Wat is de public_html folder?

De `public_html` folder is een belangrijk onderdeel van de structuur van een hosting webserver en speelt een belangrijke rol in het hosten van een WordPress website.

De `public_html` folder, soms ook wel de root directory genoemd, is de hoofdmap op de server waarin alle bestanden en mappen van je website worden opgeslagen. Deze map bevindt zich zoals gezegd op de webserver en is toegankelijk voor het publiek via het internet. Wanneer iemand je domeinnaam intypt in hun browser, worden de bestanden in de `public_html` folder geladen en weergegeven.

public_htmlFuncties van de public_html folder

 1. Hoofdmap voor website bestanden
  Alle bestanden en mappen die je wilt dat publiek toegankelijk zijn via je website, moeten in de `public_html` folder geplaatst worden. Dit zijn de HTML-bestanden, afbeeldingen, CSS-stijlen, JavaScript-bestanden, en meer.
 2. Domeintoewijzing
  De `public_html` folder is direct gekoppeld aan je domeinnaam. Wanneer een gebruiker je website bezoekt, zoekt de webserver automatisch naar de bestanden in deze map om weer te geven. Tenzij in je controlepaneel aangegeven is dat de private_html gebruikt moet worden als je een SSL-certificaat gebruikt.
 3. Toegankelijkheid
  Alleen bestanden binnen de `public_html` folder en submappen daarvan zijn toegankelijk via een webbrowser. Bestanden buiten deze map zijn niet direct toegankelijk voor bezoekers, wat bijdraagt aan de beveiliging van je website.

Bestanden en mappen in de public_html folder

 • index.html of index.php
  Dit is meestal het startpunt van je website. Wanneer een bezoeker je domeinnaam intypt zonder een specifiek pad, zal de webserver proberen deze bestanden te laden als de hoofdpagina van je site.
 • Submappen
  Je kunt submappen maken binnen de `public_html` folder om je websitebestanden te organiseren. Bijvoorbeeld, je kunt een map genaamd `images` hebben voor al je afbeeldingsbestanden of een map `css` voor je stylesheets.
 • .htaccess
  Dit is een configuratiebestand waarmee je verschillende serverinstellingen kunt beheren, zoals URL-omleidingen, beveiligingsinstellingen en meer.

Toegang tot de public_html folder

Toegang tot de `public_html` folder kan op verschillende manieren:

 1. Via FTP/SFTP
  Gebruik een FTP-client zoals FileZilla om verbinding te maken met je server en navigeer naar de `public_html` folder om bestanden te uploaden, downloaden of bewerken.
 2. Via een webhosting control panel
  Veel hostingproviders bieden een bestandsbeheerder binnen hun controlepaneel (zoals cPanel, Plesk, of DirectAdmin) waarmee je direct toegang hebt tot de `public_html` folder.
 3. Via SSH
  Voor geavanceerde gebruikers is het mogelijk om via SSH (Secure Shell) toegang te krijgen tot de server en de `public_html` folder te beheren met commando’s.

Door te begrijpen hoe deze public_html folder werkt en hoe je er toegang tot kunt krijgen, kun je effectief je website beheren en onderhouden.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.