Hoe backup je een WordPress website?

Er zijn verschillende methoden om een back-up te maken van een WordPress-website. De meest voorkomende omvatten het gebruik van een back-up plug-in, een handmatige back-up, het gebruik van cPanel, of via de command line met SSH. Het is belangrijk om te benadrukken dat het maken van back-ups van zowel de WordPress-bestanden als de database essentieel is voor een volledige back-up.

Back-up plug-ins

Dit is de eenvoudigste methode voor het maken van een back-up. Verschillende WordPress back-up plug-ins, zoals UpdraftPlus, BackupBuddy, backWPup, en Duplicator, kunnen worden geïnstalleerd. Deze plug-ins maken automatisch back-ups op geplande tijdstippen en slaan ze op op externe locaties zoals Dropbox, Google Drive, Amazon S3, enz.

Handmatige back-up

Dit proces omvat het handmatig downloaden van de WordPress-bestanden via een FTP-client (zoals FileZilla) en het exporteren van de database via phpMyAdmin, dat meestal toegankelijk is via je hosting-account.

cPanel back-up

Veel webhosting bedrijven bieden cPanel toegang. Je kunt de File Manager in cPanel gebruiken om een back-up van je WordPress-bestanden te maken en phpMyAdmin om een back-up van je database te maken. Er is ook een “Back-up Wizard” tool in cPanel die je kan begeleiden bij het maken van een volledige back-up van je website.

Command line back-up via SSH

Voor geavanceerdere gebruikers biedt SSH (Secure Shell) toegang een krachtige en flexibele manier om back-ups te maken. Met SSH toegang kun je de ‘mysqldump’ opdracht gebruiken om een back-up van je database te maken en de ’tar’ opdracht om je bestanden te archiveren.

Webhost back-up Services

Veel webhosting providers bieden hun eigen back-up services, soms als onderdeel van hun hostingpakketten of als een betaalde add-on. Deze kunnen variëren in frequentie, opslaglocatie, en herstelmogelijkheden, dus het is belangrijk om deze opties te beoordelen en te vergelijken.

Managed WordPress hosting back-ups

Als je gebruik maakt van managed WordPress hosting, zoals WP Engine of Kinsta, hebben deze platforms meestal hun eigen ingebouwde back-up systemen. Deze back-ups zijn meestal dagelijks en worden automatisch voor je gedaan.

Het kiezen van de juiste back-up methode hangt af van je technische vaardigheden, de grootte en complexiteit van je website, en hoe vaak je website wordt bijgewerkt. Het is ook belangrijk om regelmatig back-up hersteltests uit te voeren om er zeker van te zijn dat je back-ups correct en volledig zijn.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.