Iedereen met een WordPress website heeft ermee te maken. Sterker nog, iedereen met een website heeft ermee te maken. De hosting voor je website.
Zeg eens eerlijk, hoe heb jij gekozen voor je huidige hoster? Heb je gekozen op basis van een prijs die er zo aantrekkelijk uitzag op televisie? Of heb je gekozen op basis van ervaringen van anderen? Hopelijk heb je in ieder geval nog vooraf gekeken op ISPGids.com hoe de hoster beoordeeld is.
Als je jouw hosting gekozen hebt op basis van prijs kan dit ook zwaar tegenvallen. Geen enkele website is hetzelfde. Dus misschien heb je nu een veel te licht of juist te zwaar pakket voor jouw website. Ik kom dagelijks websites tegen die duidelijk geen afdoende hosting hebben. Hoe ik dat constateer?
- de website is traag
- bij een eenvoudige test zie ik basiszaken als compressie die niet geregeld zijn
- caching is niet optimaal ingesteld
- tijdens het optimaliseren van de website loop ik tegen beperkingen aan
Dit lijstje kan heel lang worden. Maar ik ga er vanuit dat jij op dit moment aan het nadenken bent over jouw hosting. Dus dan ga je al de goede kant op. Maar waar moet je dan op letten zul jij je misschien afvragen. Daar help ik je graag bij. En ik zeg erbij, dit is maar een deel waar je aan moet denken.
- Algemene vragen over WordPress webhosting
- Backups van je WordPress website
- Domein registreren en beheren
- WordPress algemeen
- WordPress extra
- Conclusie
1. Algemene vragen over WordPress webhosting
Wat is de fysieke locatie van de servers?
Waar staan de servers? Je kunt je voorstellen dat jouw Nederlandse website die op een server staat in bijvoorbeeld Amerika er langer over doet om te laden dan vanaf een server in Nederland. Het gaat hier niet over seconden, maar alle milliseconden tellen.
Geen overselling
Vraag eens aan de provider hoeveel websites er op 1 server draaien? Het is logisch dat jij niet het alleenrecht krijgt. Maar heb je wel eens nagedacht wat er gebeurt als jouw buurman op de server zijn beveiliging niet op orde heeft? Jij wel toch, na het lezen van deze beveiligingstips? En wat gebeurt er als de schijfruimte vol raakt?
Geen onbeperkt aanbod (onbeperkt kan niet)
Biedt jouw provider onbeperkte opslag en dataverkeer? Gefeliciteerd. Maar ik ben niet jaloers. Onbeperkt bestaat namelijk niet. Ik vind het fijn als iemand zijn grenzen kent. En er niet alles aan doet om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Kwaliteit ver boven kwantiteit dus.
24 uurs servermonitoring
Hoe worden de servers gemonitord? Best belangrijk dat jij ook in het weekend zo snel mogelijk op de hoogte bent van problemen. Ik ken genoeg webshops waar duizenden euro’s per dag aan orders besteld worden, je kunt dus uitrekenen hoeveel het kost als deze websites of webshops een aantal uren offline zijn zonder dat er actie ondernomen wordt.
Provider bereikbaar, ook in het weekend en in de avonduren?
Werk jij alleen van 9 tot 6 aan je website? Ik niet! En als ik in de avonduren of in het weekend problemen heb vind ik het fijn als ik de serverbeheerder hierover direct kan benaderen.
Nederlandstalige support
WordPress is voor iedereen. Maar ook iedereen heeft wel eens problemen. Als je al moeite hebt met het beheersen van het systeem, maak het jezelf dan niet nog moeilijker door jouw probleem in het Engels te moeten vertelllen. Jij wilt maar 1 ding en dat is een werkende website.
Servers met schijfopstellingen waarbij er meerdere schrijven kapot kunnen gaan zonder dataverlies
Hoeveel harde schijven bevat de server? En hoe zijn deze gekoppeld? Wat gebeurt er als een of meerdere harde schijven defect raken. Hoe monitort de provider de diskspace?
Deze week heb ik weer meegemaakt dat een provider pas optrad nadat de website aantal uren down was door volle schijven.
HTTPS webmail en phpmyadmin functionaliteit
Hoe bereik jij als eindgebruiker de webmail en phpmyadmin? Erg belangrijk dat juist deze gevoelige gegevens verstuurd worden via een SSL versleutelde verbinding.
Linux/unix hosting (dus geen Windows machines)
Welk besturingssysteem draait op de servers? WordPress webhosting op Windows servers geeft geregeld onverwachte storingen. En in Linux zijn er diverse configuraties nodig. Laat je hier dus goed over inlichten en vraag naar de beperkingen.
Voldoet aan alle minimale eisen van WordPress.org
Voldoet de hosting aan de minimale eisen gesteld door WordPress.org?
2. Backups van je WordPress website
Een WordPress hostingprovider die zegt : iedere dag backups… dat is te weinig informatie
Je wil weten hoelang die backups bewaard blijven en op welke locatie dat gebeurt.
Word email en andere zaken meegenomen worden in de backups?
Wat word er gebackupt? Wordt ook je e-mail meegenomen, al je bestanden, je database? Vraag dit duidelijk na om achteraf niet verrast te worden.
Hoe lang worden backups bewaard? En kun je deze zelf gedeeltelijk of geheel terugzetten?
Absolute minimum is 7 dagen lang de volledige backups (dus bestanden, database, email) bewaren, met minder mag je niet akkoord gaan.
Neem nooit genoegen met alleen “volledige serverbackups”
Deze worden enkel teruggezet indien de hele server, met al haar klanten, volledig kapot is. Dit zal dus zelden of nooit zijn. Het draait om jouw website, neem hierin dus geen enkel risico.
3. Domein registreren en beheren
Kun je ook een domeinnaam elders vastleggen en laten wijzen naar het hostingpakket?
Er kunnen redenen zijn waarom het technisch gewenst dat je ergens anders geregistreerde domein gekoppeld word aan jouw hosting. Is dit mogelijk?
Kun je onder een testdomein alvast wat proberen/bouwen?
Zijn er tijdelijke bouwlocaties beschikbaar? Wat zijn hier de kosten van? Zit hier een maximum aan? Wat vooral belangrijk is dat is dat de PHP-versie en WordPress-versie gelijk zijn. En hoe werk je met deze locaties? Kun je dat zelf of moet je dan je provider vragen?
Recent kwam ik een provider tegen die 150 euro per maand vroeg voor het opzetten van een subdomein met een testlocatie. Gewoon een simpele kopie van de website dus. Dat lijkt mij een goede reden om direct afscheid te nemen.
4. WordPress algemeen
Kan de provider helpen bij problemen met je WordPress website?
Soms loop je tegen technische problemen aan die te maken kunnen hebben met de serverconfiguratie. Kun je dan om advies vragen aan je provider? Hebben zij verstand van WordPress? Een onmisbare schakel in het geheel als je het mij vraagt.
Kunnen ze advies geven?
Stel je hebt de keuze uit twee of meer verschillende opties om jouw probleem op te lossen. Kun je dan je provider om advies vragen wat technisch gezien de beste oplossing is?
Kunnen ze helpen bij migraties?
Er zijn diverse plugins om je WordPress website te verhuizen. Maar deze werken niet altijd vlekkeloos. Biedt de provider hier ook ondersteuning bij? Er zijn zelfs providers die kosteloos de verhuizing voor hun rekening nemen. Mijn ervaring is dat misschien twee op de tien verhuizingen zonder bijzonderheden verlopen. Dus tel uit je winst als deze service door een hostingprovider geboden wordt.
Zijn ze bekend binnen de WordPress wereld?
Zoek eens op internet op verschillende termen. En kijk of je de providernaam ergens tegenkomt. Zoek eens eens binnen de plugins op WordPress.org, een provider die zijn eigen plugins publiceert weet waar hij het over heeft. Weer een plusje dus op het gebied van kennis en kunde.
5. WordPress extra
Welke cachingmogelijkheden bied de provider?
Het toverwoord om de snelheid van je WordPress website te verhogen is caching. Simpel gezegd betekent het dat mensen jouw website te zien krijgen vanuit de cache. Hierdoor hoeft de website niet volledig opgehaald te worden vanaf de server. En een snellere website, dat wil iedereen toch?
Er zijn verschillende soorten caching. Vraag na welke door jouw provider aangeboden worden. Twijfel je of jouw website daadwerkelijk sneller zal zijn? Vraag of je mag testen met een kopie van je website.
Draait memcached op alle machines? Dus ook voor de instappakketten?
Alles wat op jouw website gebeurt wordt opgeslagen in het geheugen en direct aangeboden aan de volgende bezoeker die het opvraagt. Pure snelheidswinst voor jouw website dus.
Moet je een FTP wachtwoord ingeven voor bestandsuploads/nieuwe themas/plugins? Dan draait jouw website op een onveilige setup
Vraag eens na bij je provider waarom dit is. Ik ben benieuwd naar het antwoord.
Hoeveel PHP memory op de server? Dus ook voor de instap pakketten? Geen genoegen nemen met minder dan 48 MB
Op onze servers kunnen wij dit per klant instellen.
6. Conclusie
Nu zul je je afvragen: “Wat is de beste WordPress hosting?” Ondertussen ben ik al een hoop hostingproviders tegengekomen. En ik verbaas mij regelmatig over de verschrikkelijke kwaliteit die geleverd wordt. Ik kom heel veel onveilige configuraties tegen, configuraties die simpelweg niet te optimaliseren zijn door de slecht geconfigureerde servers.
De andere kant van het verhaal is, wat verwacht je voor 20 euro per jaar? Ik hoop dat je na het lezen van deze blog je hosting nog eens wilt heroverwegen. Uiteraard begrijp ik dat voor een persoonlijk blog bedragen rond de 20 euro per maand te hoog kunnen zijn. Maar heb je een webshop en ervaar je regelmatig problemen met je hosting, bedenk dan eens wat het oplevert als je website wel stabiel draait en altijd online is. Als je vragen hebt over een eventuele verhuizing neem dan gerust contact op met mij.
Als laatste wil ik nog meegeven dat je vooraf helder moet hebben hoe je de hosting geregeld wilt hebben. Ga je voor alles bij 1 provider dan vallen er al snel diverse gespecialiseerde WordPress hostingbedrijven af. Zij bieden simpelweg geen mailafhandeling via hun hosting. Stel dus ook direct de vraag of zij ook je mail afhandelen. Diverse hostingproviders brengen dit onder bij zusterbedrijven. Wil je dat? Wie is er verantwoordelijk als er problemen zijn? Je creëert hiermee al snel een ‘paarse krokodil’ situatie, waarvan uiteindelijk jouw bedrijf de dupe is.
Mijn mening is dat alles bij 1 provider het meest efficient is. Dus hosting, e-mailhosting en domeinnaamregistratie. Mochten er problemen zijn dan is het direct duidelijk wie er verantwoordelijk is.
Welke gespecialiseerde WordPress provider raad jij aan? Laat het weten in een reactie.