TXT records in DNS?

TXT records (Text records) zijn een type DNS (Domain Name System) record dat tekstuele informatie bevat bedoeld voor externe bronnen buiten je domein.

Deze records bevatten meestal gegevens die bedoeld zijn voor menselijke consumptie of machine-leesbare data die specifieke toepassingen ondersteunen.

TXT records worden gebruikt om tekstuele informatie te verstrekken die kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden buiten de DNS routing. Dit kan variëren van het verstrekken van algemene informatie over een domein tot het faciliteren van belangrijke configuraties voor e-mail en andere diensten.

TxT records DNS

Waar worden TXT records voor gebruikt?

Enkele van de meest voorkomende gebruiken van TXT records zijn:

  • Verificatie van domein eigendom: Veel webdiensten vereisen verificatie van domeineigendom als onderdeel van hun configuratieprocessen. Dit wordt vaak gedaan door een unieke code toe te voegen aan een TXT record. Dit kan bijvoorbeeld ook voor Google Search Console om aan te geven dat het jouw domein is die je wilt beheren.
  • SPF records (Sender Policy Framework): Om te helpen bij het verminderen van spam, specificeren SPF records welke mailservers zijn geautoriseerd om e-mail te versturen namens jouw domein.
  • DKIM (DomainKeys Identified Mail): Een methode om de authenticiteit van e-mailberichten te verifiëren, waarbij een digitale handtekening wordt toegevoegd aan de headers van het bericht.
  • DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance): Een protocol dat gebruikmaakt van SPF en DKIM om te verbeteren en te rapporteren over e-mail authenticatie praktijken.

Hoe pas je ze aan?

Het aanpassen van TXT records wordt gedaan via je DNS provider, die vaak je hostingprovider of een derde DNS-host kan zijn. Hier zijn algemene stappen om TXT records aan te passen:

  1. Login op je DNS beheerpaneel: De eerste stap is om in te loggen op het platform waar je DNS records worden beheerd.
  2. Vind je DNS instellingen: Navigeer naar het gedeelte van je beheerpaneel waar je DNS instellingen kunt bekijken en wijzigen.
  3. Voeg een nieuw TXT record toe of bewerk een bestaande: Selecteer de optie om een nieuw TXT record toe te voegen of kies een bestaand TXT record om te bewerken.
  4. Voer de benodigde gegevens in: Vul de specifieke details in die nodig zijn voor het TXT record, zoals de waarde van het record, TTL (time to live), etc.
  5. Sla de wijzigingen op: Zorg ervoor dat je de wijzigingen opslaat en laat de DNS propagatie voltooien, wat enige tijd kan duren.

Vaak vind je de DNS instellingen van jouw website in cPanel, DirectAdmin, Plesk of een ander controlepaneel.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.