Online afspraak via je website laten maken?

8 min. leestijd

De meeste bedrijven zijn weer open op afspraak na een algehele lockdown in 2021 waarbij ze gesloten moesten blijven en daarna click & collect voor winkels werd toegestaan. De komende maanden zal er waarschijnlijk nog steeds veel veranderen in ons land en in de wereld door het coronavirus. Een belangrijke aanpassing voor je website als je bijvoorbeeld een kapsalon of schoonheidssalon hebt of een winkel hebt, is dat je alleen nog op afspraak mag gaan werken. Voor veel bedrijven zal dit weinig verschil maken, als je nog geen afsprakensysteem in je WordPress website hebt dan geven wij je graag mee hoe je dit kunt realiseren.

Mocht het op dit moment voor jouw bedrijf nog niet mogelijk zijn om op afspraak open te gaan dan kun je overwegen om je diensten digitaal aan te bieden via bijvoorbeeld een e-learning in WordPress. Wij hebben hierover eerder geschreven en hebben ondertussen in het afgelopen jaar bijna tien nieuwe online leeromgevingen op mogen zetten in een combinatie van WordPress, LearnDash en WooCommerce. Is het nu zaak om op afspraak te werken, dan helpen we je nu aan een systeem voor het online boeken van een afspraak.

  1. Niet alleen voor afspraken door coronaregels
  2. Afspraak plannen met gratis Easy Appointments voor WordPress
  3. Afspraak plugin voor WordPress: Booked
  4. Afspraak inplannen met Gravity Forms
  5. Conclusie

Niet alleen voor afspraken door coronaregels

Uiteraard is zo’n systeem ook buiten de coronacrisis prima te gebruiken om afspraken via je WordPress website online in te laten plannen. Het is een relatief kleine investering die je heel veel tijd en heen en weer mailen bespaart. Een relatief uitgebreide optie is Bookly, we schreven eerder al een uitgebreide uitleg over Bookly als boekingssysteem in WordPress.

Voor het inplannen van een afspraak via je website zijn er honderden plugins te vinden. Wij hebben de onderstaande plugins geselecteerd op basis van ervaringen en reviews. Dit wil uiteraard niet zeggen dat dit de beste plugins zijn, mocht je suggesties hebben laat het dan vooral weten in een reactie.

Afspraak plannen met gratis Easy Appointments voor WordPress

Een eenvoudige plugin die je gratis mag gebruiken en die te downloaden is in de WordPress repository. Na installatie is deze plugin direct in het Nederlands beschikbaar.

Easy Appointments

Hoe zorg je dat de bezoekers een afspraak kunnen boeken via je website met Easy Appointments? Na installatie krijg je een extra optie in je dashboard. Deze heet zoals je waarschijnlijk al verwacht: Easy Appointments.

Onder de instellingen vind je onder andere Locaties, Diensten en Dienstverleners. Hier kun je alle gegevens van jouw locatie(s) en medewerker(s) invoeren die vervolgens gekozen kunnen worden in de kalenderoptie voor bezoekers.

Easy Appointments

Als je alle opties ingevuld hebt en gekoppeld via verbindingen kun je middels een shortcode de afspraakoptie invoegen in een willekeurige WordPress pagina of bericht.

Afspraak via WordPress website maken

Er zijn binnen de plugin verschillende weergaveopties die je kunt selecteren. Uiteindelijk kun je nog steeds het beste met CSS de plugin aanpassen naar je huisstijl.

Als je meer opties wilt, zoals bijvoorbeeld een koppeling naar Google Calendar of WooCommerce, dan is er nog een betaalde extensie die je aan kunt schaffen via deze website.

Afspraak plugin voor WordPress: Booked

De hierboven beschreven plugin is gratis, met een betaalde extensie voor meer opties mocht je die nodig hebben. Een andere optie is om een betaalde plugin aan te schaffen voor het maken van afspraken via je website, zoals Booked.

In deze plugin heb je de optie om te koppelen aan bijvoorbeeld jouw Google Calendar of je WooCommerce webshop. Het verschil met de eerste plugin is dat je gemakkelijker verschillende opties toe kunt voegen. Denk hierbij aan een aparte afspraakpagina voor verschillende locaties of medewerkers.

Binnen de plugin heb je de optie om een kalender- of een lijstweergave te selecteren. Alle opties voor de weergaves en meer vind je op de website van Booked.io.

Booked afspraken WordPress

Als je de plugin aan wilt schaffen dan kan dat direct hier.*

In de Booked plugin heb je nog meer mogelijkheden. Zo kun je in het formulier custom velden toevoegen. Als je bijvoorbeeld een extra vraag wilt stellen voordat een bezoeker een afspraak kan maken dan is dit mogelijk.

Afspraak inplannen met Gravity Forms

Wij hebben al vaak geschreven over Gravity Forms. Heb je trouwens onze e-mailserie boordevol met tips al gevolgd? Negen e-mails waarmee je alle mogelijkheden van Gravity Forms leert kennen. En dat helemaal gratis. Je schrijft je hieronder direct in voor deze serie.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kun je Gravity Forms inzetten voor het maken van een afspraak in je webshop? Je kunt een formulier op je website plaatsen waar je een datumprikker in plaatst. Je kunt het uiteraard zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wilt. In de basis is een naam en een e-mailadres met telefoonnummer voldoende in combinatie met een gewenste datum en tijd. Meer tips voor Gravity Forms vind je hier.

Conclusie

Zoals in de inleiding ook aangehaald zijn er duizenden plugins om een afspraak via je website te kunnen maken. Bewust hebben we een gratis en een betaalde variant laten zien. De gratis variant voldoet voor veel bedrijven prima. Daarnaast kun je uiteraard ook een Gravity Forms formulier gebruiken om een afspraak te laten maken voor jouw bedrijf.

Communiceer deze aanpassing uiteraard naar de bezoekers van je website via bijvoorbeeld een popup in WordPresss of via je nieuwsbrief.

Heb jij ervaring met andere afspraken plugins? Laat het ons weten in een reactie.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.