Wat zijn CNAME records in DNS?

CNAME records (Canonical Name records) zijn een type DNS (Domain Name System) record dat wordt gebruikt om één domeinnaam te verwijzen naar een andere domeinnaam. Dit maakt het mogelijk om meerdere services (zoals webhosting en e-mail) te beheren vanaf een enkele IP-adres. Een CNAME record maakt een alias voor het werkelijke, of “canonical”, domein waarnaar het verwijst.

cname records

CNAME records

CNAME records worden vaak gebruikt om subdomeinen zoals www of mail te koppelen aan het domein waarop de website of e-mailserver draait. Dit helpt bij het beheren van verkeer en het centraliseren van DNS records door verwijzingen, in plaats van meerdere A-records te moeten updaten als IP-adressen veranderen.

Waar worden CNAME records voor gebruikt?

Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van CNAME records:

  • Subdomeinen: Verwijzen subdomeinen zoals www naar het hoofddomein van een website.
  • Extern gehoste services: Verbinden van domeinnamen met externe services zoals Microsoft 365, Shopify of andere online platforms zonder directe verwijzing naar hun IP-adressen.
  • Balancering: Gebruik van meerdere CNAME records om het netwerkverkeer over verschillende servers te verdelen.

CNAME records aanpassen

Het aanpassen of toevoegen van CNAME records gebeurt via je DNS-provider, die kan variëren van je hostingprovider tot een specifieke DNS-hostingservice. Hier zijn de basisstappen om CNAME records te wijzigen:

  1. Login op je DNS beheerpaneel: De eerste stap is om in te loggen op het platform waar je DNS records worden beheerd.
  2. Vind je DNS instellingen: Zoek het gedeelte van je beheerpaneel waar je DNS-instellingen kunt bekijken en wijzigen.
  3. Voeg een nieuw CNAME record toe of bewerk een bestaand: Kies om een nieuw CNAME record toe te voegen of selecteer een bestaand record om te bewerken.
  4. Voer de benodigde gegevens in: Voer de aliasnaam en het verwijzende adres in. Zorg ervoor dat je de juiste syntaxis en formaten gebruikt zoals gespecificeerd door je DNS-provider.
  5. Sla de wijzigingen op en wacht op DNS-propagatie: Bewaar de wijzigingen en wacht totdat de DNS-propagatie voltooid is, wat tot 48 uur kan duren.

Vaak vind je de instellingen voor de DNS in het controlepaneel van je hosting. Meestal is dit aangestuurd door cPanel, Plesk of DirectAdmin.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.