruikers met motorische beperkingen die geen muis kunnen gebruiken.
Alternatieve tekst voor afbeeldingen: Visueel gehandicapte gebruikers, die screen readers gebruiken om de inhoud van de website te horen, kunnen de informatie op afbeeldingen niet verkrijgen tenzij er een alternatieve tekst is die de afbeelding beschrijft.
Goed contrast: Mensen met een verminderd gezichtsvermogen kunnen moeite hebben met het lezen van tekst die niet genoeg contrasteert met de achtergrond.
Toegankelijke formulieren: Formuliervelden moeten duidelijk gelabeld zijn, zodat gebruikers weten welke informatie ze waar moeten invoeren.
Duidelijke navigatie en lay-out: De website moet op een logische, voorspelbare manier zijn gestructureerd, met duidelijke aanwijzingen om gebruikers te helpen navigeren.

Het is belangrijk te onthouden dat toegankelijkheid niet alleen over technische implementatie gaat. Het gaat ook over empathie en het begrijpen van de diverse behoeften van de gebruikers. Een toegankelijke website draagt bij aan een inclusievere digitale wereld, waar iedereen toegang heeft tot informatie en diensten.

12. E-mailmarketing, bloggen of social media-integratie?

E-mailmarketing is een digitale marketingstrategie waarbij bedrijven e-mails sturen naar hun klanten of potentiële klanten met het doel hun relatie te verbeteren, loyaliteit op te bouwen, merkbekendheid te vergroten, of omzet te genereren. E-mailmarketing kan op verschillende manieren worden ingezet. Dit kan variëren van het sturen van gepersonaliseerde berichten aan individuele klanten, tot het verzenden van nieuwsbrieven aan een grote groep abonnees. Het kan ook worden gebruikt om klanten op de hoogte te houden van nieuwe producten, aankomende evenementen of speciale aanbiedinge

Naast e-mailmarketing kun je bij het uitwerken van een voorbereiding voor de website ook nadenken over het schrijven van periodieke blogs, ook weer van belang voor SEO. Of het regelmatig posten van posts op social media, wie gaat dit oppakken, wie maakt een content-kalender, etc.

We begonnen dit artikel met de tekst dat het ontwikkelen van een website misschien wel minder tijd kost dan het voorbereidingsproces. De weg naar een goede website is voor veel bedrijven heel hobbelig. Zorg dat jou dit niet overkomt en doe je voordeel met deze tips.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.