Webdesigner inhuren?

Het is een kreet die ik bijna dagelijks om mij heen hoor: “Oh werk je met WordPress? Maar heb je wel werk dan? Iedereen kan toch zelf zijn website bouwen met dat Content Management Systeem?”. Een kleine glimlach kan ik meestal niet onderdrukken als ik dit hoor. Heel soms doe ik dan een poging om deze mensen uit te leggen wat de voordelen van een webdesigner zijn. En waarom zou ik die dan niet met jullie delen? Daar komen ze, de 10 redenen waarom jij wel een webdesigner inhuurt.

1. Advies WordPress hosting

Als je het plan hebt om een WordPress website te gaan starten dan heb je hosting nodig. En waar beginnen de meeste zoektochten anno 2016? Juist op Google of een andere zoekmachine.

WordPress hosting

Hier wordt je dus waarschijnlijk niet heel veel wijzer van. Want wie vertelt jou dat het eerst getoonde resultaat ook daadwerkelijk een goed hostingbedrijf is? Waar baseer je de keuze uiteindelijk op? Mag ik je een advies geven? Vraag het aan je webdesigner.

2. Aanpassingen in webdesign

Je bent gestart. Het is je gelukt om WordPress te installeren en te koppelen aan je domeinnaam. Gefeliciteerd! Maar het gaat door. Je wilt een flitsend thema. Stap 2, je schaft een thema aan en je installeert dit op je hostingpakket. Je bent zo trots als een pauw. Enthousiast ga je aan de slag, je maakt pagina’s, berichten en je website begint vorm te krijgen. Maar dan…. Twee kleine voorbeelden van custom design wat meestal niet mogelijk is zonder kennis van Cascading Style Sheets of de programmeertaal PHP.

 1. Je wilt een bepaald stuk tekst in een andere kleur weergeven. In de thema-opties kun je het niet vinden. Ook in de customizer is het niet te vinden. En dan? Deze wijziging zal gemaakt moeten worden in de stylesheet behorend bij je website (zijn er vaak meerdere) of in een toevoeging op je thema. Heeft iemand je verteld dat je deze wijzingen kwijt bent als je het thema updatet? Dat had je webdesigner je kunnen vertellen.
 2. Je blogberichten worden weergegeven op je homepage. Maar WordPress is zo handig om hier de datum en tijd bij te tonen dat deze gepost zijn. Dit wil je helemaal niet, het ontsiert je homepage. Hiervoor zal er gesleuteld moeten worden aan je PHP bestanden. Ga je dit ook zelf doen? Of heb je daar toch de webdesigner voor nodig?
  Simple Custom CSS

  WordPress plugin Simple Custom CSS

Er zijn tegenwoordig dus heel veel wijzigingen mogelijk via de opties van het thema. Alleen zijn er ook nog steeds veel zaken die je alleen maar kunt wijzigen als je diepgaande kennis van de systemen hebt. De keuze is dus: standaard laten zonder ingewikkelde wijzigingen of iemand inhuren voor het maken van deze wijzigingen.

3. Compleet netwerk

Je website bouwen ben je heel duidelijk in. Dit doe jij wel zelf. Je hebt basiskennis en je bent uiteindelijk tevreden met het eindresultaat. Het is je ook gelukt om Google Analytics aan je website te koppelen, dagelijks kijk je even hoeveel bezoekers je gehad hebt. Je bedenkt een weggever, dat heb je geleerd in een gratis challenge op Facebook, en je deelt een aantal e-books uit.

Netwerk WebdesignerWat zou de webdesigner hier voor rol in kunnen spelen? Als je echt serieus werk van je website wilt maken dan is er meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan Social Media Marketing, grafische vormgeving voor je offline marketing, linkbuilders voor het nog beter vindbaar maken van je website en niet te vergeten de tekstschrijvers en fotografen die je website dat uiterlijk geven wat perfect aansluit bij jouw bedrijf. En daar komt die webdesigner weer: die heeft een netwerk waar alle genoemde mensen in zitten en die hij kan sturen in het hele proces zodat het perfecte web ontstaat waarin jouw bedrijf de spin is. En die spin groeit! Dat doel had je toch al direct voor ogen toen je jouw bedrijf oprichtte? Ondertussen werk ik ook met een aantal vaste partners. Maak direct kennis met mijn partners.

4. Beveiliging van je website

Een website installeren is je gelukt. De vormgeving ben je ook tevreden over. Je hebt de Yoast SEO plugin geïnstalleerd, daar heb je veel goede dingen over gehoord dus die moet jij ook hebben. Die kan ook van je lijstje af. WordPress beveiligingHelemaal enthousiast deel je jouw website op je zojuist aangemaakte Facebook Bedrijfspagina (mocht de afbeelding die getoond word op Facebook niet kloppen lees dan dit) en in de statistieken van Jetpack zie je dat er ook daadwerkelijk bezoekers naar je website komen. Reden voor een feestje! Tot het moment dat je website opeens onbereikbaar is. Je ziet dat er allemaal vreemde teksten op je website staan. Of je krijgt van je provider bericht dat je domein suspended is. Dit betekent vaak dat er via jouw domein een enorme hoeveelheid spam verstuurd is. En dan…?

De door jou ingehuurde webdesigner had kunnen voorkomen dat je website gehackt werd. Hij had je kunnen adviseren welke plugins je nodig had. En hoe je de bestandsrechten van WordPress zo instelt dat niet iedereen zomaar bij al je bestanden kan. Ook had hij je kunnen vertellen dat het niet slim is om ongebruikte thema’s en plugins in je website te laten staan. Maar gelukkig kan hij je website wel weer online krijgen. Want daar zijn webdesigners ook voor.

5. Updaten

Regelmatig komen er updates beschikbaar voor de corebestanden van WordPress. Maar vergeet de updates voor je thema en geïnstalleerde plugins niet. Bijna dagelijks komen er updates uit. De meesten hoeven niet per direct geïnstalleerd te worden maar regelmatig zitten er ook updates bij die gaten dichten die gevonden zijn in de software! Het is dus zaak deze zo snel mogelijk te installeren. De webdesigner die je ingehuurd hebt voor het reguliere onderhoud aan je website zou dit al direct voor je gedaan hebben terwijl jij druk bezig was met je bedrijf runnen.

6. Technische problemen 

WordPress problemenWordPress is een systeem dat draait op computers. Zolang er computers bestaan zijn er al onverklaarbare problemen. Een computer doet niet altijd wat jij wilt. Het kan dus gebeuren dat je zelf het onderhoud aan je website doet, hier regelmatig aandacht aan besteedt en het gaat al jaren goed. Tot dat moment dat je geüpdatet hebt en je wilt naar de homepage van je website gaan maar ziet tot je schrik staan: Error database connection. Of een variant hierop. Weet jij wat je op dat moment moet doen?WP Rollback plugin

Je webdesigner had het wel geweten. Hij was direct aan de slag gegaan met een gemaakte backup of had geweten in welk bestand hij moest zoeken om deze problemen te voorkomen. Ben je overtuigd? Of laat jij je redden door een plugin zoals bijvoorbeeld WP Rollback om de zojuist geïnstalleerde update terug te draaien. Dan hoop ik dat je nog wel in je dashboard kunt komen. Mogelijk staat jouw probleem met oplossing in deze blog.

7. Backup

Een item dat je eigenlijk pas herinnert dat het ooit op je todo-lijstje stond is vaak de backup. Heb je zelf een backup plugin geïnstalleerd zoals bijvoorbeeld WP Backup, Updraftplus of een van de andere opties? Dan is het nu het moment om deze backup terug te zetten. Maar heb je de backups op regelmatige basis getest of ze ook daadwerkelijk werken? En of er geen problemen in zitten? Het is niet prettig om hier achter te komen op het moment dat je ze echt nodig hebt. Je webdesigner had dit voor je kunnen doen.

8. Monitoring

Hostingbedrijven zullen heel vaak aangeven dat zij een uptime hebben van 99,9%. Ben jij degene die dit controleert? Of laat je dat graag aan je webdesigner over? Ook is het van belang dat je regelmatig een overzicht krijgt van de 404 (niet gevonden) pagina’s op je website. Dit kun je bijvoorbeeld uit Google Search Console halen of hiervoor een speciale plugin installeren. Zou je dit graag zelf doen of laat je het weer over aan de webdesigner die toch al met de andere punten van je website bezig is?

Uptimerobot WordPress website

Een handige tool voor het monitoren van de uptime van je website is Uptimerobot. Hiervoor zijn ook apps beschikbaar op je Android of Apple mobiele telefoon waardoor je altijd op de hoogte bent als je website niet meer online is.

9. Analytics

Er zijn diverse manieren om de bezoekersstromen op je website te monitoren. Als website-eigenaar wil je graag minimaal weten:

 • Google Analytics met WordPressWaar komen mijn bezoekers vandaan?
 • Wat is populaire content op mijn website?
 • Wat voor apparaten gebruiken mijn bezoekers?
 • Waar haken ze af?
 • Wat zijn pagina’s waar veel mensen op binnenkomen?

En zo zijn er nog wel een groot aantal zaken die je wilt weten van je website. Op cijfers kun je namelijk sturen. Je website verbeteren. Teksten aanpassen, Call To Action buttons uittesten en visuele details toevoegen om het je bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken. De meest gebruikte tool voor het meten en monitoren van je bezoekers is Google Analytics. Deze tool is gratis toe te voegen aan je website. Het installeren van een plugin om Google Analytics te koppelen is zo gevonden. Vervolgens een account aanmaken en de code die je daar krijgt in de plugin plakken zal je zelf ook nog wel lukken. Maar dan?

Wat voor toegevoegde waarde zou een webdesigner kunnen hebben in relatie tot het analyseren van je website? Weet jij zelf dat je met Analytics doelen kunt instellen. Hiermee is het sneller duidelijk hoe lang mensen op een bepaalde pagina zijn, hoe vaak een formulier ingestuurd is en nog veel meer.

Je kunt een dashboard creëren zodat je in 1 oogopslag de status van je website of webshop kunt bekijken. Daarnaast is het mogelijk als je een webshop hebt draaien de omzet per product, totaal aantal verkochte producten te tonen via Google Analytics. Hiermee heb je altijd inzicht in je financiële situatie gekoppeld aan de webshop. En wat is er prettiger dan overzicht voor een ondernemer?

10. Zoekmachineoptimalisatie

Een website bouwen die niet gevonden wordt is hetzelfde als een auto zonder motor. Daarmee kom je nergens. Iedere ondernemer begint met een website om hiermee ook klanten te werven.

 • Hoe maak je jouw website vindbaar?
 • Hoe kun je deze het beste inrichten om zo goed mogelijk gevonden te worden?
 • Wat zijn de juiste plaatsen om je website te promoten?
 • Waar kun je links naar jouw websites plaatsen die ook meerwaarde hebben voor je vindbaarheid?
 • Hoe meld ik mijn websites aan bij de zoekmachines?

Zomaar een aantal vragen die je jezelf als ondernemer met een nieuwe website af kunt vragen. En misschien hoop je ondertussen dat het antwoord als zal zijn dan bij het eerste punt. Maar ook deze vragen kan je webdesigner voor je beantwoorden. Vraag hem/haar eens naar de mogelijkheden van Google Search Console, Linkbuilding, Blackhat SEO en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een website bouwen is een start, maar daarna begint het eigenlijk pas. Het proces staat nooit stil, je website is altijd in ontwikkeling. Had iemand gezegd dat het makkelijk zou zijn?

Conclusie

Ik hoop dat je iets aan het artikel hebt gehad! En dat je na zult denken voordat je zelf begint aan het bouwen van een website. Wil dat zeggen dat ik adviseer dat je een webdesigner nodig hebt? Eigenlijk komt het daar wel op neer. Maar waarom zou je niet samen kunnen werken met de webdesigner? Ik werk vaak samen met mijn klanten. Ik verzorg het technische gedeelte van de website en zij plaatsen zelf de content. Een recent voorbeeld hiervan is de website van stichting Dress for Success uit Leiden. Ik heb de basis opgezet en zij zelf de content geplaatst.

Ben je geinteresseerd in een gesprek over een mogelijke samenwerking voor jouw website? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *