Je hebt een website maar krijgt regelmatig klachten dat deze zo langzaam laadt. Langzaam is een breed begrip. Een panter zal een slak altijd langzaam vinden. Maar er zijn wel globale geaccepteerde richtlijnen. Die zitten rond de 5 seconden totale laadtijd. Hoe kun je de snelheid en performance van je website testen? In de blog geef ik je acht gratis tools waarmee je dit kunt testen!

Ik werk regelmatig voor online marketing bureau’s die de technische optimalisatie van de websites van hun klanten aan mij overlaten. Dit is namelijk de basis voor een goede SEO optimalisatie naast uiteraard de content op de website. Google houd van snelheid! En je bezoekers ook. Ik update bijna wekelijks wel WordPress blogs die mensen zelf gebouwd hebben maar als de blog wat bekender wordt krijgen ze performance problemen. En daar help ik hen graag bij!

Maar hoe test je dit? En kun je zelf je zelf je website testen of is dat alleen voorbehouden aan je webdesigner? Ik heb goed nieuws! Je kunt het gewoon zelf. Hieronder zal ik 8 tools omschrijven die je van dienst kunnen zijn bij het testen van je website.

Google Pagespeed:

Website testen met Google Pagespeed TestHet werkt heel simpel. Je voert de website url in en klikt op ‘analyseren’. Je krijgt een overzicht van je website op mobiel en op de desktop met daarbij de verbeterpunten voor je website volgens de Google Richtlijnen voor webmasters.
Heb je veel rode of oranje items? Dan is het tijd om hard aan de slag te gaan! Als je tegen problemen aanloopt met je WordPress website staat hier misschien wel de oplossing. Bekijk de tool op http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights.

Webpagetest

Website testen met webpagetest.orgVoer je URL in en kies eventueel een locatie. Het beste test je met een locatie in Nederland als je meeste bezoekers hier vandaan komen. Maar heb je veel Amerikaanse bezoekers? Bekijk dan eens de snelheid die je website haalt als je in Amerika zit. Je kunt zelfs nog testen met verschillende browsers om het beste beeld te krijgen.
En waar denken jullie dat deze bedrijven de voor jou gebouwde website hosten? Heb je een keuze? Test de tool zelf op http://webpagetest.org

Load Impact van je website testen

Dit is een uitgebreide test van je website. Deels gratis maar wil je alle resultaten bekijken dan moet je ervoor betalen. Bekijk de tool op http://loadimpact.com.

Neustar Web Performance

Een test voor met name de performance van je website. Wat vertraagt je website? Wat gebruikt de meeste tijd in het laadproces? Met deze tool kun je het exact zien!

Website testen op snelheidDe website wordt automatisch vanaf verschillende locaties getest. Het maakt namelijk wel degelijk een verschil waar vandaan je website benaderd wordt, als de server waar je website op gehost wordt in Waddinxveen staat en je benaderd de website vanuit bijvoorbeeld Londen zal het langer duren voor je website geladen is dan wanneer de server ook in Londen staat. Veel hostingproviders kiezen ervoor om hun servers op een centrale locatie in Nederland te plaatsen, vaak wordt gekozen voor Amsterdam. Het gaat hierbij niet om seconden in de laadtijd, maar alle beetje helpen! Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een hostingprovider.

Test deze tool zelf op http://www.neustar.biz/resources/tools/free-website-performance-test.

Octagate Sitetimer

Website testen met octagate sitetimerTest hoe lang het duurt voordat je website volledig geladen is. Regelmatig werkt de test niet in verband met overbelasting van de servers. Probeer het dan op een later tijdstip nog eens! Bekijk de tool op http://www.octagate.com/service/sitetimer.

Pingdom Tools

Website testen met Pingdom ToolsDeze tool test de snelheid van je website en geeft een heel beknopt overzicht van de laadtijd en geeft aan hoe je website scoort tegenover andere websites. De tool wordt veel gebruikt door hostingproviders om aan te tonen hoe snel hun hosting is. De verschillen tussen een geoptimaliseerde website en een niet-geoptimaliseerde website zijn erg groot! Test je eigen website via http://tools.pingdom.com/fpt/

Show Slow

Een tool waar je eerst moet inloggen met een Social Media account of een gebruikersnaam aanmaken. Test het zelf op http://www.showslow.com/

GTmetrix

Website testen met GTmetrixEen hele handige site waar ik veel gebruik van maak. Je kunt precies zien hoe lang het duurt voor bepaalde opties geladen worden op je website en als je er niet uitkomt heb je naast elke genoemde optie de knop ‘What’s this mean?’ met een beknopte uitleg over het probleem.

Website testen? GTmetrix voor je website optimalisatieEn wat zijn de resultaten voor je website? Deel ze in een reactie! Is jouw website traag en kom je er niet uit? Stuur dan gerust een mail naar info@lamper-design.nl en dan kijk ik voor je! Want dit is tenslotte het resultaat waar je voor gaat. Het onderstaande resultaat is na de optimalisatie van een blog wat begon met een PageSpeed score van E en een YSlow score van D!

Website testen en je GTmetrix score verbeteren!

Twijfel je of je hosting wel voldoet? Ik adviseer je graag bij het overstappen naar een andere provider en als je de keuze gemaakt hebt verhuis ik graag je complete website over.