Screaming Frog SEO Spider is een krachtige (deels betaalde) desktopsoftwaretool die wordt gebruikt voor het analyseren en crawlen van websites.

Het is een populaire keuze onder SEO professionals en website-eigenaren omdat het uitgebreide inzichten biedt in de structuur en inhoud van een website. Bij Lamper Design gebruiken we de tool vooral bij ons SEO advies wat wij geven. Screaming Frog

Wat kun je met Screaming Frog?

Website crawling

Screaming Frog kan een website grondig crawlen, wat betekent dat het alle pagina’s en bronnen van een website doorzoekt, inclusief HTML, CSS, JavaScript, afbeeldingen, links en meer. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld alle 404 fouten opsporen en redirecten.

SEO-auditing

De tool biedt uitgebreide SEO-auditingfuncties, waaronder het identificeren van ontbrekende meta-tags, dubbele inhoud, gebroken links, redirect loops, ontbrekende alt-teksten voor afbeeldingen en andere technische SEO-problemen.

XML-sitemaps genereren

Je kunt met Screaming Frog XML-sitemaps genereren voor je website, wat nuttig is voor zoekmachines om je inhoud te indexeren. Uiteraard kan dit ook met bijvoorbeeld RankMath of Yoast.

Paginatitels en meta beschrijvingen

Het controleert de paginatitels en meta beschrijvingen op je website en helpt je bij het identificeren van ontbrekende of te lange titels en beschrijvingen. Hiermee kun je ervoor zorgen dat jouw website beter in de zoekmachines gaat scoren.

Beveiligingsscans

De tool kan je website scannen op beveiligingsproblemen zoals gemengde inhoud (http en https), verouderde software en meer. Hiermee voorkom je dat je in Google daalt als je website niet voldoet aan de richtlijnen.

Link-analyse

Het toont een overzicht van interne links en externe links op je website, inclusief gebroken links en redirects.

Rendered page screenshots

Screaming Frog kan screenshots maken van hoe webpagina’s eruitzien wanneer ze worden gerenderd in een browser, wat handig is om problemen met weergave te identificeren.

Zoekwoordanalyse

Je kunt zoekwoorden en zinnen invoeren om te zien op welke pagina’s ze worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn als je interne links wilt aanleggen naar je belangrijke pagina’s met de juiste ankerteksten.

Integraties met Screaming Frog

De tool kan worden geïntegreerd met andere SEO-software en -diensten voor geavanceerde analyses. Ook kun je deze bijvoorbeeld koppelen aan Google Analytics en Google Search Console.

Screaming Frog op Windows of macOS

Screaming Frog is beschikbaar voor zowel Windows- als macOS-besturingssystemen. De gratis versie van de tool heeft enkele beperkingen, zoals een limiet van 500 gecrawlde pagina’s, terwijl de betaalde versie onbeperkte crawls en geavanceerdere functies biedt.

Bekijk alle functies bij Screaming Frog online.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.