Dubbele pagina’s en het belang van een gebruiker-geselecteerde canonieke versie

Een fenomeen waar websitebeheerders vaak mee te maken krijgen is de “dubbele pagina zonder door de gebruiker geselecteerde canonieke versie”. Dit verwijst naar het voorkomen van twee of meer pagina’s op een website die zeer vergelijkbaar of zelfs identiek zijn, zonder dat er een aangeduide voorkeursversie, ofwel “canonieke” versie, bestaat.

Dit kan verwarrend zijn voor zoekmachines, wat leidt tot onzekerheid over welke versie getoond moet worden in de zoekresultaten.

Impact op SEO

Het is belangrijk om dubbele pagina’s te verwijderen, aangezien deze significant de SEO-prestaties van de site kunnen hinderen. Google en andere zoekmachines kunnen problemen ondervinden bij het identificeren van de relevante pagina om weer te geven en mogelijk beide pagina’s een lagere ranking geven.

Hieronder zijn meer gedetailleerde maatregelen beschreven om dit probleem op te lossen.

Oplossingen

  1. Canonical tags gebruiken: Voeg een canonical tag toe aan de head-sectie van de duplicaatpagina’s. Deze tag wijst zoekmachines erop welke versie als de canonieke versie beschouwd moet worden, en helpt bij het voorkomen van verwarring omtrent dubbele content.
  2. 301-redirect instellen: Wanneer een dubbele pagina overbodig is, is het raadzaam om een 301-redirect in te stellen. Dit leidt zowel bezoekers als zoekmachines om naar de voorkeursversie, wat helpt in het verminderen van duplicatie.
  3. Consistentie in interne links: Het is van belang om consistent te zijn met interne links, zorg ervoor dat deze altijd verwijzen naar de canonieke versie van de pagina. Dit biedt helderheid aan zoekmachines over welke versie prioriteit heeft en helpt in het consolideren van de paginawaarde, zoals PageRank, naar de canonieke versie.
  4. Sitemap optimalisatie: Enkel de canonieke versie van de pagina zou opgenomen moeten zijn in de XML-sitemap, om zoekmachines te assisteren bij het indexeren van de correcte versie.
  5. Minimalisatie van URL-parameters: URL-parameters, vaak gebruikt bij het sorteren of filteren van producten op e-commerce websites, kunnen soms dubbele pagina’s genereren. Het minimaliseren van deze parameters of het configureren van de parameterbehandeling via de Google Search Console kan de duidelijkheid voor zoekmachines verbeteren. FacetWP is een fantastische filterplugin die hier uit zichzelf al rekening mee houdt.

Aandachtspunten

  • Monitoring van indexering: Regelmatige controle van hoe pagina’s worden geïndexeerd door zoekmachines kan bijdragen aan het vroegtijdig identificeren en oplossen van problemen met dubbele content. Je kunt dit snel bekijken in Google Search Console.
  • Content diversificatie: Probeer de inhoud op elke pagina zo uniek mogelijk te maken. Dit vermindert de kans op duplicatie en verhoogt de waarde van elke individuele pagina.
  • Duidelijke structuur: Een heldere en logische site-structuur verbetert de gebruikerservaring en maakt het eenvoudiger voor zoekmachines om de site te crawlen en te indexeren.

Het efficiënt managen van dubbele pagina’s door het selecteren van een canonieke versie is essentieel voor het handhaven van de integriteit en de SEO-prestaties van een website. Door consequent te zijn in het gebruik van canonical tags, redirects en interne links, en door aandacht te besteden aan de sitemap en URL-parameters, kan een website optimaler functioneren en een hogere zichtbaarheid bereiken in zoekmachineresultaten.

 

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.