Wat is HSTS?

HSTS staat voor HTTP Strict Transport Security. Het is een webbeveiligingsbeleidmechanisme dat ervoor zorgt dat webbrowsers alleen via beveiligde HTTPS-verbindingen communiceren met de webserver, en nooit via het onbeveiligde HTTP-protocol. Hiermee helpt HSTS in het beschermen van websites tegen verschillende soorten aanvallen zoals man-in-the-middle-aanvallen, en zorgt het voor een verhoogde veiligheid en privacy voor gebruikers.

Hoe werkt HSTS?

Wanneer een website HSTS gebruikt, wordt elke verbinding versleuteld, en wordt de data beveiligd verzonden tussen de webserver en de browser van de gebruiker. Zodra een gebruiker voor de eerste keer een HSTS-site bezoekt, wordt er een header naar de browser van de gebruiker gestuurd, die dan de site als HSTS-site opslaat. Bij toekomstige bezoeken zal de browser automatisch elke verbinding met de site via HTTPS opzetten, zelfs als de gebruiker HTTP invoert.

Het belang van HSTS

Het gebruik van HSTS vergroot niet alleen de veiligheid van een website, maar zorgt ook voor vertrouwen bij de gebruikers omdat het de integriteit en vertrouwelijkheid van hun gegevens waarborgt. Het is dus essentieel voor websites die gevoelige gebruikersinformatie verwerken, zoals wachtwoorden en financiële gegevens.

Hoe stel je HSTS in?

Voordat je HSTS instelt, is het belangrijk om te controleren of je website voldoet aan de vereisten van HSTS. Dit kun je testen door een online HSTS-checker te gebruiken. Een dergelijke checker onderzoekt of je website correct is geconfigureerd en of het de Strict-Transport-Security-header verzendt.

Als je website niet is voorzien van HSTS, kun je het volgende doen om HSTS in te stellen:

1. Voeg de onderstaande regel toe aan je .htaccess-bestand, dat zich in de public_html folder van je hosting bevindt.

##hsts preload
Header always set Strict-Transport-Security "max-age=31536000; includeSubDomains; preload" env=HTTPS
## end of hsts

2. Na het toevoegen van de regel kun je je website aanmelden op https://hstspreload.org/. Het aanmelden is een eenmalige handeling, maar essentieel voor de werking van HSTS.

Aandachtspunten bij het gebruiken van HSTS

Terwijl HSTS vele beveiligingsvoordelen biedt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de correcte implementatie. Een verkeerde configuratie kan de toegankelijkheid van de site beïnvloeden, bijvoorbeeld, als subdomeinen niet correct zijn beveiligd met HTTPS, kunnen ze onbereikbaar worden wanneer HSTS is ingeschakeld.

Bovendien is het cruciaal om het SSL-certificaat van de site up-to-date te houden. Als het certificaat verloopt, zullen browsers de site blokkeren omdat de verbinding niet meer veilig is.

Conclusie

HTTP Strict Transport Security is een essentieel beveiligingsmechanisme dat helpt bij het beschermen van websites en hun gebruikers tegen verschillende beveiligingsrisico’s. Het juist implementeren en onderhouden van HSTS is cruciaal om de integriteit en vertrouwelijkheid van gebruikersdata te waarborgen en om het vertrouwen van gebruikers in de beveiliging van de website te behouden.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.