Het omleiden van subdomeinen kan nodig zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld voor SEO-doeleinden, website herstructurering, of merk herpositionering. In ons vak komen we regelmatig tegen dat bedrijven stoppen met een bepaalde dienst die bijvoorbeeld draaide op een subdomein. Aangezien dit subdomein wel geindexeerd is in Google is het van belang om een 301 redirect  te maken. Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Hier leer je hoe je alle pagina’s van een subdomein kunt omleiden naar een hoofddomein via de .htaccess-file.

Subdomein redirecten naar hoofddomein

Stap 1: open .htaccess
De .htaccess-file bevindt zich bijna altijd in de public_html map van de hosting server. Open deze file met een teksteditor.

Stap 2: voeg de code toe
Voeg de volgende code toe aan de .htaccess-file om een subdomein naar een ander domein om te leiden:

# This will redirect a subdomain to another domain

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^subdomein.hoofddomein.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*) https://hoofddomein.nl/$1 [L,R=301]

Wat doet de code?

  • RewriteEngine On: Deze regel activeert de her-schrijfmodule van Apache.
  • RewriteCond %{HTTP_HOST} ^subdomein.hoofddomein.nl$ [NC]: Dit definieert de voorwaarde waaronder de regel wordt uitgevoerd, in dit geval, wanneer de HTTP_HOST, de subdomein is.
  • RewriteRule ^(.*) https://hoofddomein.nl/$1 [L,R=301]: Als aan de voorwaarde is voldaan, wordt deze regel uitgevoerd. Deze stuurt elke URL van het subdomein door naar het overeenkomstige pad op het hoofddomein.

Redirect voorbeeld

Een pagina van subdomein.domein.nl/voorbeeld zal worden omgeleid naar hoofddomein.nl/voorbeeld, dankzij de bovenstaande code. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een shop gestopt hebt en deze wilt redirecten naar de website.

Tips

  1. Backup maken: Maak altijd een backup van je .htaccess-file voordat je wijzigingen aanbrengt.
  2. Testen: Test de omleiding zorgvuldig om ervoor te zorgen dat het correct werkt en om onbedoelde gevolgen te voorkomen.
  3. SEO overwegingen: Een 301-omleiding is SEO-vriendelijk en geeft aan dat de pagina permanent is verplaatst. Dit helpt bij het behouden van de zoekmachine ranking.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.