Gravity Forms is 1 van de plug-ins die wij in praktisch ieder project inzetten. Meestal in ieder geval als contactformulierplugin voor WordPress. Ondertussen hebben wij zoveel gratis en betaalde add-ons gebruikt dat het ons goed leek om hiervan een overzicht met jou te delen van add-ons die wij regelmatig gebruiken.

Wat kun je nog meer met Gravity Forms (bezoek de website)? Het antwoord hierop zou eigenlijk beter een wedervraag kunnen zijn: Wat kun je niet met Gravity Forms? De mogelijkheden zijn eindeloos, het aantal mogelijke koppelingen loopt in de honderden. Maar welke zijn nu echt noodzakelijk voor jouw website? Daar is geen standaard antwoord op te geven. Wij bekijken per project wat we nodig hebben. Een auto die in Afrika rijdt hoeft toch ook geen extra set winterbanden te hebben? Wees dus voorzichtig met het klakkeloos installeren van extra plugins voor Gravity Forms en gebruik alleen datgene wat je echt nodig hebt.

  1. Digitale handtekening onder Gravity Forms
  2. Gravity Forms voorbeeld invoegen
  3. Gravity Forms koppelen aan Moneybird
  4. Gravity Forms koppelen aan Google Spreadsheet
  5. Gravity Forms automatische adresinvoer
  6. Conclusie

1. Digitale handtekening onder Gravity Forms

Gravity Forms SignatureAls je je aanmeldt bij een tandarts, huisarts of andere zorgverlener, of bij een vereniging, krijg je een inschrijfformulier (overigens verbaast het mij hoe vaak je nog een geprinte versie krijgt, maar dat is een andere discussie). Voor degene die het formulier aan jou aanlevert is het natuurlijk van belang dat alle gegevens kloppen en dat er een handtekening onder de gegevens komt te staan waarmee je aangeeft dat de gegevens naar waarheid ingevuld zijn.

Handtekening Gravity FormsOok dit soort formulieren is perfect te bouwen met Gravity Forms. Maar hoe krijg je dan de handtekening eronder? Eigenlijk heel simpel: gebruik de Gravity Forms Signature plugin. Dit is een gratis add-on die meegeleverd wordt vanaf de Elite-licentie van Gravity Forms.

Met deze plugin voeg je eenvoudig een extra veld toe aan je formulier, waar degene die het formulier invult een handtekening in kan zetten met de muis. Super handig toch? Stuur de formulieren geautomatiseerd door naar het CRM-systeem dat jouw bedrijf gebruikt en je wint zeeën van tijd.

Bekijk de Gravity Forms Signature add-on

2. Gravity Forms Preview

Je hebt een aanvraagformulier gebouwd in Gravity Forms. De standaard instelling is dat na het insturen de aanvrager een e-mail krijgt met daarin alle ingevulde gegevens. Dit geldt overigens alleen als je dit ingesteld hebt natuurlijk.

Het nadeel van deze methode is dat iemand een fout kan maken in een ingevuld veld en hier later pas achter komt. Hoe voorkom je dit? Alweer een simpele oplossing: Gravity Forms Preview. Deze plugin is onderdeel van de Gravity Perks bundel. Als je vaker met Gravity Forms werkt is dit echt een aanrader. Het zijn een groot aantal plugins die je formulieren nog beter maken.

Preview Gravity Forms

Preview Gravity Forms veld

Na installatie krijg je een extra veld dat je ergens in jouw formulier kunt plaatsen. Een logische plaats is in veel gevallen aan het einde van het formulier, vlak voor de verzendknop. Hiermee voorkom je dat er verkeerde waardes ingevoerd worden. En indirect bespaar je geld omdat jij of je werknemers minder tijd kwijt zijn aan het aanpassen.

Bekijk de Gravity Forms Preview submission add-on

3. Gravity Forms Moneybird extensie

Moneybird is een populair boekhoudprogramma dat ook nog eens heel eenvoudig te koppelen is aan Gravity Forms.

Gravity Forms Moneybird

Eigenlijk alles wat in Gravity Forms ingevoerd wordt kun je doorzetten naar Moneybird. Een aantal voorbeelden:

  • Je verkoopt een training en wilt direct laten inschrijven en een factuur versturen.
  • Je verkoopt een product en wilt direct een factuur versturen maar je hebt geen WooCommerce. Een voorbeeld hiervan is de website-analyse van Optimus Online.
  • Je gaat een nieuw boek lanceren en wilt mensen alvast de kans geven om vooraf te bestellen.

Je hebt binnen de plugin om workflows te selecteren vanuit Moneybird. Daarnaast heb je de keuze om een offerte te maken op basis van de ingevoerde gegevens of liever direct een factuur te sturen.

Ook voorwaarden zijn mogelijk, net als normale formulieren. Als je als voorwaarde instelt dat alle gegevens ingevuld moeten zijn zal een formulier dus nooit half ingevoerd in jouw administratie komen. En je kunt er ook voor kiezen om offertes vanuit Moneybird te versturen zodat je een officieel akkoord van de klant hebt in je administratie.

Als je gebruik maakt van Moneybird en WordPress en je verkoopt producten of diensten met een vaste prijs dan is ze deze tool zeker de moeite waard. Het aantal uren dat je kwijt bent aan je administratie kan drastisch verlaagd worden en de conversie van je website kan omhoog gaan omdat klanten direct weten waar ze aan toe zijn.

Bekijk de Gravity Forms MoneyBird add-on

4. Gravity Forms live koppelen aan Google Spreadsheet

Recent hebben wij getest met een plugin die je kunt kopen op Codecanyon.net. Deze plugin koppelt ingevulde formulieren op een WordPress website direct aan een Google Spreadsheet. Wij gebruiken deze plugin om een lijst van webwinkels op te bouwen die lid zijn van onze Facebookgroep Webshop Talks.

Gravity Forms Google Spreadsheet

Gravity Forms Google Spreadsheet

Hoe werkt deze plugin? Je koopt de plugin, installeert deze in je WordPress website en vervolgens krijg je onder Gravity Forms instellingen een extra optie voor Google Spreadsheet add-on. Hier koppel je jouw website met een unieke code aan Google.

Als deze koppeling gereed is kun je vanuit een formulier een nieuwe feed aanmaken. In de feed selecteer je een document en koppel je velden uit je formulier aan velden in je spreadsheet bestand. Zorg er dus wel voor dat je een spreadsheet bestand hebt waar de juiste headers al in staan die je wilt gaan gebruiken. Nieuw ingevulde formulieren zullen automatisch onderaan de rij bijgevoegd worden.

En je kunt je deze plugin voor nog meer gebruiken, Heb je een WooCommerce webshop en wil je je zakelijke bestellingen via een formulier laten verlopen? Dan behoort dit zeker tot de mogelijkheden.
In punt 3 schreven we over een training waar je je online in kunt schrijven. Maar hoe handig zou het zijn als je ook direct een deelnemerslijst uit kunt printen? En dat kan allemaal via hetzelfde formulier.

Bekijk de Gravity Forms

5. Gravity Forms Address Autocomplete

Gravity Forms Autocomplete Address

Gravity Forms Autocomplete Address

In bepaalde gevallen wil je in jouw formulier een adres van de bezoeker weten. Maar alle gegevens die je aan bezoekers vraagt kosten tijd om in te vullen. En ook qua conversie is less echt more. Daarom is Gravity Forms Address Autocomplete plugin een handige oplossing die beide problemen relatief simpel tackelt.

Autocomplete address Gravity FormsBij het invoeren van het adres worden suggesties gedaan op basis van Google Maps. Er zijn twee verschillende vormen.

Optie 1 is een adresveld. In de demo van de plugin vind je deze als ‘single line autocomplete’.

Optie 2 is een adresveld dat gekopieerd wordt naar losse adresvelden. Sommige plugins hebben de gegevens los nodig dus dan heb je niets aan 1 regel. Daar is dit een ideale oplossing voor.

Regelmatig gebruiken wij deze plugin in combinatie met de dupliceer add-on die in de eerder genoemde Gravity Perks aanwezig is. Op de eerste pagina voeren bezoekers hun adres in en op alle overige pagina’s hoeven zij hier niets meer mee te te doen. En het adres is op alle pagina’s hetzelfde.

Bekijk de Gravity Forms Address Autocomplete

6. Conclusie

Gravity Forms is één van de beste plugins, zo schreven wij al eerder in deze blog. En dat vinden we aan het einde uiteraard nog steeds. De vijf add-ons die wij beschreven in deze blog zijn dan ook vaak te vinden in onze websites. Begin direct met Gravity Forms en bestel jouw licentie hier.

Uiteraard is het ook in dit geval belangrijk om te kijken of je een add-on echt nodig heb. Het is tenslotte nog steeds een plugin en jij wilt toch ook de snelst mogelijke website?

Mocht je overwegen om een complete webshop te bouwen of te laten bouwen dan zou ik je aanraden om eerst te kijken of je het mogelijk kunt oplossen met Gravity Forms. Te vaak zien wij webshops voor één of twee producten. Dat is voor ons hetzelfde als een vrachtvliegtuig huren om een doperwt van Den Haag naar Rotterdam te vervoeren.

Met welke add-ons heb jij ervaring? Deel ze in een reactie met ons als je wilt.