Een snelle WordPress website is en blijft altijd een belangrijk item. Hoe snel laadt en functioneert je website? Ik schreef al eerder een blog over hoe jij de snelheid zelf kunt testen. Maar waarom is dat belangrijk dan, zul jij je misschien afvragen. De allerbelangrijkste reden is natuurlijk je bezoeker. Heb jij wel eens langer dan tien seconden gewacht voordat je überhaupt iets van een website te zien kreeg? Ik niet. Want dan zoek ik het wel bij iemand anders die zijn website en hosting wel geoptimaliseerd heeft voor mijn snelheid. Maar er is nóg een belangrijke reden. Google houdt van snelheid. Nu wil ik absoluut niet zeggen dat een website die in tien seconden laadt automatisch lager gerankt wordt door de Google zoekmachine, daarvoor zijn er teveel rankingfactoren. Ik leg het graag zo uit: Er zijn twee exact gelijke websites. De content, de links naar de websites, de autoriteit en alles is gelijk aan elkaar. Alleen de snelheid maakt het verschil. Dan mag jij raden welke website beter gerankt zal worden door Google. WordPress website snelheid optimaliseren

Regelmatig huren online marketingbureau’s of bedrijven mij in om de snelheid van hun website te optimaliseren. En daarmee ook de Google Pagespeed (test jouw de pagespeed score van jouw website) te verbeteren. Soms is een aantal eenvoudige stappen al voldoende om de score naar een hoger niveau te brengen. Weet je trouwens wat er grappig is aan de Google Pagespeed testen? Zolang je gebruik maakt van Google Analytics op jouw WordPress website zul je nooit een score van 100 halen. Bijzonder.

Een feit is nu: Hoe groter de tevredenheid van jouw bezoekers hoe hoger de conversie zal zijn. En als we het daarover hebben dan gaat het simpelweg om omzet voor jouw bedrijf gegenereerd door jouw website of webshop. Dat is voor iedere ondernemer interessant toch?

Deze blog gaat niet over het optimaal inregelen van W3 Total Cache of hoe je een CDN moet gebruiken. Wat zou een reden zijn om een Content Delivery Network (CDN) in te zetten? Dat doe jij toch niet omdat iedereen dat aanraadt? Zolang je globaal alleen bezoekers uit Nederland, België of Duitsland naar je website krijgt is een CDN echt zonde van je geld. Wat doet deze namelijk? Jouw website wordt op meerdere servers verspreid over de wereld neergezet. Dus iemand uit Japan krijgt jouw website vanaf een server die dichtbij staat en dat geldt ook voor iemand die uit Amerika komt. Dit alles om te voorkomen dat jouw website eerst de halve wereld over moet reizen voordat hij vertoond wordt op het beeldscherm van de bezoekers. Dus er is zeker wel voordeel mee te behalen, alleen bedenk vooraf of het in jouw specifieke situatie nodig is.

Wat kun jij zelf doen om de snelheid van je WordPress website te verbeteren? Lees snel verder om alles te weten te komen. Vergeet ik bijna iets te vertellen! Maak eerst een backup van je database, je wp-config.php en functions.php. Of natuurlijk een volledige backup van je hele WordPress installatie. Mocht het misgaan, dan kun je in ieder geval snel terugschakelen naar de oude toestand.

 1. Verminder de revisies in WordPress
 2. Optimaliseer je afbeeldingen
 3. Remove query strings from static resources
 4. Verwijder de WordPress Emoji code
 5. Geen reacties op jouw website? Dan comment-reply.min.js niet nodig
 6. WP Embed script verwijderen als je het niet gebruikt
 7. Beperk je plugins
 8. Een snelle WordPress website

1. Verminder de revisies in WordPress

WordPres bewaart revisies van je berichten en pagina’s in de database, zodat wanner jij op de ‘opslaan’ knop drukt, er een oude versie beschikbaar blijft. Als je de berichten in WordPress schrijft en regelmatig op opslaan klikt dan loopt het aantal revisies dus hard op zoals je zult begrijpen.

Revisies in een WordPress websiteTijdens het schrijven van deze blog heb ik het uitgetest. Ik heb de revisies aangezet (die normaal uit staan zoals hier beschreven) en kwam over de 100 revisies uiteindelijk. Dit wordt allemaal opgeslagen in de database. Dat moet je volgens mij niet willen. Vermenigvuldig dit met het aantal berichten op je website en tel uit de winst als je ze verwijdert of beperkt.

Je kunt gebruik maken van de plugin Better Delete Revision om alle bestaande revisies te verwijderen uit de database. Als je de plugin hebt geïnstalleerd, ga je naar Instellingen > Better Delete Revisions in het WordPress dashboard. Klik op Check Revision Posts. Je krijgt een lijst te zien van alle revisies die op dit moment in je database zitten. Onderaan de pagina kun je ervoor kiezen om ze allemaal tegelijk te verwijderen. Als dat gedaan is ga je terug naar Better Delete Revision op het dashboard en klik je op Optimize Your Database. Dit is een belangrijke stap na het verwijderen van de revisies om de database compleet op te schonen.

Nu heb je de geschiedenis achter je opgeruimd, je database is schoon, maar laten we ook meteen vooruitkijken naar de toekomst.

Als je de revisies volledig uit wilt schakelen kun je het volgende toevoegen aan je wp-config.php bestand direct na de define(‘DB_COLLATE’, ”); regel:

/** Disable post revisions. */
define('WP_POST_REVISIONS', false);

Om de revisies te beperken kun je de onderstaande code toevoegen in plaats van degene hierboven. Wil je meer of minder als 2 pas dit getal dan aan in de code.

/** Limits post revisions. */
define ('WP_POST_REVISIONS', 2);

2. Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen hebben een grote invloed op de laadtijd van je website. Hoe voorkom je dat je hele grote afbeeldingen moet laden? De beste oplossing is om de afbeeldingen op maat te uploaden naar je WordPress installatie. Ik maak daarvoor gebruik van Adobe Photoshop, je kunt de afbeelding daar precies op het formaat snijden die nodig is. Heb je echt afbeeldingen nodig van 3000 bij 3000 pixels? Die heb je nooit nodig aangezien de meeste beeldschermen een resolutie hebben van 1920 pixels. Als je fullscreen afbeeldingen nodig hebt is het dus voldoende om deze breedte aan te houden.

Verklein afbeeldingen voor WordPressSla ze vervolgens op voor het web in Photoshop en comprimeer ze. Een compressie van 50% is geen enkel probleem en je zult verbaasd staan hoeveel opslagruimte je hiermee bespaart.

Maar jij hebt al langere tijd een WordPress website en wilt nu de afbeeldingen gaan optimaliseren. Hoe pak je dit aan? Ik ga niet stap voor stap uitleggen hoe dit werkt, dat is een blog op zich (die binnenkort volgt). Een aantal plugins die je kunnen helpen:

 • WP Smush it. De gratis versie werkt voor afbeeldingen tot 1mb. De pro versie voor 99 dollar per jaar kan veel grotere afbeeldingen aan. Je kunt je mediabibliotheek in bulk comprimeren of handmatig de afbeeldingen
 • Imsanity is een plugin die je foto’s automatisch bijsnijd tot een ingesteld formaat. Ideaal om te voorkomen dat je grote foto’s op je website krijgt.

Zo kan ik het lijstje met plugins die je helpen met optimaliseren nog wel langer maken. Maar ik sluit dit af met een tip: GTMetrix biedt een gecomprimeerde versie van afbeeldingen. Deze kun je downloaden, hernoemen en uploaden via FTP naar de juiste map.

3. Remove query strings from static resources

Als je jouw WordPress website snelheid test met GTMetrix zie je vaak een lage score bij “Remove query strings from static resources” onder het Page Speed tabblad. Als je daarop klikt om meer details te bekijken zul je vaak de stylesheets van je plugins en sommige bestanden uit de map /wp-includes/ daar aantreffen.

Hoe los je dit op? Er is een plugin met de naam Remove query strings from static resources. Maar waarom zou je het met een plugin oplossen als een klein stukje code in je functions.php ook voldoet? Voeg onderstaande code toe aan de functions.php van je huidige actieve thema.

//* Remove query strings from static resources
function _remove_script_version( $src ){
$parts = explode( '?ver', $src );
return $parts[0];
}
add_filter( 'script_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1 );
add_filter( 'style_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1 );

Dit was alles. Even verversen en opnieuw de test uitvoeren. Je zult zien dat de melding verdwenen is.

4. Verwijder de WordPress Emojis code

Als je een blog hebt maak je er misschien wel eens gebruik van. De Emojis. Oftwel smiley’s zoals de knipoog, de lach, etc. Maar heb jij een idee wat je ermee moet op je zakelijke website? Schakel het daarom meteen uit.
wordpress-emojis

Vanaf WordPress 4.2 is er emoji ondersteuning ingebouwd wat resulteert in CSS en JavaScript in de header van je website. Ook al gebruik je ze niet, ze worden altijd geladen. Hoe meer er geladen wordt hoe langzamer je website zal worden, daar zijn we het hopelijk over eens.

Ook dit ‘probleem’ kan eenvoudig opgelost worden door een klein stukje code toe te voegen aan de functions.php van je actieve thema.

//* Remove WP emoji code
remove_action( 'wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7 );
remove_action( 'wp_print_styles', 'print_emoji_styles' );

Ook hiervoor is uiteraard een plugin. Maar ook hier weer, waarom een plugin gebruiken als het met deze simpele code ook kan?

5. Geen reacties op jouw website? Dan comment-reply.min.js niet nodig

Belangrijk: Als je reacties op jouw website aan hebt staan dan kun je deze tip overslaan.

Als je de reacties uit hebt staan is het ook niet nodig om je website te laten vertragen door het aanroepen en laden van een script. Om het comment-reply.min.js script uit je footer te verwijderen, voeg je de volgende code toe aan je functions.php bestand van je thema:

// Remove comment-reply.min.js from footer
function speed_clean_header_hook(){
wp_deregister_script( 'comment-reply' );
}
add_action('init','speed_clean_header_hook');

Zover ik weet is hier geen plugin voor beschikbaar. Mocht jij er toch een weten, laat het mij dan weten in een reactie. Ik heb ze namelijk wel aanstaan ;-)

6. WP embed script verwijderen als je het niet gebruikt

Belangrijk: Als je de WP Embed functie gebruikt op je blog moet je deze tip niet uitvoeren.

WordPress heeft een embed functie die ervoor zorgt dat jij makkelijk items van verschillende bronnen in kunt sluiten in jouw website. Met deze functie kun je bijvoorbeeld eenvoudig een tweet van Twitter insluiten door de link naar de tweet te kopiëren in je tekst.

Mocht je deze functie niet regelmatig gebruiken – of gebruik je altijd de standaard insluitmethode van de originele bron – dan kun je het aanroepen van dit script ook uitschakelen. Weer een aanroep minder, dus weer een iets snellere WordPress website. Hoe doe je het? Volg de volgende code toe aan je functions.php bestand van je thema:

// Remove WP embed script
function speed_stop_loading_wp_embed() {
if (!is_admin()) {
wp_deregister_script('wp-embed');
}
}
add_action('init', 'speed_stop_loading_wp_embed');

En jawel, er is een plugin die dit ook kan doen voor je. Ook hierin raad ik weer aan de code te gebruiken in plaats van de plugin. Waarom zou je een verzoek minder willen versturen naar de server en daarvoor een andere in de plaats zetten? Mij ontgaat de logica.

Remove Query Strings WordPress

Resultaat na het toevoegen van stukje code aan functions.php

7. Beperk je plugins

Bijna elke blog haal ik het wel een keer aan. Dit heeft er denk ik mee te maken dat ik dagelijks tegen het feit aanloop dat mensen hier geen rekening mee houden. Het feit is: Hoe meer plugins, hoe trager je WordPress website wordt. Maar wat kun je eraan doen? Een aantal tips:

P3 Profiler plugin WordPress

 • Verwijder plugins die je niet langer gebruikt. Dit is ook meteen goed voor de veiligheid van je website
 • Test regelmatig je plugins met de P3 Profiler. Hiermee houd je inzicht welke plugins belastend zijn voor je systeem en je mogelijk kunt vervangen voor lichtere alternatieven
 • Deactiveer plugins die je maar sporadisch gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de P3 plugin genoemd in een stap hiervoor. Waarom zou deze altijd aan moeten staan? En waarom zou ik WP Smush it actief hebben staan op het moment dat ik geen afbeeldingen op mijn website plaats?

8. Een snelle WordPress website

We hadden het er al eerder over. Je kunt zelf de website snelheid testen met diverse verschillende tools. Houd er rekening mee dat de gratis testen van GTMetrix uitgevoerd worden vanuit Canada. Hier kan dus iets vertraging ontstaan. Neem het testen van de snelheid mee in het onderhoud van je WordPress website. Als je regelmatig nieuwe content plaatst, zal het altijd voorkomen dat je een afbeelding over het hoofd ziet om te verkleinen. Zonde dat je blog een lange laadtijd heeft door deze afbeeldingen.

De meeste winst die te behalen is bij het optimaliseren van websites ligt vaak in de afbeeldingen. Maar ook het combineren van scripts met behulp van W3 Total Cache is een grote winstpakker.
Heb jij nog aanvullingen voor het optimaliseren van je website? Laat mij dit dan weten in een reactie, zodat iedereen naast deze tips ook van jouw tips kan profiteren!

Is jouw WordPress website langzaam? Vul direct onderstaande aanvraag in voor gratis advies.

[av_contact email=’info@lamper-design.nl’ title=’Vul zoveel mogelijk informatie in voor het beste advies’ button=’Vraag snelheidstest aan’ on_send=” sent=’Wij gaan aan de slag. Als er vragen zijn hoort u van ons en anders komen wij zo snel mogelijk met de beste tips.’ link=’manually,http://’ subject=’Optimalisatie aanvraag’ autorespond=” captcha=” hide_labels=’aviaTBhide_labels’ form_align=” color=” av_uid=’av-1a0nbx’]
[av_contact_field label=’Naam’ type=’text’ options=” check=” width=” av_uid=’av-a9n0wt’][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’E-Mail’ type=’text’ options=” multi_select=” check=” width=” av_uid=’av-9082vx’][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’Website’ type=’text’ options=” check=” width=” av_uid=’av-7c588d’][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’Caching plugin’ type=’text’ options=” check=” width=” av_uid=’av-68g1m5′][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’Hostingprovider’ type=’text’ options=” check=” width=” av_uid=’av-1lxbh’][/av_contact_field]
[av_contact_field label=’Opmerkingen’ type=’textarea’ options=” check=” width=” av_uid=’av-1yncml’][/av_contact_field]
[/av_contact]