Hoe backup je een WordPress website?

Er zijn verschillende methoden om een back-up te maken van een WordPress-website. De meest voorkomende omvatten het gebruik van een back-up plug-in, een handmatige back-up, het gebruik van cPanel, of via de command line met SSH. Het is belangrijk om te benadrukken dat het maken van back-ups van zowel de WordPress-bestanden als de database essentieel is voor een volledige back-up.

  1. Back-up Plug-ins: Dit is de eenvoudigste methode voor het maken van een back-up. Verschillende WordPress back-up plug-ins, zoals UpdraftPlus, BackupBuddy, VaultPress, en Duplicator, kunnen worden geïnstalleerd. Deze plug-ins maken automatisch back-ups op geplande tijdstippen en slaan ze op op externe locaties zoals Dropbox, Google Drive, Amazon S3, enz.
  2. Handmatige Back-up: Dit proces omvat het handmatig downloaden van de WordPress-bestanden via een FTP-client (zoals FileZilla) en het exporteren van de database via phpMyAdmin, dat meestal toegankelijk is via je hosting-account.
  3. cPanel Back-up: Veel webhosting bedrijven bieden cPanel toegang. Je kunt de File Manager in cPanel gebruiken om een back-up van je WordPress-bestanden te maken en phpMyAdmin om een back-up van je database te maken. Er is ook een “Back-up Wizard” tool in cPanel die je kan begeleiden bij het maken van een volledige back-up van je website.
  4. Command Line Back-up via SSH: Voor geavanceerdere gebruikers biedt SSH (Secure Shell) toegang een krachtige en flexibele manier om back-ups te maken. Met SSH toegang kun je de ‘mysqldump’ opdracht gebruiken om een back-up van je database te maken en de ‘tar’ opdracht om je bestanden te archiveren.
  5. Webhost Back-up Services: Veel webhosting providers bieden hun eigen back-up services, soms als onderdeel van hun hostingpakketten of als een betaalde add-on. Deze kunnen variëren in frequentie, opslaglocatie, en herstelmogelijkheden, dus het is belangrijk om deze opties te beoordelen en te vergelijken.
  6. Managed WordPress Hosting Back-ups: Als je gebruik maakt van managed WordPress hosting, zoals WP Engine of Kinsta, hebben deze platforms meestal hun eigen ingebouwde back-up systemen. Deze back-ups zijn meestal dagelijks en worden automatisch voor je gedaan.

Het kiezen van de juiste back-up methode hangt af van je technische vaardigheden, de grootte en complexiteit van je website, en hoe vaak je website wordt bijgewerkt. Het is ook belangrijk om regelmatig back-up hersteltests uit te voeren om er zeker van te zijn dat je back-ups correct en volledig zijn.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Voornaam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.