6 WordPress website problemen opgelost

WordPress website problemenWordPress is de ideale tool voor het managen en bewerken van je blog. Voor vele gebruikers wereldwijd een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse routine. Helaas lopen zelfs de meest ervaren WordPress gebruikers soms tegen onverklaarbare problemen en foutmeldingen aan.

In dit blog geef ik een korte uitleg over zes veelvoorkomende problemen met WordPress websites. En – om je veel frustratie een hoofdpijn te besparen – de bijbehorende oplossingen. WordPress gaat verder dan Waddinxveen, Gouda of de hele regio Zuid-Holland, over heel de wereld lopen mensen tegen dezelfde problemen aan! Lees daarom de oplossingen voor bekende, veel voorkomende WordPress problemen in deze blog.

Syntax Error WordPress

De woorden ‘syntax error‘ geven letterlijk vertaald aan dat er een verkeerde code ingevoerd is door de gebruiker. De code kan niet compleet zijn of de volgorde van de elementen is niet correct. Dit komt met name voor in WordPress wanneer je gebruik maakt van Code Snippets. Ook een verkeerde syntax geeft een PHP fase error. Een foutmelding geeft aan in welke regel het probleem opgetreden is.

De oplossing: Je moet de code aanpassen waar de foutmelding over gaat. In de foutmelding staat ook welk document er fouten geeft, dit zul je aan moeten passen. Mocht dit met een bepaalde plug-in te maken hebben dan kun je er ook voor kiezen (tijdelijk) deze plug-in uit te schakelen.

White screen of death, maar geen foutmelding?

Wordpress website problemenOok dit is een bekend probleem binnen WordPress waar veel gebruikers last van hebben. Het wordt daarom ook het witte scherm van de dood genoemd. Een wit leeg scherm verschijnt zonder een enkele foutmelding. Erg frustrerend aangezien de gebruiker geen idee heeft wat er misgaat! Het probleem wordt vaak veroorzaakt door scripts die de PHP geheugenlimiet overschrijden van de server. Ook het thema kan deze problemen veroorzaken.

De oplossing: Als eerste zou je kunnen proberen om in het wp-config bestand de debug mode aan te zetten. Dit doe je door de volgende code te wijzigen. Deze regel staat waarschijnlijk in je wp-config.php bestand, define(‘WP_DEBUG’, false); Wijzig deze in define(‘WP_DEBUG’, true), nu krijg je een foutmelding die aangeeft welk bestand problemen veroorzaakt. Probeer het geheugen te beperken via .htaccess of wp-config.php. Mocht dit allemaal niet werken, probeer het dan door een ander thema te activeren. Eventueel kun je via FTP tijdelijk je huidige themamap renamen naar bijvoorbeeld old-theme. Als dit allemaal niet helpt, kun je alle plug-ins via FTP (Filezilla bijvoorbeeld) uitschakelen, mogelijk geeft een corrupte plug-in problemen. Dit werkt hetzelfde als de thema map hernoemen. Als geen enkele van deze oplossingen helpt, kun je overwegen om WordPress te herinstalleren, mogelijk is je WordPress installatie corrupt geraakt. Je kunt dit doen door de originele bestanden opnieuw te uploaden naar je FTP server en de oude te overschrijven. Als alle genoemde oplossingen niet werken zit er niets anders op dan een back-up terug te plaatsen. Die heb je wel gemaakt toch? Met bijvoorbeeld de plug-in Updraftplus.

Mijn website opent maar ik zie geen afbeeldingen

Bij het openen van je website zie je dat afbeeldingen niet weergegeven worden op je pagina’s, je ziet alleen de ALT tekst staan. Incorrecte rechten op je bestanden en mappen van je WordPress installatie veroorzaken dit probleem. Er zijn verschillende redenen waarom de rechten gewijzigd kunnen zijn. Mogelijk heeft je hostingprovider een update uitgevoerd of een hacker heeft je website gehackt!

De oplossing: De enige oplossing voor dit probleem is de rechten van je mappen en bestanden opnieuw instellen. Dit kun je doen via een FTP client, gebruik hiervoor bijvoorbeeld FileZilla. Lees hier de optimale instellingen voor je WordPress rechten.

WordPress automatische update mislukt

De auto-update functie van WordPress werkt hetzelfde als elke andere updatefunctie van andere programma’s. Het doel van de update is om technische problemen en veiligheidslekken automatisch te dichten. Ook software patches voor WordPress worden automatisch geïnstalleerd. Alleen de veiligheidsupdates worden automatisch geïnstalleerd in WordPress, tenzij je dit via wp-config.php blokkeert. Maar standaard staat deze optie aan. Als het correct werkt, voorkomt dit vaak grote problemen op vele websites. Als je dus een foutmelding krijgt bij een automatische update is er werk aan de winkel! Ook dit probleem treedt vaak op in combinatie met een rechtenprobleem op je bestanden en mappen van je WordPress installatie. Of mogelijk is er een probleem met je internetverbinding.

De oplossing: Check eerst of je internetverbinding geen problemen heeft. Mocht het niet werken, repareer deze dan eerst. Als het automatisch bijwerken nog steeds mislukt, update je WordPress website dan handmatig. Lees hier alles over het bijwerken van je WordPress Content Management Systeem.

WP-admin werkt niet meer

Dit komt vaak voor als je jouw wachtwoord vergeten bent en dat je daarom niet in het admin gedeelte van je blog kunt komen. Dit kan ook het werk van een hacker zijn die jouw gebruikersnaam en wachtwoord gewijzigd heeft!

De oplossing: Als je je wachtwoord vergeten bent, probeer dit dan te herstellen via e-mail, de standaard optie. Als je geen nieuw wachtwoord ontvangt dan is er mogelijk meer aan de hand. De enige optie is om in te loggen in je database via phpMyAdmin en je wachtwoord resetten. Mocht je hier geen ervaring mee hebben, vraag dan iemand die dit wel heeft! Mocht je database beschadigen dan werkt je complete website namelijk niet meer. Een handleiding voor het resetten van je password in de database vind je hier.

Permalinks werken niet

Standaard genereert WordPress onleesbare url’s voor jouw website. Dit heeft twee nadelen. Het is moeilijk voor bezoekers van je website om te begrijpen waar ze zijn als de paginaurl ‘?=234’ is. En daarbij komt dat het slecht is voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is veel beter om je zoekwoorden ook te verwerken in je URL. Dan snapt Google ook waar het over gaat! Als je via de instellingen de permalinks van je WordPress Website correct hebt ingesteld, wordt aangeraden om gebruik te maken van de optie postnaam/berichtnaam. Je hebt de opties ingesteld en correct opgeslagen maar toch werkt het niet. En dan?

De oplossing: Hele grote kans dat je .htaccess bestand niet correct ingesteld is of nog helemaal niet bestaat. Waar vind je dit document? In de root van je FTP folder. En als dit niet te vinden is? Maak dan een tekstdocument en sla dit op als .htaccess. Wat lost het permalinks probleem dan uiteindelijk op? Voeg de onderstaande code toe aan het bestand en sla het op.

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

Heb je iets aan de tips gehad? Laat het weten in een reactie! Mocht je andere vragen over WordPress hebben bel mij dan op +31643658441 of stuur een mail naar info@lamper-design.nl