Een “dubbele pagina zonder door de gebruiker geselecteerde canonieke versie” verwijst naar een situatie waarin er twee of meer zeer vergelijkbare of identieke pagina’s op een website bestaan zonder dat de webmaster of de gebruiker een voorkeursversie (ook wel “canonieke” versie genoemd) heeft aangegeven. Dit kan problemen veroorzaken voor zoekmachines, omdat ze mogelijk niet weten welke versie van de pagina in de zoekresultaten moet worden weergegeven.

Het is belangrijk om dubbele pagina’s op te lossen, omdat ze de SEO-prestaties van de website kunnen be├»nvloeden. Zoekmachines zoals Google kunnen in de war raken door de dubbele inhoud en mogelijk geen van beide pagina’s hoog rangschikken. Hier zijn enkele extra stappen die je kunt nemen om het probleem van dubbele pagina’s op te lossen:

  1. Gebruik van canonical tags: Voeg een canonical tag toe aan de head-sectie van de duplicaatpagina’s om aan zoekmachines aan te geven welke versie van de pagina als de voorkeursversie (de “canonical” versie) moet worden beschouwd.
  2. 301-redirect: Als een van de dubbele pagina’s niet langer nodig is, kun je een 301-redirect instellen om bezoekers en zoekmachines door te sturen naar de voorkeursversie van de pagina.
  3. Consistente interne links: Zorg ervoor dat uw interne links altijd verwijzen naar de canonieke versie van de pagina. Dit helpt zoekmachines te begrijpen welke versie van de pagina belangrijker is en helpt bij het consolideren van de paginawaarde (bijv. PageRank) naar de canonieke versie.
  4. Sitemap: Zorg ervoor dat de XML-sitemap alleen de canonieke versie van de pagina bevat en niet de duplicaten. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie van de pagina te indexeren.
  5. Vermijd onnodige URL-parameters: Soms kunnen URL-parameters leiden tot dubbele pagina’s, bijvoorbeeld bij het sorteren of filteren van producten op een e-commerce website. Probeer het gebruik van URL-parameters te minimaliseren of configureer de parameterbehandeling in Google Search Console om zoekmachines te helpen begrijpen hoe ze met deze parameters moeten omgaan.