Wat zijn SPF records?

SPF (Sender Policy Framework) records zijn een type DNS (Domain Name System) record dat helpt om e-mail spoofing en spam te bestrijden. Een SPF record specificeert welke mail servers gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens jouw domein. Door deze records te gebruiken, kunnen ontvangende mail servers verifiëren dat inkomende e-mails van jouw domein verzonden worden door een geautoriseerde server.

Waar is SPF voor?

SPF records worden gebruikt om de authenticiteit van de afzender van een e-mail te controleren. Dit vermindert de kans dat jouw domein wordt gebruikt voor spam en phishing aanvallen, doordat het moeilijker wordt voor kwaadwillenden om zich voor te doen als iemand van jouw domein. Bovendien kan het gebruik van SPF helpen bij het verbeteren van de betrouwbaarheid van je e-mails en de kans vergroten dat jouw e-mails worden geaccepteerd door grote e-mailproviders.

Sinds 2024 hebben Google en Yahoo hun regels aangescherpt waarbij de basis is als SPF en DKIM niet goed ingesteld staan van een partij die mailt naar hun servers deze e-mails geweigerd worden. Essentieel dus om dit bij jouw hosting goed in te stellen!

Hoe stel je SPF records in?

Het instellen van een SPF record voor je domein vereist enkele stappen:

  1. Login op je DNS beheerpaneel: Log in op het platform waar je de DNS records voor je domein beheert. dit is vaak een cPanel, Plesk of DirectAdmin omgeving.
  2. Toegang tot de DNS-instellingen: Navigeer naar het gedeelte van je beheerpaneel waar je DNS-instellingen zoals A-records, CNAME-records, en MX-records kunt aanpassen.
  3. Voeg een nieuw SPF record toe: Selecteer om een nieuw TXT record toe te voegen, aangezien SPF records technisch gezien een speciaal type TXT record zijn.
  4. Configureer het SPF record: Voer de juiste SPF waarde in. Een basis SPF record ziet eruit als v=spf1 ip4:192.168.0.1 -all, waarbij je het IP-adres vervangt door het IP-adres van de server die e-mails mag verzenden namens jouw domein. De “-all” geeft aan dat alleen deze server geautoriseerd is en dat alle andere servers geweigerd moeten worden.
  5. Sla de wijzigingen op: Bewaar je nieuwe SPF record. Het kan enige tijd duren voordat de wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd vanwege DNS propagatie.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.