Google Optimize, gratis A/B testen op je WordPress website

8 min. leestijd

Hoe vaak heb je al een A/B-test gedraaid met Google Optimize op je WordPress website of WooCommerce webshop? Nog nooit? Sorry maar dan ben je echt niet hip. Als je nog nooit een A/B-test op je website gedaan hebt dan hoor je er echt niet bij. Het is volgens de gemiddelde online marketeer of webdesigner superhip om minimaal een test gedraaid te hebben. Ik chargeer uiteraard. Sterker nog: dit is echt onzin.

Laat ik heel helder zijn in mijn standpunt. Zorg eerst voor voldoende bezoek op je website of webshop. Een test met 100 bezoekers per maand op je website is zonde van je energie. Ik zou hierover na gaan denken als je minimaal 1000 unieke bezoekers per week op je website hebt.

Account maken Google Optimize
Maak een account binnen Google Optimize aan

En bedenk daarnaast ook -of eigenlijk vooral- wat je wilt bereiken met een test. Wat wil je uitproberen om bijvoorbeeld de conversie te verhogen in je webshop? Welke kleur van CTA-knoppen zorgt voor de meeste aanvragen op je website? Dit zijn zaken die je moet testen om hier een duidelijk antwoord op te kunnen geven. Een blauwe button zal op de website van je concurrent mogelijk perfect werken terwijl op jouw website een groene de beste resultaten oplevert. Ook hierin geldt simpel: meten is weten.

Maar hoe test je verschillende versies van je website? Je hebt hiervoor duur betaalde tools. Maar heb je daar geen budget voor? Dan is er sinds een paar weken enorm goed nieuws van het Google front. Google Optimize is een nieuwe tool van Google die voor iedereen uitgerold is. En weet je wat nog veel mooier is? Het is helemaal gratis, voor iedereen! Of je nu een internetbureau bent of een kleine zelfstandige, vanaf nu zijn jouw A/B-testen volledig gratis.

Hoe het werkt? Dat ga ik je uitleggen in deze blog. Als voorbeeld heb ik afgelopen week een kleine test gedraaid in mijn Bohemian webshop Bohostijl.nl en dan met name specifiek op de pagina over Ibiza Haarbandjes.

Inloggen bij Google Optimize

Google OptimizeJe vindt de tool via https://www.google.com/analytics/optimize/ Je kunt registeren, inloggen en vervolgens en nieuw experiment aanmaken.

Je hebt een aantal stappen die je moet doorlopen. Uiteindelijk krijg je de keuze uit drie opties waar ik later op terug zal komen:

  1. A/B-test – Twee verschillende versies van een pagina
  2. Multivariatie-test – Dezelfde pagina alleen bepaalde gekozen onderdelen zijn door jou zelf middels CSS of scripting aangepast. Bijvoorbeeld de button kleur of de tekst op een button.
  3. Omleidingstest – Twee verschillende pagina’s die je zelf aanmaakt in de backend

Google Optimize installeren in je website of webshop

Als je een experiment gemaakt hebt, moet je een klein stukje code laden in je website. Ben je bekend met het koppelen van Google Analytics? Je plaatst de code die je krijgt in je header.php bestand net als de Google Analytics code.

Er zijn thema’s zoals bijvoorbeeld het Divi theme waar je de code via de thema instellingen kunt laden in de header. Het is van belang dat de code in ieder geval geladen wordt op de pagina’s waar je de test draait. Een voorbeeld van deze code vind je hieronder. Plaats deze in je header.php bestand direct boven </head> voor een correcte werking.

<style>.async-hide { opacity: 0 !important} </style>
<script>(function(a,s,y,n,c,h,i,d,e){s.className+=’ ‘+y;h.start=1*new Date;
h.end=i=function(){s.className=s.className.replace(RegExp(‘ ?’+y),”)};
(a[n]=a[n]||[]).hide=h;setTimeout(function(){i();h.end=null},c);h.timeout=c;
})(window,document.documentElement,’async-hide’,’dataLayer’,4000,
{‘GTM-WXWMZ6V’:true});</script>
<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-1111111111-1’, ‘auto’);
ga(‘require’, ‘GTM-XXXXX6V’);
ga(‘send’, ‘pageview’);
</script>

Naast de implementatie van de code per website moet je ook nog de Google Optimizer extensie voor de Google Chrome browser installeren om deze tool te kunnen gebruiken voor je website.

Verschillende test opties

Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om twee verschillende pagina’s te testen. Dit wil dus zeggen dat je twee totaal verschillende pagina’s test. Ik heb bij Bohostijl alleen getest met twee verschillende varianten van een pagina. De elementen op de homepage heb ik verschoven en als doel heb ik ingesteld om te testen welke versie de laagste bouncerate oplevert. Maar de permalink is dus in dit geval daadwerkelijk anders. Je hebt echt twee pagina’s nodig.

Een andere optie is om de multivariatie test te gebruiken van Google zelf. Hiermee krijg je een live editor te zien waarin je bepaalde onderdelen van je website aan kunt passen als test. Wil je de buttons een andere kleur geven, je lettertype kleiner maken, het is allemaal live mogelijk in CSS. Wil je hier meer over weten dan mag deze blog over CSS niet op je lijst ontbreken.

Google Optimize Split test
Google Optimize test

Zoals je op de screenshot kunt zien is het mogelijk ieder afzonderlijk element aan te klikken en aan te passen. Eventueel kun je ook items verbergen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mijn advies is: start eenvoudig met een aantal kleine aanpassingen en zorg dat je zelf het overzicht hebt wat je test en wat het oplevert.

Targetten van je A/B test met Google Optimize

Je kunt zelf aangeven hoeveel procent van je bezoekers een bepaalde test te zien moeten krijgen. Maar daarnaast zijn er nog legio mogelijkheden om op te targetten. Komen bezoekers vanaf een bepaalde URL? Hebben ze een bepaalde locatie? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder een korte opsomming.

Targetting Google Optimize
Diverse soorten targeting in Google Optimize
  • URL-targeting: Vanaf welke URL komt een bezoeker?
  • Doelgroep-targeting: Welke doelgroep is er gekoppeld in Google Analytics?
  • Gedrag-targeting: Is het een terugkerende bezoeker of een nieuwe bezoeker?
  • Geo-targeting: Wat is de globale locatie van een bezoeker?
  • Technologie-targeting: Net als bij Facebook Advertising: komt een bezoeker op een mobiel, tablet, welk merk, etc.
  • Javascript-variabele: Wat zit er in je winkelmandje? Vanaf welk formulier kom je? Dit wordt bijvoorbeeld in webshops vaak meegestuurd via javascript.

Dit zijn de meest algemene vormen van targetting. De verder genoemde opties vereisen een gedegen kennis van het systeem en daar ga ik in deze blog niet verder op in om het niet al te technisch te maken.

De resultaten van je A/B-test bekijken

Je kunt iedere dag gaan kijken naar de resultaten van je test. Ik zou het je niet aanraden, laat de test zijn werk doen en focus je hier niet op. Een gemiddelde test heeft in ieder geval twee weken nodig om een relevant beeld te geven van een geteste situatie. Liever nog langer, dit is onder andere afhankelijk van de bezoekersaantallen uiteraard. Heb je een webshop met seizoensartikelen, dan kan het zijn dat je in het verkeerde seizoen de test opgezet hebt en dus langer moet wachten op betrouwbare resultaten. Houd hier in ieder geval rekening mee.

Vergelijk je bezoekersaantallen in Google Analytics dus zeker met dezelfde periode als de test vorig jaar of het jaar daarvoor.

Een koppeling met Google Analytics werkt sowieso erg verhelderend. De doelen die je in Google Analytics ingesteld hebt kun je 1-op-1 overnemen in je Google Optimize testen. Een groot voordeel dus. Daarnaast heb je -al heb je geen doelen ingesteld- altijd nog de standaard doelen uit Google Analytics met onder andere ‘paginaweergave’ en ‘bouncerate’. Alleen maar voordelen dus.

Wil je na een x-aantal weken de resultaten bekijken, dan ga je binnen Optimize naar Rapportage. Hier vind je heel gedetailleerd terug wat de resultaten van je test zijn. Aan de hand hiervan kun je bekijken of je de test nog gaat optimaliseren of mogelijk uitbreiden met een derde of vierde variant van je website.

Conclusie

Heel veel onlinemarketingbureau’s zijn erg enthousiast over Google Optimize. Niet alleen omdat het volledig gratis is en dus een prima vervanging voor duurbetaalde tools, maar ook omdat het naadloos integreert met alle andere tools zoals Google Analytics.

Ik ben onder de indruk van alle mogelijkheden. Gelukkig het is ook vrij eenvoudig om een basistest op te zetten tussen twee varianten van een pagina. Wil je meer, dan heb je hiervoor alle tools aan boord bij Google Optimize.

Met goed gebruik van deze tool kan er een einde komen aan verwachtingen die uit de lucht gegrepen worden. Hoe vaak heb jij al gehoord “ik denk dat dit en dat een effect heeft”? Meten is weten. Op naar een nog betere website met nog meer conversie.

Heb jij ervaring met Google Optimize? Tips voor lezers? Laat het weten in een reactie.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.