De betrouwbaarheid van een website controleren is eigenlijk altijd aan te raden. Of je nu een online spelletje wilt gaan spelen, zaken wilt gaan doen met de plaatselijke hovenier in Waddinxveen of bijvoorbeeld wilt gaan shoppen in een webwinkel. Het is altijd verstandig om de betrouwbaarheid van een website te controleren voordat je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Tik gewoon als eerste de naam van de website of webshop in via Google en bekijk de eerste resultaten en mogelijk getoonde reviews.
In dit artikel spreken we veel over webshops maar uiteraard geldt dit zeker ook voor websites, alleen speelt het probleem hier iets minder aangezien je via een website minder vaak zaken online besteld. Toch hebben we ook nog een voorbeeld van oplichting via een website, hier komen we later nog op terug.
Inhoudsopgave
Website controleren op betrouwbaarheid?
Hoe controleer je of een website of webshop echt betrouwbaar is en geen oplichters achter de website zitten? Waar let je op? Wat zijn rode vlaggen? En hoeveel rode vlaggen heb je nodig om daadwerkelijk niet te bestellen? Begin eens met de onderstaande vragen.
Is er een klantenservice duidelijk zichtbaar in de webshop aanwezig? Worden er geen contactgegevens vrijgegeven op de webshop? Is het assortiment bijzonder beperkt? Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dit zijn al een aantal redenen om nog eens achter je oor te krabbelen.
Als voorbeeld hebben we de prijs. Veel online oplichters adverteren op social media, vooral Instagram en Facebook. Daar laten ze een productafbeelding zien van een duur product en laten zien dat je dit via hun webshop zeer voordelig kunt aanschaffen. Vervolgens kom je op een echt ogende webshop maar als je besteld ga je nooit een product krijgen. Het begon dus als met de prijs: die was veel te mooi om waar te zijn. Een merk kledingstuk van 179 euro voor 89,95 zou kunnen maar diep van binnen weet je dat dit niet realistisch is. Dit zou dus al zeker een grote rode vlag moeten zijn!
Je hoeft zeker niet eindeloos onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van een website of webwinkel om zeker te zijn dat alles in orde is. Er zijn een aantal basis zaken die je na kunt lopen om de betrouwbaarheid te checken. Hieronder vind je nog zeven tips die je helpen om op een makkelijke manier uit te vissen of een website of webwinkel betrouwbaar is.
1. Zoek naar contactgegevens
Een webshop die legaal is en niets te verbergen heeft zal ook geen moeite hebben met het tonen van de bedrijfsgegevens. Soms kan het voorkomen dat een adres niet getoond wordt maar een postadres, dit kan als reden hebben dat het huisadres van de eigenaar gelijk is aan het vestigingsadres van de webshop.
Kijk rond in de webshop en zoek naar een adres, telefoonnummer en/of e-mailadres. Vaak vind je deze gegevens terug in de footer van de website in een widget of op de contact pagina.
Mocht je al deze gegevens hier niet kunnen vinden is dat wel iets om extra aandacht aan te geven. Je zou nog een blik in de algemene voorwaarden of privacy verklaring kunnen werpen omdat hier ook vaak contactgegevens vermeld staan. Mocht je een keer een malafide webshop tegenkomen dan is de kans ook vrij groot dat in de genoemde voorwaarden of verklaring nog totaal andere gegevens vermeld staan omdat ze deze documenten één op één overnemen.
2. Keurmerken op de website
In veel gevallen kun je controleren of een website of een webwinkel bij een keurmerk is aangesloten. Voor webwinkels zijn er meerdere keurmerken beschikbaar, zoals Thuiswinkel Waarborg, Trustpilot of WebwinkelKeur. Deze keurmerken zijn onafhankelijk en klanten kunnen hiermee aangeven wat ze van hun bestelling en product vinden.
Van alle keurmerken is het mogelijk om de reviews en totaalscore bijvoorbeeld in je webshop te integreren waarmee je als webshop eigenaar kunt laten zien hoe betrouwbaar jij bent.
Diverse bedrijven kunnen aangesloten zijn bij branchekeurmerken. Zo kan een autobedrijf bij BOVAG aangesloten zijn. Wanneer een bedrijf bij een keurmerk is aangesloten, dan geeft dit ook meer zekerheid als het gaat om de betrouwbaarheid.
Dit betekent overigens natuurlijk niet dat bedrijven zonder keurmerk per definitie onbetrouwbaar zijn en aan de andere kant ook niet dat bedrijven met een keurmerk automatisch betrouwbaar zijn. Wel is het een reden om nog even verder te kijken om de betrouwbaarheid van de website te controleren.
3. Check domein bij SIDN en Waybackmachine
Hebben de eerste twee punten je geen bevestiging gegeven en wil je verder zoeken? Als het over een .nl domein extensie gaat kun je eenvoudig meer informatie opzoeken via de SIDN.
Als je hier een domeinnaam invoert en je klikt door naar alle gegevens dan kun je zien op naam van wie een domeinnaam geregistreerd is. Dit is overigens geen garantie maar wel weer een vlag bij een onbetrouwbare partij. Op het onderstaande screenshot kun je zien dat een .nl domein geregistreerd is op naam van een Amerikaanse partij met een onherleidbaar outlook e-mailadres. Dit is een hele grote rode vlag.
Ter verduidelijking, dit screenshot gaat over het domein waar het onderstaande filmpje ook over gaat en was dus daadwerkelijk een frauduleuze webshop.
Naast de eigenaar van het domein is het ook goed om te checken wat de historie van een domein is. Als een webshop claimt ‘al meer dan 5000 tevreden klanten’ en volgens het grote Internet Archive is te zien dat deze nog maar een maand online is dan is dit een grote rode vlag. Dit is namelijk simpelweg niet mogelijk.
Investeerd daarom een paar minuten en check de domeinnaam via de waybackmachine. Als je meer wilt weten hierover verwijzen we je graag naar het kennisartikel over de Wayback Machine.
4. KvK-check
Een KvK-check kan je meer vertellen over het bedrijf zelf. Zakelijke websites en webwinkels geven over het algemeen het inschrijfnummer van de Kamer van Koophandel weer. Meestal kun je deze informatie vinden op de homepage of op de contactpagina, maar hier zijn uitzonderingen in. Zie je een KvK-nummer staan? Dan ben je er nog niet. Het KvK-nummer kan namelijk van een ander bedrijf zijn. Kopieer het nummer, ga naar de website van de KvK en voer het nummer in.
Je ziet dan direct aan welk bedrijf het inschrijfnummer uitgegeven is. Heb jij een KvK-nummer dat van een webshop met dierenartikelen zou moeten zijn, maar krijg je een match met een vakantiepark? Dan kun je beter niets kopen bij deze webwinkel. Het is zelfs verstandig om het vakantiepark op de hoogte te stellen van wat je hebt ontdekt in dit geval. Je kunt bij de KvK ook op bedrijfsnaam zoeken naar een inschrijving.
5. Welke betaalopties in de webshop?
Betrouwbare websites zorgen voor betrouwbare betaalmogelijkheden. Vaak zijn er meerdere opties voor betalingen beschikbaar. Denk aan iDeal, PayPal, (prepaid) creditcard en betaling achteraf via bijvoorbeeld Klarna of AfterPay. Deze worden bijvoorbeeld aangeboden via de betaalprovider Mollie.
Is er alleen de mogelijkheid om via PayPal te betalen of kun je enkel een machtiging voor een incasso afgeven? Dan is het verstandig om de webwinkel direct te verlaten. Betalingen via PayPal zijn wel terug te halen als je een dispuut met de verkoper aanmaakt maar waarom zou je dit risico nemen? Als je al twijfelt en dit is de laatste stap dan is het advies om direct af te haken.
Je bankgegevens afgeven voor een incasso aan een onbekende partij is in geen geval aan te raden. Wanneer je met iDeal betaalt heb je altijd de gegevens van de ontvanger op je afschrift staan. Over het algemeen bieden alleen betrouwbare webwinkels je de mogelijkheid om achteraf te betalen. Nep webshops bieden deze optie vrijwel nooit omdat hier een aantal verificaties aan vastzitten die zij niet willen geven.
6. HTTP of HTTPS
Een simpele ‘S’ in het webadres kan het verschil aangeven tussen een beveiligde en een onbeveiligde website. Wanneer je HTTP in de adresbalk ziet staan, dan betekent dit dat de verbinding niet beveiligd is.
Staat er HTTPS? Dan is de beveiliging van de website of webshop op orde. Als je gegevens invult op een onbeveiligde website (HTTP), zoals je persoonsinformatie of betaalgegevens, dan kunnen deze onderschept worden door mensen met verkeerde bedoelingen.
Omdat er veel fraude is gepleegd via onbeveiligde verbindingen krijg je in de meeste browsers ook per direct een waarschuwing dat je een onveilige verbinding hebt. En er zijn browsers waar je vanaf daar zelfs niet meer verder kunt. Alles om het internet veiliger te maken en te voorkomen dat jij opgelicht gaat worden.
7. Vertrouw je gevoel
De inrichting van een webwinkel of een website kan je al veel vertellen over de betrouwbaarheid. Soms is het al voldoende om goed te kijken en even logisch na te denken om te weten dat een website niet betrouwbaar is. Wil je een koffieapparaat kopen en kost dit specifieke model overal rond de € 200,-? Dan weet je dat een website die dit model nieuw aanbiedt voor € 50,- niet betrouwbaar is.
Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn.. Je kunt het zelf wel aanvullen. In veel gevallen heb je eigenlijk niet méér nodig dan je eigen gezonde verstand om te weten dat je beter geen zaken kunt doen met een bepaalde webwinkel. Krijg je een vervelend gevoel bij een website of een webwinkel? Vertrouw dan op je gevoel en zoek naar een andere online partij.
Vergeet naast je gevoel niet om online reviews te zoeken en te lezen. Hoe vaak heb je iets gekocht, een slechte ervaring gehad en ging je daarna reviews bekijken en kwam je tot de conclusie dat jij niet de enige was die een slecht product of geen product geleverd gekregen hebt?
Nepwebshops
Er wordt amper actie ondernomen door partijen zoals bijvoorbeeld SIDN als er melding gedaan wordt. Alleen als er aangifte bij de politie gedaan wordt gaan deze actief aan de slag.
Verder valt het op dat er vaak gebruik gemaakt wordt van het Canadese Shopify platform bij webshops gerund door oplichters. Als een bepaalde webshop gesloten wordt of de domeinnaam wordt eindelijk afgesloten lijkt het erop dat in Shopify de domeinnaam aangepast wordt en de shop per direct weer online komt op een andere url. Letterlijk dweilen met de kraan open.
In een artikel van 7 oktober 2022 op de website van de Autoriteit Consument & Markt staat letterlijk dat Shopify Malafide webshops gaat weren van hun platform. Dit is wat er in het artikel staat:
- Shopify weert webshophouders die niet voldoen aan de consumentenregels als de Europese consumentenautoriteiten hierom vragen.
- Shopify gaat webwinkels voorlichten over de Europese consumentenregels.
- Shopify gaat in de model-websites verplichte velden toevoegen voor contactgegevens van de webshop.
Tot op heden is er dus helemaal niets van deze belofte waargemaakt en maken oplichters veelvuldig gebruik van het platform. En verdient Shopify hier vele miljoenen aan waarschijnlijk.
Een ander bedrijf wat profiteert van oplichters is Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram. Oplichters adverteren voor grote budgetten op hun platformen en lokken bezoekers van deze social media kanalen naar hun nepwebshop. Ook als je deze advertenties meld als onbetrouwbaar dan zal deze zeker niet direct verwijderd worden. Als ze überhaupt al verwijderd worden. Als je verkeerd kijkt wordt je geblokkeerd van het platform, als je bewust mensen oplicht maar je levert veel geld op voor het platform dan is dit blijkbaar geen probleem.
Als laatste is het goed om de makers van plugins en tools te benoemden die rijk worden van het ontwikkelen van tools waarmee je automatisch reviews kunt scrapen van Trustpilot of Aliexpress. Deze maken het mogelijk om de betrouwbaarheid van een nepwebshop kunstmatig te verhogen.
Vergeet nooit de betrouwbaarheid te controleren!
Zeker wanneer iets snel gedaan moet worden, zoals het plaatsen van een bestelling of het aanvragen van een offerte, wordt er snel vergeten om de betrouwbaarheid van een website te controleren. Hierdoor krijgen jaarlijks tienduizenden Nederlanders te maken met oplichting via het internet. Ook wij trappen hier helaas soms zelf nog in.
Als je wilt weten of een webshop betrouwbaar is en of deze mogelijk bekend is bij de politie van eerdere aangiftes dan verwijzen we je graag naar de website van webshopchecker.nl. Hier kun je direct zien welke rode vlaggen er zijn al is er verder niets bekend over een webshop. Een musthave in je favorieten als je het ons vraagt.
Internetcriminelen richten een webwinkel op met het doel om mensen van hun geld te beroven. Wanneer de eerste klachten zich verspreiden via internet wordt de webwinkel gesloten en wordt er een nieuwe geopend. Het is daarom aan jou om je ogen goed open te houden en te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Je hebt waarschijnlijk hard genoeg moeten werken voor je geld. Bescherm jezelf, en je geld, door altijd de betrouwbaarheid van een website te controleren.
Heb jij ervaring met een nepwebshop? Of heb je tips over het checken van betrouwbaarheid? Stuur ons een bericht en wij verwerken dit graag in het artikel.