De betekenis van “Geblokkeerd door robots.txt” in Google Search Console

De melding “Geblokkeerd door robots.txt” in de Google Search Console is een indicatie dat Google bepaalde pagina’s van je website niet kan benaderen. Deze melding is te wijten aan restricties opgelegd door de regels in het robots.txt-bestand van je website. Hieronder wordt de betekenis, de oorzaak, en mogelijke oplossingen voor dit probleem uitgebreid beschreven.

Wat is een robots.txt-bestand?

Een robots.txt-bestand is een essentieel tekstbestand dat zich in de hoofdmap van je website bevindt. Het doel van dit bestand is om instructies te verschaffen aan zoekmachines over welke onderdelen van de website ze mogen crawlen en welke niet. Hiermee kun je controle uitoefenen over de zichtbaarheid van de content van je website in de zoekresultaten.

Waarom wordt een pagina geblokkeerd door robots.txt?

Wanneer een pagina door de robots.txt wordt geblokkeerd, kan de Googlebot de inhoud van de pagina niet crawlen of indexeren. Dit gebeurt wanneer de specifieke URL van de pagina is uitgesloten in het robots.txt-bestand. Deze uitsluiting kan problematisch zijn, vooral als de geblokkeerde pagina’s belangrijke informatie bevatten die je eigenlijk wilt delen met je doelgroep via zoekmachines.

Hoe los je dit probleem op?

Om de belemmeringen door een robots.txt-bestand op te heffen, dien je het bestand zorgvuldig te controleren en te bewerken. Verifieer dat de pagina’s die je wilt indexeren niet zijn uitgesloten in het bestand. Wanneer je bepaalde pagina’s opzettelijk wilt uitsluiten, zorg er dan voor dat dit duidelijk is gedefinieerd in het robots.txt-bestand en dat je geen essentiële pagina’s blokkeert.

Naast aanpassingen in het robots.txt-bestand, is het mogelijk om de zichtbaarheid van pagina’s te beheren door middel van SEO plugins zoals RankMath of Yoast. Deze plugins bieden opties om meta tags zoals “noindex” toe te voegen, waardoor je specifieke pagina’s kunt uitsluiten van de zoekresultaten.

Extra stappen voor optimalisatie

Na het aanpassen van het robots.txt-bestand, is het raadzaam om je website opnieuw te laten indexeren door Google. Dit kan door in de Google Search Console een verzoek tot herindexering in te dienen. Door dit te doen zorg je ervoor dat Google de meest recente versie van je website crawlt, waardoor de gewenste pagina’s in de zoekresultaten zullen verschijnen.

Daarnaast is het essentieel om regelmatig je robots.txt-bestand en de SEO-instellingen van je website te reviewen om te zorgen dat alle relevante content toegankelijk is voor zoekmachines en dat ongewenste pagina’s correct zijn uitgesloten.

Conclusie

De melding “Geblokkeerd door robots.txt” in Google Search Console is een signaal dat Googlebot beperkt wordt in het crawlen en indexeren van bepaalde pagina’s op je website. Het zorgvuldig beheren van je robots.txt-bestand en het gebruik van SEO plugins zoals RankMath of Yoast kunnen helpen om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te optimaliseren en om ervoor te zorgen dat je doelgroep de informatie vindt die ze zoeken.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.