Wat zijn MX-records?

MX-records (Mail Exchange records) zijn een type DNS (Domain Name System) record dat specifiek wordt gebruikt om de mail servers die e-mail voor je domein verwerken te identificeren en te prioriteren. MX-records zorgen ervoor dat inkomende e-mailberichten correct worden doorgestuurd naar de juiste mailserver.

Waarvoor worden MX-records gebruikt?

MX-records zijn onmisbaar voor het afleveren van e-mail op je domein. Wanneer iemand een e-mail naar jouw domein stuurt, raadpleegt hun e-mailprovider de MX-records om te bepalen waar de e-mail heen gestuurd moet worden.

Elk MX-record bevat een prioriteitsnummer; lagere getallen hebben een hogere prioriteit, waardoor je meerdere mail servers kunt instellen voor redundantie en load balancing.

mx records

Hoe stel je MX-records in?

Het instellen van MX-records vereist een paar specifieke stappen:

  1. Login op je DNS beheerpaneel: Log in op het platform waar je de DNS-instellingen voor je domein beheert. Dit kan bij je hostingprovider of bij een gespecialiseerde DNS-provider zijn. Vaak moet je inloggen in cPanel, DirectAdmin of Plesk.
  2. Navigeer naar DNS-instellingen: Zoek het gedeelte van je beheerpaneel waar je DNS-instellingen kunt aanpassen.
  3. Voeg een nieuw MX-record toe: Kies de optie om een nieuw MX-record toe te voegen. Je zult velden zien om het adres van de mailserver en de prioriteit in te vullen.
  4. Configureer het MX-record: Voer het adres van de mailserver in en stel de prioriteit in. Als je meerdere mailservers hebt, geef je elke server een verschillende prioriteit. De server met de laagste numerieke prioriteit wordt als eerste gebruikt.
  5. Stel TTL-waarden in: Configureer de TTL (Time To Live), die aangeeft hoe lang het record moet worden gecacht door resolvers.
  6. Sla de wijzigingen op: Bewaar je nieuwe MX-record. Houd er rekening mee dat het doorvoeren van DNS-wijzigingen enige tijd kan duren, afhankelijk van de TTL-waarde.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.