Wat is “geblokkeerd door robots.txt” in Google Search Console?

De melding “Geblokkeerd door robots.txt” in de Google Search Console is een indicatie dat Google bepaalde pagina’s van je WordPress website niet kan benaderen.

Deze melding is te wijten aan restricties opgelegd door de regels in het robots.txt bestand van je website. Hieronder wordt de betekenis, de oorzaak, en mogelijke oplossingen voor dit probleem uitgebreid beschreven.

Wat is een robots.txt-bestand?

Een robots.txt-bestand is een tekstbestand dat zich in de hoofdmap van je website bevindt, meestal heet die public_html.

Robots.txt

Het doel van dit bestand is om instructies te verschaffen aan zoekmachines over welke onderdelen van de website ze mogen crawlen om te indexeren en welke niet.

Hiermee kun je controle uitoefenen over de zichtbaarheid van de content van je website in de zoekresultaten.

Waarom wordt een pagina geblokkeerd door robots.txt?

Wanneer een pagina door de robots.txt wordt geblokkeerd, kan de Googlebot de inhoud van de pagina niet crawlen of indexeren. Dit gebeurt wanneer de specifieke URL van de pagina is uitgesloten in het robots.txt-bestand.

Deze uitsluiting kan een probleem zijn of worden, vooral als de geblokkeerde pagina’s belangrijke informatie bevatten die je eigenlijk wilt delen met je doelgroep via zoekmachines. In ons SEO advies zul je om deze ook altijd iets teruglezen over de inhoud van je robots.txt bestand.

Hoe los je het probleem op?

Om de blokkades door een robots.txt-bestand op te heffen, moet je het bestand zorgvuldig controleren en bewerken. Verifieer dat de pagina’s die je wilt indexeren niet zijn uitgesloten in het bestand.

Wanneer je bepaalde pagina’s opzettelijk wilt uitsluiten, zorg er dan voor dat dit duidelijk is gedefinieerd in het robots.txt-bestand en dat je geen essentiële pagina’s blokkeert. Het is beter om zonder robots.txt te werken dan met een niet correct ingevulde versie.

Naast aanpassingen in het robots.txt-bestand, is het mogelijk om de zichtbaarheid van pagina’s te beheren door middel van SEO plugins zoals RankMath of Yoast.

Deze WordPress plugins bieden opties om meta tags zoals “noindex” toe te voegen, waardoor je specifieke pagina’s kunt uitsluiten van de zoekresultaten.

SEO optimalisatie

Na het aanpassen van het robots.txt-bestand, is het raadzaam om je website opnieuw te laten indexeren door Google. Dit kan door in de Google Search Console een verzoek tot herindexering in te dienen.

Door dit te doen zorg je ervoor dat Google de meest recente versie van je website crawlt, waardoor de gewenste pagina’s in de zoekresultaten zullen verschijnen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je robots.txt-bestand en de SEO-instellingen van je website te controleren om te zorgen dat alle relevante content toegankelijk is voor zoekmachines en dat ongewenste pagina’s correct zijn uitgesloten.

De melding “Geblokkeerd door robots.txt” in Google Search Console is een signaal dat Googlebot beperkt wordt in het crawlen en indexeren van bepaalde pagina’s op je website.

Het zorgvuldig beheren van je robots.txt-bestand en het gebruik van SEO plugins zoals RankMath of Yoast kunnen helpen om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te optimaliseren en om ervoor te zorgen dat je doelgroep de informatie vindt die ze zoeken. Als je meer wilt lezen verwijzen we je graag naar de uitleg die Google zelf heeft geschreven over blokkades door Robots.txt.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.