Wat is WP-CLI?

WP-CLI is een handige tool voor WordPress die je helpt om allerlei taken op je WordPress website snel en efficiënt uit te voeren, zonder dat je hiervoor de WordPress backend hoeft te gebruiken.

In plaats van via het dashboard te klikken, kun je met WP-CLI opdrachten rechtstreeks in de commandoregel van je computer typen. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld WordPress plugins te installeren, updates uit te voeren voor WordPress onderhoud of berichten te beheren, allemaal met een paar eenvoudige commando’s.

WP Cli

Hoe werkt WP-CLI?

Stel je voor dat je een nieuwe WordPress plugin wilt installeren. Normaal gesproken zou je naar het WordPress dashboard gaan, naar “Plugins” navigeren, op “Nieuwe plugin” klikken, zoeken naar de plugin, en deze dan installeren.

Met WP-CLI doe je dit door één enkel commando in te voeren. Dit bespaart tijd en is vooral handig voor bijvoorbeeld een WordPress agency die veel met WordPress werken en meerdere websites beheren. Je kunt als je hiermee slim omgaat een aantal uren per week besparen denken wij.

In sommige hosting panels heb je de mogelijkheid om direct in de terminal in te loggen via het controlepaneel. Bijvoorbeeld cPanel en Plesk hebben deze optie. Bij de hosting van Kinsta heb je de mogelijkheid om eenvoudig de SSH inlog gegevens die je nodig hebt uit het dashboard op te halen en te verbinden via bijvoorbeeld de terminal van je Mac computer.

Meest gebruikte WP CLI commando’s

In het onderstaande overzicht vind je de vijf meest gebruikt WP-CLI commando’s.

Commando Uitleg
wp plugin install [plugin-naam] Installeert de opgegeven plugin. Vervang [plugin-naam] door de naam van de plugin die je wilt installeren.
wp plugin update –all Update alle geïnstalleerde plugins naar de nieuwste versie.
wp theme install [thema-naam] Installeert het opgegeven thema. Vervang [thema-naam] door de naam van het thema dat je wilt installeren.
wp user create [gebruikersnaam] [email] –role=[rol] Maakt een nieuwe gebruiker aan met de opgegeven gebruikersnaam, e-mail en rol. Vervang [gebruikersnaam], [email] en [rol] door de gewenste waarden.
wp db export Exporteert de WordPress database naar een bestand. Dit is handig voor backups.

Voordelen van WP-CLI

Een ander groot voordeel van WP-CLI is dat je meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren. Als je bijvoorbeeld alle plugins op je site wilt updaten, kun je dit met één commando doen. Ook kun je met WP-CLI backups maken, databases optimaliseren en zelfs complete nieuwe WordPress installaties opzetten.

Kortom, WP-CLI maakt het beheer van je WordPress site sneller en gemakkelijker, vooral als je gewend bent om met de commandoregel te werken. Het is een krachtig hulpmiddel voor iedereen die efficiënt en effectief met WordPress wil werken.

Meer informatie over WP-CLI kun je vinden op Wikipedia.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.