Je wilt een snelle website, daar hoeven wij niet over te discussiëren. Maar wat is een snelle website? En hoe optimaliseer je de snelheid van je website? Dat leggen wij in deze blog uit te en we geven je tips over de verschillende tools. Als voorbeeld nemen we de Ibiza Style webshop van Bohostijl.nl.

Op het gebied van User Experience speelt snelheid een belangrijke rol. Want als je bezoekers een paar seconden moeten wachten voordat een product of pagina geladen is, haken ze snel af. Daarnaast heeft de snelheid van een website beperkt invloed op de vindbaarheid van je website of webshop. Dit is lastig te verklaren, wij proberen het je uit te leggen.

De invloed van snelheid op je vindbaarheid

Aan de ene kant heb je uiteraard wel kans dat je posities in Google verbeteren als je trage website geoptimaliseerd wordt. Aan de andere kant zal de invloed van de snelheidsverbetering minimaal zijn als je van 3 naar 2 seconden laadtijd gaat. Wel is de kans dat bezoekers van je website converteren weer groter als ze sneller vinden wat ze zoeken. Daarom is het absoluut van belang om het hoogst haalbare uit de snelheid van je website te halen. Je start met het optimaliseren van de snelheid door…. te testen en blijvend te finetunen.

Wij hebben onze absolute voorkeur voor het testen van een website of webshop. Er zijn tientallen tools die de snelheid van je website kunnen testen. Wij lichten er 4 voor je uit.

Zorg dat je alles optimaal ingesteld hebt op je website voordat je gaat testen met de verschillende tools. In de basis gaat het om:

  • Goede hosting. Laat je niet verleiden tot speciale ‘WordPress hosting’. Onze ervaring is dat dit vaak een reden is om meer te vragen voor een hostingprovider. Beste optie is: vraag of je jouw website op een testlocatie mag plaatsen en test de snelheid.
  • Ingestelde caching. Maak hiervoor gebruik van een plugin als bijvoorbeeld WP Fastest Cache gecombineerd met Autoptimize of gebruik W3 Total Cache. Wij maken op onze servers gebruik van Lite Speed Caching en optimaliseren hiermee de caching met behulp van de LiteSpeed Caching plugin.
  • Optimaliseer de afbeeldingen van je website of webshop. Maak indien mogelijk ook WebP afbeeldingen aan om de laadtijd te optimaliseren. Alles over optimaliseren van afbeeldingen lees je hier.
  • Verwijder alle plugins die je niet nodig hebt of eigenlijk niet nodig hebt. Loop hier nogmaals kritisch doorheen voordat je gaat testen.
  • Bekijk de console van je browser of hier fouten in naar voren komen.

1. Website snelheid testen met GTMetrix

Eerder schreven wij al verschillende artikelen over de websitetest van GTMetrix. Deze tool blijft voor ons een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van een WordPress website of WooComerce webshop. De scores zijn helder, accuraat en de verbeterpunten die aangedragen worden om de score te verbeteren zijn voor de gemiddelde websitebouwers prima te begrijpen en door te voeren.

Het is wel absoluut aan te raden om een test in GTMetrix uit te voeren met een account dat je gratis aan kunt maken als je dit niet hebt. Waarom zou je een account maken? De simpele reden is dat je daarna pas een testlocatie kunt selecteren. Als je test zonder account op GTMetrix dan test je vanuit Vancouver in Canada. Als je zelf in Nederland zit dan zal er absoluut meer vertraging in je test optreden. En hiermee krijg je ook een licht vertekend beeld van de snelheid van je website.

Bohostijl GTMetrix testen

Uiteraard wordt je oog na het afronden van een test getriggerd door de (hopelijk) groene letters links in beeld. Maar let vooral juist op de waardes rechts: de laadtijd, paginagrootte en het aantal requests.

Kijk daarnaast in de tab ‘Waterfall’ en sorteer de uitkomst daar eens op grootte om vertraging te zoeken van je website. Ook kun je hier eenvoudig 404 errors terugvinden. Wat wij bijvoorbeeld regelmatig zien is een favicon die niet geladen wordt en een 404 error geeft. Iedere error in je website levert simpelweg een vertraging op. En in GTMetrix is dit eenvoudig op te sporen.

Test jouw website op GTMetrix.com

2. Websitesnelheid testen met Google PageSpeed Insights

Voor veel online marketeers en website-eigenaren is de test van Google PageSpeed Insights de heilige graal. Als je hier niet goed scoort dan heb je een slechte website.

Wij kunnen ons hier deels in vinden, maar we willen ook graag een nuance hierin aanbrengen. Waar je in GTMetrix kunt kiezen waar vandaan je wilt testen heb je hier bij Google Pagespeed Insights geen enkele invloed op. En aangezien je in GTMetrix ook een duidelijk verschil ziet of je test vanuit Vancouver of vanuit Londen (de dichtstbijzijnde locatie voor ons in Nederland) is het extra lastig om te oordelen of de test van Google Pagespeed Insights nu vergeleken moet worden met Londen of Vancouver.

Google Pagespeed Insights

Bovenstaande neemt uiteraard niet weg dat je ook in deze test de scores zo hoog mogelijk moet laten eindigen door het rijtje met optimalisatiepunten nogmaals erbij te pakken zoals goede hosting, juist ingestelde caching en geoptimaliseerde afbeeldingen.

Als je je wilt verdiepen in het optimaal inrichten van een website en hierbij concrete praktische informatie nodig hebt dan is deze test hier helemaal geschikt voor. Bij ieder punt uit de test kun je doorklikken naar developer-informatie (meer dan basis uitleg) over het optimaliseren van genoemde punten.

Test jouw website via Google Pagespeed Insights

3. Websitesnelheid testen met Webpagetest.org

Als je alleen even snel op mobiel een website wilt doorlichten op snelheid dan is deze test absoluut af te raden. Als je diep in de snelheid van je website wilt duiken en je hier de tijd voor hebt dan is deze tool een absolute aanrader. Gedetailleerd, op locatie in te stellen en zelfs op browser bijvoorbeeld in te stellen voordat je gaat testen.

Een ander groot voordeel van deze test is dat je een aantal herhalingen in kunt stellen. Dit is van belang voor het geval dat er caching op je website actief is. Hierdoor kunnen een eerste en een tweede test totaal van elkaar verschillen qua laadtijd. Met name de laadtijd is hierin van belang.

Schrik niet van het prehistorische uiterlijk van deze test. Schijn bedriegt. Sluit mooi aan bij onze blog over designmissers op een WordPress website ;-)

Kijk vooral naar het tabblad Performance Review. Hier wordt in een overzichtelijke waterval weergegeven wat de langzaamste elementen van je website of webshop zijn. Daarnaast kun je ook direct zien of er de juiste compressie toegepast wordt op je afbeeldingen en of de pagina’s en afbeeldingen vanuit de cache getoond worden zoals je het graag zou willen zien.

Webpagetest Bohostijl

Het gaat te ver om in deze blog alle mogelijkheden van deze test uit te leggen. Laat deze tool in ieder geval niet links liggen, er is echt veel nuttige informatie uit deze testen te halen. Mogelijk komen we hier in een volgende blog op terug.

Test jouw website op Webpagetest.org

4. Websitesnelheid testen met Pingdom Tools

Als laatste willen we nog Pingdom Tools benoemen. Ook deze heeft een gratis test waarmee je vooral visueel kunt maken wat jouw website nu daadwerkelijk vertraagt. Aangezien er weinig uitleg gegeven wordt bij de resultaten van de test is dit vooral een globale extra test in onze ogen.

Pingdom Bohostijl.nl

Test jouw website bij Pingdom

5. Conclusie

Wat leuk dat je nu 4 manieren kent om de snelheid van je website te testen. Alleen zijn we nu eigenlijk de allerbelangrijkste vergeten…. Simpel in een incognito venster door je eigen website heen klikken. Of een bestelling plaatsen in je WooCommerce webshop via je 3g verbinding. Want al heb je alle seinen op groen of 100% in de testen en je website heeft een technisch probleem waardoor er geen offerte aangevraagd kan worden of een product besteld dan is die hele optie op de eerste positie met groene cijfers niets waard.

Staar je dus niet blind op de testen en relativeer ook de uitkomsten. Als je een website hebt zal waarschijnlijk weinig veranderen tenzij je aanbod of diensten veranderen. Heb je een blog optie op je website houd je er dan ook rekening mee dat er mogelijk op de homepage van je website (meestal de meest bezochte pagina) nieuwe afbeeldingen komen te staan die je nog kunt optimaliseren. En bij een webshop veranderd regelmatig het aanbod en dus ook de foto’s. Onze ervaring is dat er bij WooCommerce webshops regelmatig aanpassingen gedaan worden in plugins of functionaliteiten. Houd er dan ook rekening mee dat je de performance test als je weer een aantal aanpassingen hebt gedaan.

Alleen het installeren van een cache plugin is niet voldoende om de scores te verbeteren. Tweak je cache plugin en test na iedere aanpassing of alles nog werkt zoals je het verwacht. Niets is vervelender dat na het aanpassen van de cache opeens die belangrijke knop op je website niet meer werkt.

Wees als laatste zuinig met plugins. En het kan nooit kwaad om na een x aantal maanden de plugins nog eens door te lopen en te analyseren of je ze wel echt allemaal nodig hebt.

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de snelheid van je website of webshop? Wij helpen je graag, stuur ons gewoon een mailtje en dan kijken we wat wij voor jou kunnen betekenen.