Een sitemap is een bestand waarin de pagina’s, video’s, en andere bestanden op je site worden opgesomd en de relaties tussen hen worden aangegeven.

Zoekmachines zoals Google lezen dit bestand om je site effectiever te kunnen ‘crawlen’. Het is ook aan te raden om eenmalig alle sitemaps in Google Search Console in te dienen.

Voordelen van een sitemap?

Organisatie en structuur

Een sitemap biedt een georganiseerd overzicht van de structuur van je website, wat helpt bij het navigeren en beheren van de inhoud.

SEO (Search Engine Optimization)

Een sitemap helpt zoekmachines bij het vinden en indexeren van pagina’s op je site, vooral als je website nieuw is, erg groot is, of complexe of diep geneste inhoud heeft.

Snellere indexering

Nieuwe of bijgewerkte pagina’s worden sneller geïndexeerd door zoekmachines, omdat de sitemap hen helpt te identificeren.

Categorieën van inhoud

Een sitemap kan ook metadata bevatten over soorten inhoud op je pagina’s, zoals video’s, afbeeldingen en nieuws.

Soorten sitemaps

XML Sitemaps

Deze zijn bedoeld voor zoekmachines en zijn een manier voor website-eigenaren om zoekmachines te informeren over pagina’s op hun sites die gecrawld kunnen worden.

Een XML sitemap bevat URL’s van de site samen met aanvullende metadata over elke URL (wanneer het laatst is bijgewerkt, hoe vaak het verandert, en hoe relatief belangrijk het is in vergelijking met andere URL’s op de site).

Sitemap WordPress

HTML sitemaps

Deze zijn gericht op de gebruiker en helpen bezoekers om hun weg te vinden op een website. Het is een soort webpagina die links bevat naar elk deel van de site, vaak georganiseerd in hiërarchische volgorde. Dit kunnen pagina’s, berichten of WooCommerce producten zijn.

Het hebben van een goed gestructureerde sitemap kan onderdeel zijn van het succes van een website, zowel voor een soepele gebruikerservaring als voor zoekmachineoptimalisatie.

Hoe maak je een sitemap?

Een goede WordPress SEO plugin genereert standaard de juiste sitemaps. Zowel Yoast SEO als RankMath bieden beiden deze functionaliteiten. De sitemaps bieden beiden een overzichtspagina op https://jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml, vanaf deze pagina kun je door navigeren naar andere automatisch aangemaakte sitemaps.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.