Wil je gaan bloggen voor een betere vindbaarheid? Vergeet deze 7 gouden blog tips niet.
Een gemiddeld gesprek met een klant van een webdesign bureau:
“Je zou echt moeten bloggen om beter gevonden te worden.”
Maar ik ben geen schrijver.
Maar ik heb geen tijd.
Maar niemand lees het.
Maar… wat is jouw smoes om niet aan de berichten optie in WordPress te komen? Misschien kunnen wij je helpen om over je angst heen te springen 😉
Sinds de start van Lamper Design hebben wij langere tijd tweewekelijks een nieuw of herschreven artikel gepubliceerd. Soms met SEO advies, dan weer over WordPress plugins en anders wel over WooCommerce.
Het is lastig exact meetbaar hoeveel klanten dit opgeleverd heeft. Eerlijk gezegd is dit voor ons ook geen hoofdzaak. Wel een extra reden om aan nieuwe leads te vragen hoe ze bij ons gekomen zijn natuurlijk. En het is ook wel leuk als je artikel waar jij bloed, zweet en tranen in hebt zitten echt gelezen wordt.
Als je smoes was dat je geen tijd hebt dan hebben wij een simpele opdracht voor je: ga tijd maken om te bloggen. Niet meer en niet minder. Gewoon doen. Dan loop je je takenlijst door en schrap je voorlopig de in jouw ogen minst belangrijke taak. Geen tijd om te bloggen is namelijk gewoon altijd een slap excuus. Hoe veel uur per week zit je doelloos te surfen over social media? Als je de helft van die tijd investeert in een blog (met deze tips) dan kun je met gemak iedere week een flink artikel publiceren.
Wat is een goede blog? Wat voor strategie moet je echt in jouw blogs hebben? In deze blog leggen wij uit wat je wel en niet moet doen om een goed artikel te schrijven.
Om het geheel gemakkelijker te maken nemen we als zoekterm ‘WordPress templates’. Daar gaat deze blog over. Het doel zou dus minimaal een top 10-notering moeten zijn. Het is een zogenaamde long term zoekterm waar niet heel veel op gezocht wordt, maar de mensen die dit zoeken zijn al vrij ver in hun zoektocht. Maak daar slim gebruik van.
Inhoudsopgave
1. Zoekterm voor je blog bepalen
Je hebt een pakkende titel bedacht en een contentplanning gemaakt. Maar hoe bepaal je nu de beste zoekterm voor je blogonderwerp? De juiste zoekterm helpt je blog beter gevonden te worden en zorgt ervoor dat je de juiste doelgroep bereikt.
Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, zowel met betaalde tools als met gratis methodes.
Zoekwoordtools als Ahrefs
Er bestaan veel tools om zoektermen te analyseren, maar de meest professionele opties kunnen prijzig zijn. Toch geldt: hoe beter je zoektermenonderzoek, hoe groter de kans dat je blog goed scoort in Google. Een investering in de juiste tools of in een professioneel zoektermenonderzoek kan daarom een slimme zet zijn als je echt serieus gevonden wilt worden.
Gratis zoektermenonderzoek
Heb je geen budget voor een uitgebreid zoektermenonderzoek? Jammer uiteraard, maar geen zorgen, je hebt onze blog tips nog! Er zijn eenvoudige manieren om een goede zoektermindicatie te krijgen:
- Google zoeken – Typ het onderwerp van je blog in Google in en kijk welke pagina’s in de top 10 staan. Analyseer deze pagina’s om te ontdekken waarom ze goed scoren. Let op de gebruikte zoektermen, de structuur en de manier waarop het onderwerp wordt behandeld. (Niet kopiëren natuurlijk, maar leren van wat werkt!)
- Gerelateerde zoekopdrachten – Scroll helemaal naar beneden op de eerste pagina van de zoekresultaten. Hier vind je gerelateerde zoekopdrachten die mensen vaak intypen. Dit zijn zoektermen die daadwerkelijk gebruikt worden door Google-gebruikers. Hoewel je hier geen exacte zoekvolumes bij krijgt, is het een waardevolle indicatie van populaire zoekwoorden.

Door slim gebruik te maken van deze gratis methoden, kun je je blogs optimaliseren voor zoekmachines zonder een groot budget.
Wil je echt een stap verder gaan? Dan is investeren in een professioneel zoektermenonderzoek zeker het overwegen waard zoals eerder aangegeven.
2. SEO titel voor je blog
Zorg ervoor dat de titel van je blog de zoekterm bevat waarop je gevonden wilt worden, in dit voorbeeld dus WordPress template. De titel is niet alleen belangrijk voor SEO, maar ook de eerste indruk die bezoekers krijgen in de zoekresultaten. Een sterke, relevante titel vergroot de kans dat mensen doorklikken naar jouw website.
Plaats de zoekterm bij voorkeur aan het begin van de titel, maar alleen als dit natuurlijk en logisch klinkt. Een voorbeeld: in plaats van “Welke WordPress template past het best bij jouw website?” zou je kunnen kiezen voor “WordPress templates: hoe kies je de beste voor jouw website?”.
Mis geen WordPress tips meer.
Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.
Vindbaarheid is zeker belangrijk, maar leesbaarheid weegt minstens zo zwaar. Zorg dus voor een goede titel die zowel aantrekkelijk is voor je doelgroep als geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit is één van onze bonus blog tips: overdrijf nooit!
Een SEO-titel (of title tag) is de titel van een webpagina die wordt weergegeven in zoekmachines zoals Google. Dit is het eerste wat mensen zien in de zoekresultaten en speelt een belangrijke rol bij de vindbaarheid en doorklikratio (CTR) van je pagina.
Een sterke SEO-titel van je blog of pagina:
- Bevat de belangrijkste zoekterm(en)
- Is kort en krachtig (maximaal ±60 tekens)
- Spreekt de doelgroep aan en wekt interesse
- Is uniek en relevant voor de inhoud van de pagina
Voorbeeld van een sterke SEO-titel: “WordPress templates: zo kies je de beste voor jouw website”
Google toont de eerste 50 tot 60 tekens van een titel. Als je titel langer is, wordt deze afgebroken met een “…”, wat kan leiden tot onvolledige of verwarrende informatie voor zoekers. Daarom is het belangrijk om de belangrijkste zoekterm(en) en de belangrijkste boodschap binnen deze limiet te houden.
- Leesbaarheid: Een kortere titel is makkelijker te lezen en te begrijpen voor je bezoekers;
- Optimalisatie: Het helpt je om een krachtige, geconcentreerde boodschap over te brengen zonder onnodige woorden.
3. Zoekterm in je blog
Hoe vaak gebruik je dan de zoekterm? Moet je minimaal in elke zin het woord ‘WordPress templates’ gebruiken? Of in wit stiekem deze zoekterm verstoppen tussen je alinea’s? Helaas is er geen ideale hoeveelheid te benoemen. En misschien ook maar beter ook want anders zou iedereen dezelfde kwaliteit blogs afleveren en op dezelfde posities in Google staan.
Maar er is wel een globale regel die je aan kunt houden om je blogs leesbaar en toch goed vindbaar te maken. Zorg dat gewoon regelmatig de zoekterm terugkomt door heel je blog. Dit kan zowel in de H1, H2 of H3 titels zijn die je gebruikt tussen de alinea’s. Sowieso is het goed om te werken met korte alinea’s met tussenkoppen om het geheel voor bezoekers beter leesbaar te maken.
Moet dit dan de exacte zoekterm zijn? Nee helemaal niet eigenlijk. Google snapt prima dat als je als zoekterm ‘WordPress template’ gebruikt, dat ’templates voor WordPress websites’ hier mee te maken heeft. Maak hier dan ook gebruik van door meervoud en synoniemen (zoek hier gratis synoniemen) door je blog heen te gebruiken.
Als voorbeeld neem ik graag een goedlopende blog van onze webshop Bohostijl.nl over ‘Onderhoud van 925 sterling zilver‘. Door deze blog te optimaliseren is deze stabiel in de top 10 van Google te vinden op deze populaire zoekterm en soortgelijke termen.
Een zoekterm is simpelweg het woord of de combinatie van woorden die iemand invoert in een zoekmachine om informatie te vinden. Het is de brug tussen de vraag van de gebruiker en het aanbod van zoekresultaten. Zoekmachines zoals Google analyseren deze termen en tonen de meest relevante pagina’s op basis van factoren zoals relevantie, autoriteit en gebruikersintentie. Dit maakt zoektermen essentieel voor SEO en online marketing, omdat ze inzicht geven in wat mensen zoeken en hoe bedrijven daarop kunnen inspelen.
Zoekterm analyse is het proces waarbij je onderzoekt welke woorden en zinnen mensen gebruiken in zoekmachines om informatie, producten of diensten te vinden. Het draait daarbij niet alleen om het identificeren van populaire zoekwoorden, maar ook om het begrijpen van de intentie erachter: zoeken mensen naar informatie, vergelijken ze opties of zijn ze klaar om iets te kopen?
Door deze inzichten strategisch toe te passen, kun je content op je website of webshop en advertenties optimaliseren, zodat je beter aansluit bij de behoeften van je doelgroep en meer relevante bezoekers naar je website trekt.
4. Afbeeldingen in je blog optimaliseren
De meeste website optimalisaties bij ons starten met het optimaliseren van de afbeeldingen. Dat is uiteraard technisch optimaliseren. Maar onze ervaring ondertussen is dat als een website sneller draait, dit uiteindelijk betere posities in de zoekmachines oplevert en hogere conversie. Ook de hosting heeft hier absoluut invloed op, dit is de reden dat wij bij voorkeur werken met Kinsta hosting.

Maar kun je de afbeeldingen dan ook optimaliseren binnen je blog voor een verbetering van de vindbaarheid? Jazeker kan dit. Begin met nieuwe afbeeldingen die je uploadt de juiste bestandsnaam mee te geven. Een screenshot in de blog over ‘WordPress templates’ zal in ons geval hernoemd worden naar: wordpress-templates.jpg.
De bestandsnaam wordt automatisch overgenomen in de titel van de afbeelding. Dat zijn dus twee optimalisatiestappen in één handeling.
Als laatste heb je nog de alt-tekst van een afbeelding. Deze vind je aan de achterkant van je blog, bij de afbeeldingen. Als je een afbeelding uploadt kun je de alt-tekst ingeven. Mocht je dit achteraf willen doen, dan kan dat ook via de mediabibliotheek.
5. Links naar de blog
Zijn links belangrijk om de vindbaarheid van je blog te verbeteren? Jazeker. Welke links heb je dan nodig? Er zijn twee soorten links die beiden belangrijk zijn. De eerste categorie zijn externe links en de tweede categorie zijn interne links.
De tweede is heel gemakkelijk zelf te regelen. Als je meerdere blogs hebt link je eenvoudig van de ene blog naar de andere blog. Hiermee geef je aan bij Google dat deze links verband hebben met elkaar. Let er dan wel op als je bijvoorbeeld een blog over plugins schrijft en je andere blog gaat over WordPress templates dat je als linktekst ook gebruikt ‘WordPress templates’ en niet ‘lees hier mijn blog’.
De andere categorie is lastiger te organiseren. Externe links naar een bepaalde blog zul je op de lange termijn krijgen (of helemaal niet).
Als je waardevolle content schrijft en deze op strategische plekken deelt wordt jouw content mogelijk opgepikt door grotere bedrijven en blogs en door hen ook weer gedeeld worden.
Mocht je sneller vooruit willen en beter gevonden worden dan kun je ervoor kiezen om linkbuilding uit te gaan besteden. Wees hierbij kritisch en ga niet in zee met bedrijven die je gouden bergen beloven op een korte termijn. Dit is namelijk praktisch onmogelijk.
6. Blogs inplannen
Je hebt eindelijk een goed onderwerp gevonden voor je blog. Dat kan soms best een uitdaging zijn, vooral als je naast je werk ook nog regelmatig wilt bloggen, dat ontkennen wij zeker niet! Het bedenken van onderwerpen en het daadwerkelijk schrijven van blogs kan tijdrovend zijn, maar met een goede planning wordt dit een stuk makkelijker.
1. Ideeën direct vastleggen
Een van de beste tips om consistent te bloggen is om je ideeën direct op te schrijven. Heb je een spontaan inzicht of kom je een interessante situatie tegen waar je later over wilt bloggen? Noteer het meteen!
Dit kan in een notitie-app op je telefoon of, als je achter je computer zit, door direct een conceptblog aan te maken op je website. Zo voorkom je dat je inspiratie verloren gaat.
Bijkomend voordeel is dat je dan het idee kunt gebruiken voor een blog maar ook meteen voor een video of een social media post. Dubbel winst dus. Schrijf alles op wat in je opkomt en bewaar het voor later.
2. Haal inspiratie uit je omgeving
Naast je eigen ideeën is het ook slim om de markt goed in de gaten te houden. Kijk welke onderwerpen trending zijn op social media, vaktechnische fora en in de reacties van je doelgroep. Welke vragen worden vaak gesteld? Wat leeft er binnen jouw branche? Dit kan een waardevolle bron van inspiratie zijn en helpt je om blogs te schrijven die écht relevant zijn voor je publiek.
Twijfel je over een onderwerp? Google er eens op en kijk wat de suggesties zijn die Google geeft zonder de zoekresultaten direct te bekijken.

3. Contentkalender voor je blogs
Een simpele contentkalender kan je enorm helpen bij het structureren van je blogplanning. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Plan bijvoorbeeld aan het einde van het jaar een brainstormsessie in en bepaal alvast de belangrijkste blogonderwerpen voor het komende jaar. Door deze onderwerpen in een contentkalender te zetten, creëer je overzicht en weet je precies wanneer je welke blog gaat publiceren.
Bovendien kun je met een contentkalender vooruit werken. Stel dat je elke dinsdag een blog publiceert, dan kun je in rustige periodes alvast meerdere blogs schrijven. Zo voorkom je dat je op maandagavond, zuchtend en steunend, nog snel een blog in elkaar moet zetten.
Door blogs vooraf in te plannen, kun je ze met meer aandacht en rust schrijven. Dit zorgt niet alleen voor minder last-minute stress, maar ook voor kwalitatief betere content. Je hebt meer tijd om je teksten te optimaliseren, afbeeldingen toe te voegen en je blog goed te structureren.
Een bijkomend voordeel van een contentkalender gebruiken bij het bloggen? Die had je toch al gemaakt! Voor je social media posts. Dus nu gaan je posts en je blogs ook nog eens gelijklopen zodat je een blog publiceert over een bepaald artikel en daarbij een aantal social media posts. Win-win dus.
Misschien vraag je je nog af of een contentkalender betekent dat je al je flexibiliteit kwijtraakt. Gelukkig niet! Een kalender biedt juist houvast, maar laat ook ruimte voor actuele onderwerpen. Wil je inspelen op bijvoorbeeld een grote Google update? Dan schuif je gewoon een ander blog een paar weken door.
7. ChatGPT voor je blogs inzetten
ChatGPT kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het schrijven van blogs. Het helpt je vooral om snel een grove opzet te maken, structuur aan te brengen en ideeën te genereren. Of je nu vastzit bij een onderwerp of tijd wilt besparen bij het maken van een eerste concept, AI-tools kunnen je helpen efficiënter te werken.
Toch is het belangrijk om ChatGPT niet als eindredacteur te zien. De automatisch gegenereerde tekst moet altijd kritisch worden beoordeeld, aangepast en aangevuld met je eigen expertise, tone of voice en unieke inzichten.
Directe overnemen van door AI gegenereerde content geeft vaak een heel erg generieke, onpersoonlijke stijl en regelmatig ook onjuiste of verouderde informatie. Vaak zul je ook zien dat hoe goed en hoe vaak je ook prompt, de tekst is net niet zoals je deze zelf zou schrijven.
Gebruik ChatGPT dus als een startpunt / hulpmiddel voor je blogposts, maar zorg ervoor dat je altijd controleert, herschrijft en personaliseert. Zo behoud je de kwaliteit, betrouwbaarheid en authenticiteit van je content.
Conclusie
We hebben geprobeerd om de basis middels een aantal blog tips uit te leggen zodat je in ieder geval een goede WordPress blog neer kan zetten als je wilt beginnen met bloggen en rekening houdt met deze punten. Feit blijft dat blogs die geschreven worden door experts over hun eigen vakgebied het meest gewaardeerd worden. Waarom? Omdat zij de kennis hebben uit eigen ervaring.
Blogs die geschreven worden door partijen die overduidelijk bloggen om alleen maar beter gevonden te worden zijn totaal niet waardevol. Je ziet dat ze vaak net voldoende content plaatsen om een groen bolletje bij Yoast of RankMath binnen te halen. Geloof ons maar, wij kennen meer dan voldoende blogs die met een oranje bolletje ruim in de top 5 staan. Zie een SEO-plugin daarom vooral als hulpmiddel!