Een footer is het onderste gedeelte van een WordPress website dat meestal op elke pagina terugkomt. In een WordPress website dient de footer verschillende belangrijke functies en kan deze worden aangepast om zowel informatief als functioneel te zijn.
Functies van een footer in WordPress
Waar kun je een footer voor inzetten? Wij geven je een aantal opties die we zelf vaak inzetten in onze WordPress projecten.
Informatieve inhoud: De footer bevat vaak in ieder geval informatie zoals contactgegevens, openingstijden, en links naar belangrijke pagina’s zoals de privacybeleid, algemene voorwaarden, en een sitemap.
Navigatie en SEO: Veel websites gebruiken de footer als een extra navigatiegebied. Hier kunnen bezoekers snel toegang krijgen tot belangrijke secties van de site zonder terug naar het hoofdmenu te hoeven scrollen. Dit zijn vaak ook belangrijke interne links in je SEO structuur van je website.
Social media links: Footers zijn populaire plekken om links naar sociale media profielen toe te voegen. Dit helpt om je online aanwezigheid te vergroten en bezoekers te verbinden met je sociale kanalen.
Nieuwsbrief aanmeldingen: Veel bedrijven plaatsen een aanmeldingsformulier voor hun nieuwsbrief in de footer, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen inschrijven voor updates en aanbiedingen in bijvoorbeeld ActiveCampaign of Mailerlite.
Copyright informatie: De footer bevat vaak copyrightinformatie om de auteursrechten van de website-eigenaar te beschermen. Deze vind je vaak helemaal onderaan.
Footer aanpassen WordPress
WordPress biedt verschillende manieren om de footer van je website aan te passen. We hebben de vier meest gebruikte voor je op een rijtje gezet.
- Via de Customizer:
- Ga naar je WordPress dashboard.
- Navigeer naar Weergave > Customizer.
- Zoek naar de optie voor de Footer. Hier kun je vaak tekst, widgets, en andere inhoud toevoegen en aanpassen.
- Widgets Gebruiken:
- Ga naar Weergave > Widgets.
- Voeg widgets toe aan de voettekstsecties. Widgets kunnen verschillende soorten inhoud bevatten zoals tekst, recente berichten, categorieën, en meer.
- Thema Opties:
- Sommige thema’s, zoals het populaire Avada thema of Elementor, hebben specifieke instellingen voor de footer in hun thema-opties. Hier kun je vaak de lay-out, kleuren, en inhoud aanpassen.
- Custom Code:
- Voor meer geavanceerde aanpassingen kun je de footer aanpassen via het thema’s footer.php bestand. Dit vereist enige kennis van HTML, CSS en mogelijk PHP.