Hoe koppel je een domein aan een hostingpakket?

Wanneer je een website wilt opzetten, moet je een domeinnaam aan een hostingpakket koppelen. Dit proces kan variëren afhankelijk van je provider, maar over het algemeen verloopt dit via een Control Panel of Controlepaneel. In dit artikel behandelen we de stappen voor het koppelen van een domein met een hostingpakket via DirectAdmin, een veelgebruikt controlepaneel.

In de uitleg hieronder kun je de Engelse termen ook in het Nederlands tegenkomen, dit is afhankelijke van de instellingen van jouw hosting omgeving.

Directadmin domeinbeheer

Stap 1: Log in op DirectAdmin
Log in op het Direct Admin paneel met je gebruikersnaam en wachtwoord. Deze gegevens ontvang je normaal gesproken van je hostingprovider na de aanschaf van een hostingpakket.

Stap 2: Ga naar “Domain Setup”
Ingelogd, zoek je naar de optie “Domain Setup” of “Domein Setup”. Hier kun je jouw domein invoeren en koppelen aan je hostingpakket.

Stap 3: Voeg je Domein Toe
In het “Domain Setup” gedeelte, voer je jouw gekochte domeinnaam in. Volg de instructies op het scherm om het domein te koppelen aan je hosting.

Doorstuur domeinen

Als je meerdere domeinen hebt die je wilt doorsturen naar je hoofddomein, dan kun je deze toevoegen als domain pointers. Dit zijn eigenlijk verwijzingen naar je hoofddomein. Bijvoorbeeld, als je een .com en .nl versie van je domein hebt, kun je een van deze instellen als je hoofddomein en de andere doorsturen via domain pointers.

DNS instellingen

Na het invoeren van het domein, is het belangrijk om de DNS-instellingen te controleren en eventueel aan te passen. De DNS (Domain Name System) zorgt ervoor dat internetverkeer naar de juiste servers wordt geleid. Zorg ervoor dat je de juiste DNS-records invoert om je website toegankelijk te maken.

Controle en bevestiging

Nadat je alle instellingen hebt gecontroleerd en bevestigd, duurt het meestal even voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd. Dit proces, ook wel DNS-propagatie genoemd, kan tot 48 uur duren.

Aanvullende opties en instellingen in DirectAdmin

In DirectAdmin heb je ook toegang tot verschillende aanvullende opties en instellingen om je website te beheren, zoals het aanmaken van e-mailaccounts, beheren van databases en het installeren van CMS-systemen zoals WordPress.

Het koppelen van een domein aan een hostingpakket via DirectAdmin is een relatief eenvoudig proces, waarbij je het domein toevoegt onder “Domain Setup” en vervolgens de instructies op het scherm volgt. Vergeet niet om ook eventuele doorstuur domeinen als domain pointers toe te voegen en de DNS-instellingen te controleren.

Lees hier hoe je een WordPress website verhuist.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.