Het blijft een eeuwig discussiepunt tussen webdesigners: “Wij maken WordPress thema’s op maat omdat dit veel sneller is en volledig op maat te bouwen naar wens van de klant.” Wij gebruiken standaard thema’s en vinden onszelf een volwaardig webdesign bureau.

Maar is het eigenlijk wel zo zwart-wit? Zoals in alle gevallen bij discussies hebben beide opties voordelen en uiteraard ook nadelen. Met de komst van de Gutenberg editor speelt WordPress in op de behoefte van webdesigners om sneller met blokken websites te kunnen bouwen. In deze blog zetten wij de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje.

We nemen je mee in de ontwikkeling en het onderhoud van een WordPress website. Vanuit onze dagelijkse praktijk geven we je voorbeelden aan waarom bepaalde keuzes in onze ogen beter zijn. En dan vooral gericht op een langere termijn van minimaal vijf jaar.

Voordelen van een WordPress thema op maat

1: Thema is ook echt op maat

Het grootste voordeel van een WordPress thema op maat is dat het echt op maat gemaakt kan worden. Als webdesign bureau inventariseer je de wensen van de klant en op basis van deze wensen en het beschikbare budget wordt er een ontwerp gemaakt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Adobe XD of Sketch. Een heldere uitleg over de voorwaarden van een goed design vind je in de blog van onze collega’s van Van Ons.

Wireframe design WordPress

Wireframe website

Nadat het design van de website is goedgekeurd door de klant kan de ontwikkelaar aan de slag met het bouwen van de website op basis van het design. Hiervoor zal een standaard gebruikt moeten worden. Veel gebruikte basiselementen van WordPress zijn bijvoorbeeld Bootstrap of Genesis. Dit zijn frameworks waar een ontwikkelaar verder op kan ontwikkelen met PHP, CSS en JavaScript.

De eventuele extra gewenste functionaliteiten kunnen ook op maat ingebouwd worden of je kunt hiervoor een plugin gebruiken.

Een maatwerk thema kan zoals eerder gezegd echt op maat gemaakt worden, pixel perfect nagemaakt vanuit het aangeleverde design. Dit kan dus zeker een voordeel zijn als je een uniek ontwerp wilt hebben speciaal voor jou.

2: Altijd support op je thema

Nog een voordeel is dat je altijd support op je thema kunt vragen. De maker van het thema is namelijk het webdesignbureau dat jouw website gemaakt heeft en dus support levert.

3: Snelle laadtijd door schone code

Als laatste kan het een voordeel zijn dat je code schoon is, zonder overbodige ballast. Dit kan je helpen bij het optimaliseren van de snelheid van je website. Hier komen we later nog op terug.

Nadelen van een WordPress thema op maat

1: Maatwerk thema kost meer

Voor niet iedereen zal gelden dat dit direct een nadeel is, maar de kosten van een maatwerk WordPress thema zijn vele malen hoger dan een standaard thema. De reden hiervoor is eenvoudig: het is veel meer werk om een website te bouwen vanaf scratch dan te starten met een basisontwerp dat je aanpast.

2: Beheer is niet eenvoudig

Een ander nadeel kan zijn dat wanneer je zelf de website wilt beheren, dit niet eenvoudig is. Wij vermelden hier wel bij dat het afhankelijk is van hoe de website opgebouwd is. Maar echt eenvoudig gaat het niet worden om jouw website op maat zelf te beheren. Het kan natuurlijk een keuze zijn om dit te accepteren en alles wat er op de website aangepast moet worden uit te besteden aan het webdesignbureau dat jouw website gebouwd heeft.

3: Afhankelijk van de maker

Je bent dus in principe overgeleverd aan het bedrijf dat je website gemaakt heeft. Dit hoeft niet direct een nadeel te zijn, maar mogelijk gaat het in de toekomst wel voor problemen zorgen. Neem het in ieder geval mee in je overweging bij het laten bouwen van een nieuwe WordPress website.

4: Risico wanneer je thema niet wordt bijgewerkt

WordPress is constant in ontwikkeling. Als jouw thema gebouwd is zal deze bepaalde functies van WordPress aanroepen. Op de langere termijn kun je problemen krijgen als jouw WordPress thema op maat niet bijgewerkt wordt. In het geval van een webshop met WooCommerce is de kans hierop nog groter, aangezien alle templates voor de shop apart opgebouwd zijn bij een thema op maat.

Voordelen WordPress thema van Themeforest

1: Kostentechnisch interessant

Een groot voordeel van Themeforest thema’s zijn de kosten. Gemiddeld is de prijs op Themeforest 50 euro per themalicentie die je voor één website mag gebruiken. Dan heb je alleen nog stukje hosting nodig waar je WordPress op kunt installeren en dan kun je direct aan de slag met het ontwikkelen van je website.

2: Snelheid bij ontwikkelen van de website

Als webdesigner kun je dus snel aan de slag met het bouwen van de website. Afhankelijk van de keuze om wel of geen design te maken kun je ook nog tijd winnen. Uiteraard is het ook hier van belang dat je de wensen en eisen van de klant op een rijtje hebt en dat het duidelijk is wat de klant wil. Dit kan gaan over het gebruik van fonts, beeldmateriaal en de indeling van de pagina’s.

Veel Themeforest thema’s hebben diverse demo’s beschikbaar waar je samen met de klant naar kunt kijken. Een van de eerste vragen die wij stellen bij de intake van nieuwe klanten is daarom ook: kun je ons aangeven wat voor websites jou aanspreken? Op basis hiervan kunnen wij adviseren welk thema er ingezet kan gaan worden om de website te ontwikkelen.

Op deze manier zou je ervoor kunnen kiezen om het ontwikkelen van een design te minimaliseren of helemaal over te slaan en live te ontwikkelen met een aantal revisierondes. Daarmee bespaar je tijd en ook geld.

Gelukkig is het geen enkel probleem om ook in deze Themeforest thema’s alles op maat te stylen. Wij doen dit regelmatig voor onze klanten. Recente voorbeelden hiervan vind je in ons portfolio voor de website van Vinkacademy.nl en de WooCommerce webshop van Ookinhetpaars.nl. Het design is bij ons aangeleverd in PDF en wij hebben dit met behulp van het Avada en Flatsome thema en een aantal custom templates omgezet naar de websites die er nu staan.

3: Eenvoudig zelf aan te passen

Een voordeel bij Themeforest thema’s is daarnaast dat je zelf als klant als de website opgeleverd is eenvoudig aanpassingen kunt maken. Wij geven onze klanten na oplevering een uur uitleg en daarmee beheren de meesten zelf de basis. Denk daarbij aan het aanpassen van een pagina, het wisselen van afbeeldingen of het toevoegen van een blogbericht in de huisstijl.

Nadelen WordPress thema van Themeforest

Er kleven ook nadelen aan WordPress thema’s van Themeforest (er zijn overigens nog meer thema-marktplaatsen, maar deze gebruiken wij niet dus daar hebben wij geen mening over). Wat zijn die nadelen dan?

1: Gigantisch veel keuze

Het begint met de keuze van een thema. Op het moment van schrijven van deze blog staan er in totaal meer dan 17000 templates online die je kunt kopen. Lees hier meer over het kiezen van een goed thema. Als je een thema kiest dat geen goede recensies heeft of lang geleden geüpdatet is, dan is de kans aanwezig dat je een slechte website gaat bouwen.

2: Support soms onder de maat

De support bij een Themeforest thema kan ook wisselend zijn. Stel voordat je het thema koopt alvast een paar vragen en kijk hoe hier op gereageerd wordt. Zoek ook vooraf uit hoe de support geregeld is. Er zijn genoeg themamakers die zeer slechte support leveren. Of ze verwijzen alles naar ‘maatwerk aanpassingen’ en zijn daarvoor in te huren of ze reageren überhaupt niet op je vragen. Weeg voor jezelf dus af hoe belangrijk support voor jou is bij een thema.

3: Laadtijd, vooral door bepaalde onderdelen

We schreven bij de voordelen van een maatwerk thema al over clean code. Wat houdt dit in? Er wordt geen overbodige code geladen waardoor in theorie je website sneller zou kunnen laden. Zeker de thema’s die gebruik maken van Visual Composer of bijvoorbeeld Revolution Slider zijn zeker niet geoptimaliseerd voor snelheid. Meer over de snelheidsvergelijking vind je in de conclusie terug.

4: Thema-ontwikkelaar stopt ermee

Als laatste zou het een nadeel kunnen zijn dat het thema stopt met ontwikkelen. Wij hebben dit een aantal keren meegemaakt bij websites die wij overgenomen hebben, de makers van het thema bestonden niet meer. Dan komt het toch aan op zelf een thema aan gaan passen en dat kost tijd en dus geld. Als je kiest voor een thema dat al meerdere jaren bestaat, zoals Avada of Flatsome, dan is de kans hierop minimaal. Wij vinden dat dit wel iets is om mee te nemen in je overweging.

Conclusie: maatwerk of Themeforest?

Los van het gebruik van een maatwerk of Themeforest thema: een design is nooit 100%. Ieder design dat wij tot nu toe omgezet hebben hebben we uiteindelijk nog voor meer dan 20% geoptimaliseerd. Houd er dus rekening mee dat als je het design extern laat maken en vervolgens omzetten, je hiervoor ook nog extra budget vrijmaakt.

Er wordt vaak gezegd dat een maatwerk thema sneller is. In theorie is dat juist. Wat er vaak vergeten wordt te vertellen is dat de overbodige code die dit veroorzaakt slechts milliseconden of zelfs nanoseconden extra laadtijd oplevert. De gemiddelde bezoeker zal hier dus helemaal niets van merken.

Daar komt bij dat de laadtijd niet alleen bepaald wordt door een thema, maar juist door de plugins. Een maatwerk thema met vijftig plugins, niet geoptimaliseerde afbeeldingen en low budget hosting zal dus waarschijnlijk trager laden dan een Themeforest thema met twee plugins en minimale afbeeldingen. De snelheid is dus absoluut van meer factoren afhankelijk.

Als je gebruik maakt van een goede kwaliteit hosting met Litespeed caching zijn deze extra regels code verwaarloosbaar. Test de gemiddelde site uit ons portfolio maar eens met bijvoorbeeld GTMetrix.

GTMetrix Speedtest

En nu wil je natuurlijk van ons weten wat het beste is als je een nieuwe website wilt bouwen of laten bouwen. Als je de blog goed gelezen hebt zul je gemerkt hebben dan beide voor- en nadelen hebben. Maar voor ons is er een duidelijk winnaar in gebruiksgemak, veiligheid en kosten. En dat zijn wel de Themeforest thema’s.

Willen wij hiermee zeggen dat het altijd beter is om deze thema’s te kiezen boven een thema op maat? Nee absoluut niet. Wel willen wij graag twee tips geven als je dan toch voorkeur hebt voor een maatwerk thema:

  • Zorg dat je het onderhoud uitbesteedt. Hiermee voorkom je dat jouw website na een x-aantal jaren niet meer functioneert omdat je thema verouderde functies in WordPress wil gebruiken.
  • Zorg dat je thema zodanig gebouwd gaat worden dat jullie het zelf als bedrijf ook kunnen aanpassen. Pas deze tip uiteraard alleen toe als je hier ook daadwerkelijk behoefte aan hebt.

Als je aan de slag wilt met een Themeforest thema dan kunnen wij je sterk adviseren om te kijken naar Avada. Als je een webshop wilt gaan bouwen raden wij je aan het Flatsome thema te bekijken.

In deze blog maken wij op verschillende plaatsen gebruik van affiliate links naar de verkopers van thema’s. Dit kost jou niets en levert ons een klein bedrag op als jij via deze link je thema koopt.

Wij zijn benieuwd wat jouw voorkeur is. En uiteraard nog benieuwder naar jouw motivatie. Laat je het weten in een reactie?