10 veelgestelde vragen over WordPress

17 min. leestijd

Wat is WordPress? En wat kun je allemaal met WordPress ontwikkelen? Wij hebben regelmatig gesprekken bij ons op kantoor waar deze vraag vaak als eerste beantwoord moet worden. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over WordPress op een rijtje gezet zodat voor eens en voor altijd deze beantwoord zijn. Wij vertellen graag over dit populaire open source Content Management Systeem (CMS). Open source betekent dat het vrij beschikbaar is voor iedereen en aan te passen naar wens.

WordPress logoWordPress is ontstaan in 2003 en sindsdien uitgegroeid tot een van de meest gebruikte platformen voor websites over de hele wereld. 43% van de websites wereldwijd gebruiken dit CMS.

Vijf redenen die het de moeite waard maken om met WordPress te werken:WordPress logoWordPress logo

  1. Gebruiksvriendelijk: het staat bekend om een eenvoudige en intuïtieve interface, waardoor het gemakkelijk is voor gebruikers zonder veel technische kennis om WordPress websites te creëren en vervolgens deze website ook zelf te beheren.
  2. Aanpasbaar: Er zijn duizenden thema’s en plugins beschikbaar, waarmee gebruikers het uiterlijk en de functionaliteit van hun website kunnen aanpassen. Je kunt dus zelf een eenvoudig blog ontwikkelen of een volledige maatwerk design WooCommerce webshop laten ontwikkelen door een specialist.
  3. SEO-vriendelijk: WordPress biedt goede mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), waardoor websites beter gevonden kunnen worden door zoekmachines. Het is uiteraard geen garantie dat een website met het WordPress CMS altijd goede posities in de zoekmachines krijgt.
  4. Er is een grote community voor hulp: Er is een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers rondom WordPress wereldwijd, wat betekent dat er veel (gratis) hulpbronnen, forums en tutorials beschikbaar zijn mocht je er zelf niet uitkomen.
  5. Flexibiliteit: WordPress kan worden gebruikt voor veel soorten websites, eenvoudige blogs tot complexe zakelijke websites of webshops.

WordPress logoWordPress is volgens ons een goede keuze voor hobbyisten maar ook zeker voor ervaren webontwikkelaars. In dit artikel vind je punten die eenvoudig zijn maar ook meer complexe oplossingen.

wordpress vragen

1. Is WordPress gratis?

Veel mensen die niet bekend zijn met WordPress zijn als eerste benieuwd of ze moeten betalen om WordPress te gebruiken. WordPress is gratis te gebruiken! Het is open-source software, wat betekent dat je het gratis kunt downloaden, installeren, gebruiken en aanpassen naar je eigen wensen. Je kunt WordPress gratis downloaden van de officiële website, wordpress.org.

De WordPress software zelf is gratis. Toch kunnen er kosten verbonden zijn aan het gebruik voor een website. De kosten zitten in de volgende punten:

  1. Webhosting: Je hebt een webhostingpakket nodig om je WordPress website online te zetten. Hostingproviders rekenen een maandelijks of jaarlijks bedrag voor het beschikbaar stellen van opslagruimte op hun servers. Het tarief kan verschillen van één euro per maand tot vele tientallen euro’s per maand.
  2. Domeinnaam: Je hebt een domeinnaam nodig (zoals jouwwebsite.nl), die jaarlijks vernieuwd moet worden. Dit kost een paar euro per jaar.
  3. Premium thema’s en plugins: Er zijn veel gratis thema’s en plugins beschikbaar. Sommige geavanceerde of gespecialiseerde thema’s en plugins kosten geld.
  4. Aanvullende diensten: Afhankelijk van je behoeften kun je ook kosten hebben voor zaken als een professioneel webdesign ontwerp in bijvoorbeeld Figma, SEO-diensten zoals linkbuilding om de vindbaarheid te verbeteren, of aanvullende opties.

WordPress zelf is helemaal gratis te gebruiken, je moet alleen wel rekening houden met bijkomende kosten voor het live laten staan van een WordPress website.

2. Wat het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org?

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org kan soms verwarrend zijn. Beide maken gebruik van de WordPress basissoftware, maar op verschillende manieren. Hier onder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen:

WordPress logo

Hosting

  • WordPress.org: Hier download je de WordPress software en deze installeer je op eigen webhosting. Dit staat bekend als self-hosted WordPress. Je hebt volledige controle over je website, maar je bent ook verantwoordelijk voor de hosting, updates en beveiliging.
  • WordPress.com: Dit is een gehoste service. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een webhost of het beheren van je server. WordPress.com zorgt voor alles, van hosting tot beveiliging en backups.

Aanpassingsmogelijkheden

  • WordPress.org: Geeft volledige toegang tot alle WordPress functies, thema’s en plugins. Je kunt je website volledig aanpassen, inclusief het installeren van aangepaste thema’s en plugins.
  • WordPress.com: Heeft beperkingen voor aanpassingen, afhankelijk van je abonnementsplan. Gratis en lagere abonnementen hebben veel beperkingen op het gebied van thema’s, plugins en aanpassing. Hoe meer je betaalt per maand, hoe meer je aan kunt passen. Alle tarieven vind je hier.

Kosten

  • WordPress.org: De software is gratis, maar je betaalt voor je eigen hosting en domeinnaam. Extra kosten kunnen voortkomen uit thema’s, plugins of extra diensten, zoals eerder benoemd.
  • WordPress.com: Heeft een gratis basisabonnement met WordPress.com subdomein (jouwsite.wordpress.com), met beperkte aanpassingsmogelijkheden en advertenties op je site. Betaalde abonnementen bieden meer functies en controle.

Onderhoud en verantwoordelijkheid:

  • WordPress.org: Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je site, inclusief updates, backups en beveiliging.
  • WordPress.com: Het platform beheert onderhoud, backups en beveiliging voor je.

WordPress.org is geschikt voor gebruikers die volledige controle en aanpassing willen hebben en bereid zijn om zelf het onderhoud van hun website te verzorgen. WordPress.com is handig voor beginners of voor als je zoekt naar een eenvoudigere, onderhoudsvrije oplossing, met beperkingen.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3. Hoe installeer je WordPress?

Het installeren van WordPress is relatief eenvoudig, je doet het een paar stappen. Dit is er nodig om WordPress te installeren:

  1. Kies een webhosting provider: Voordat je WordPress installeert, heb je een webhosting provider nodig. Veel hostingproviders bieden eenvoudige, één-klik-installaties voor WordPress met bijvoorbeeld Installatron.
  2. Registreer een domeinnaam: Als je dat nog niet hebt gedaan, kies en registreer een domeinnaam (bijvoorbeeld www.jouwwebsite.nl). Dit kan vaak direct via je hostingprovider. Eventueel kan je ook je domein ergens registreren en je hosting bij een andere partij afnemen. Ons advies is wel om als het kan alles bij elkaar af te nemen. Waarom? Hiermee voorkom je bij problemen dat partijen naar elkaar gaan wijzen.
  3. Installeer WordPress:
    • Automatische installatie via je hostingprovider (beginner): De meeste hostingproviders bieden een één-klik-installatie voor WordPress met de naam Installatron. Dit is de gemakkelijkste manier om WordPress te installeren. Log in op het controlepaneel van je webhost en zoek naar de WordPress-installatieoptie.
    • Handmatige installatie (gevorderd):
      1. Download WordPress: Ga naar WordPress.org en download de nieuwste versie van WordPress.
      2. Upload WordPress naar je hosting account: Gebruik een FTP-client zoals bijvoorbeeld Filezilla om de WordPress-bestanden naar je hostingaccount te uploaden. Dit is meestal naar de ‘public_html’ of ‘www’ map op je server.
      3. Maak een MySQL database en gebruiker aan: Log in op je hosting controlepaneel en maak een nieuwe database en databasegebruiker aan. Noteer de databasenaam, de gebruikersnaam en het wachtwoord, want je hebt deze informatie nodig voor de installatie.
      4. Configureer wp-config.php: Hernoem het bestand ‘wp-config-sample.php’ naar ‘wp-config.php’ en open het in een teksteditor. Voer de databasenaam, gebruikersnaam en het wachtwoord in die je hebt gemaakt.
      5. Voltooi de installatie: Open je webbrowser en ga naar je domeinnaam. Je zou nu de WordPress installatiewizard moeten zien. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.
  4. Kies een thema en plugins: Na de installatie kun je inloggen op je WordPress-dashboard, een thema kiezen en plugins installeren om extra functionaliteiten toe te voegen.
  5. Begin met het bouwen van je website: Nu WordPress is geïnstalleerd, kun je beginnen met het bouwen van je website. Je kunt pagina’s en berichten toevoegen, het ontwerp aanpassen en de functionaliteit uitbreiden met plugins.

Als je meer wilt weten over het installeren van WordPress verwijzen we je graag naar onze kennisbank.

4. Wat zijn WordPress thema’s?

WordPress thema’s zijn een belangrijk onderdeel van WordPress. Thema’s bepalen deels het uiterlijk en de stijl van een WordPress website. Samen met het website ontwerp, de kleurenschema’s van de huisstijl, de lettertypen. Thema’s kun je uitkiezen op basis van de volgende criteria.

  1. Ontwerp en layout: Een thema bepaalt grotendeels hoe je website eruit ziet voor bezoekers. Dit is de lay-out van pagina’s maar ook de header, footer, zijbalken, en de indeling van blogberichten en pagina’s.
  2. Aanpassingen: Veel thema’s bieden opties voor aanpassing, zodat je kleuren, lettertypen, en soms de lay-out van bepaalde elementen kan aanpassen.
  3. Functionaliteit: Specifieke functionaliteiten of ingebouwde widgets die passen bij specifieke website-behoeften, zoals thema’s voor e-commerce, fotografie of blogs.
  4. Responsive design: Moderne thema’s zijn responsive. Dat betekent dat ze zijn ontworpen om te werken op zowel desktop- als mobiele apparaten. Een responsive thema past zich automatisch aan de schermgrootte van het apparaat aan en past bijvoorbeeld de titels en tekstgrootte aan als je schermgrootte wijzigt.
  5. Plugins en widgets: Thema’s kunnen ook specifieke stijlen of sjablonen bieden voor plugins en widgets, waardoor de integratie met verschillende WordPress-tools naadloos verloopt. Bijvoorbeeld het Avada thema biedt standaard styling in de thema-opties voor The Event Calendar en WooCommerce.
  6. SEO vriendelijk: Goed ontworpen WordPress thema’s zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines, wat betekent dat ze zijn gebouwd met schone code en volgens de juiste structuur voor SEO (zoekmachineoptimalisatie).
  7. Updates en ondersteuning: Premium thema’s bieden vaak regelmatige updates en professionele ondersteuning, wat belangrijk is voor het onderhouden van de veiligheid en functionaliteit van je site.

Je kunt gratis en betaalde WordPress thema’s vinden in de WordPress themadirectory of via premium marktplaatsen als bijvoorbeeld Themeforest*.

wordpress thema

Het kiezen van het juiste thema is belangrijk, omdat het een grote invloed heeft op de gebruikerservaring en de laadsnelheid van de site. Denk daarom dus goed na voordat je een thema kiest, omdat dit het succes van je webshop of website deels kan bepalen.

5. Wat zijn WordPress plugins?

WordPress plugins zijn toevoegingen aan een WordPress website die extra functionaliteiten of features toevoegen. Plugins kunnen worden gebruikt om de capaciteiten van een website uit te breiden zonder dat je de core code van WordPress hoeft aan te passen.

Plugins kunnen functionaliteiten toevoegen aan je website die variëren van kleine aanpassingen, zoals het toevoegen van een contactformulier (Gravity Forms) of een social media-knop, tot grote wijzigingen, zoals het creëren van een online winkel met WooCommerce of het optimaliseren van SEO met bijvoorbeeld de RankMath plugin.

De meeste plugins kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd en geactiveerd via het WordPress dashboard. Dit maakt het voor beginners ook mogelijk om met beperkte technische kennis nieuwe functies aan een website toe te voegen.

Veel plugins bieden instellingen en opties waarmee je ze kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en voorkeuren. Voor ieder punt is bijna wel een plugin te vinden in de WordPress community. Hierdoor is er een grote gemeenschap van ontwikkelaars die constant nieuwe plugins maken en bestaande updaten.

Gratis of betaalde plugins

Er zijn duizenden gratis plugins beschikbaar in de WordPress Plugin Directory. Daarnaast zijn er heel veel premium (betaalde) plugins die vaak extra functies of ondersteuning bieden.

Het is belangrijk om plugins regelmatig bij te werken om beveiligingsproblemen te voorkomen. Sommige plugins worden niet goed onderhouden, wat kan leiden tot compatibiliteitsproblemen of beveiligingsrisico’s. Zorg dat je hier zicht op hebt door regelmatig je website te doorlopen. Mogelijk kun je een plugin verwijderen als een functie weinig gebruikt wordt. Simpel voorbeeld, regelmatig komen wij op websites waar een plugin geïnstalleerd is voor het forceren van een SSL beveiliging. Niet nodig, zorg dat je dit goed op de server van je hostingpartij ingeregeld hebt.

Hoewel plugins zeker nuttig kunnen zijn, kan overmatig gebruik ervan de snelheid en prestaties van je website beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om, zoals hierboven al aangegeven alleen de plugins te kiezen die je echt nodig hebt en regelmatig te controleren op updates en prestaties. Blijf kritisch!

WordPress plugins zijn tools voor het uitbreiden van de functionaliteit van WordPress sites, waardoor ze aanpasbaar en veelzijdig zijn voor verschillende soorten websites en toepassingen. Denk goed na over welke plugins je installeert. En als je installeert zorg er dan voor dat je up-to-date blijft.

6. Hoe optimaliseer je een WordPress website voor SEO?

Het optimaliseren van een WordPress-site voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) is nuttig om een hogere ranking in zoekmachines te bereiken en meer verkeer naar je website te trekken. Optimaliseren is geen doel op zich. Bij overoptimalisatie wordt je website uiteindelijk keihard afgestraft bij een Google core update.

Wat zijn belangrijke stappen voor het optimaliseren van een WordPress-site op het gebied van SEO? Het thema heeft invloed op SEO. Waarom? De structuur van het thema moet goed opgebouwd zijn, het moet volledig responsive zijn en snel laden. Een goed ontworpen thema volgt de beste coderingspraktijken en zorgt voor een goede site-structuur die zoekmachines kunnen begrijpen.

SEO plugins

We schreven al eerder over plugins, een belangrijk plugin is een SEO plugin zoals bijvoorbeeld RankMath of Yoast SEO. Als je één van deze plugins geïnstalleerd hebt dan kun je de titels van pagina’s, berichten of producten optimaliseren net als de meta beschrijvingen. Dat laatste is wat een bezoeker te zien krijgt als jouw website getoond wordt in Google.

Gebruik daarnaast de headers correct. Zorg voor een goede structuur in je content door headers (H1, H2, H3, etc.) correct te gebruiken. De H1-tag moet worden gebruikt voor de titel van je post of pagina, gevolgd door H2 en H3 voor subkoppen.

Maak gebruik van de optie om de berichtnaam in de permalinks te gebruiken in WordPress. Hiermee maak je SEO-vriendelijke url’s. Zorg dat een url niet te lang wordt en dat de url relevant is voor de inhoud van de pagina. Standaard is een url van WordPress https://jouwwebsite.nl/?p=332 Niet zo gebruiksvriendelijk dus. Onder de instellingen kun je kiezen om de berichtnaam te gebruiken bij de permalinks. https://jouwwebsite.nl/berichtnaam/ is toch duidelijker voor Google waar jouw pagina over gaat. En als Google het begrijpt zal je pagina eerder getoond gaan worden in de zoekresultaten en dus ook meer bezoek op gaan leveren.

Schrijf goede content. Mogelijk vind je dit een enorme dooddoener maar zeker met de komst van AI-tools als ChatGPT en afgeleide tools hiervan zie je dat de kwaliteit van de content op websites afneemt. Is het slecht om deze tools in te zetten voor het schrijven van content? Niet direct, maar zorg er wel voor dat het altijd een menselijke tekst blijft.

Als je beter gevonden wilt worden in de zoekmachines zijn links belangrijk. We maken daarin verschil in interne links en externe links. Interne links zijn goed voor je bezoekers om ze aan de hand mee te nemen door je website. Externe links zijn goed om de autoriteit van je website te verhogen en meer verkeer naar je website te trekken.

Door deze stappen te volgen, kun je de zichtbaarheid van je WordPress-site in zoekmachines optimaliseren. Vergeet niet dat SEO een doorlopend proces is en regelmatige aandacht vereist om effectief te blijven. Zorg ook dat je website gekoppeld is aan de Google tools als Google Search Console en Google Analytics.

7. Hoe houd je een WordPress website veilig?

Veiligheidszorgen zijn altijd een hot topic en gebruikers willen weten hoe ze hun website kunnen beschermen tegen hacks en andere beveiligingsrisico’s. Daarom is veiligheid belangrijk om in de gaten te houden. Het waarborgen van de veiligheid van je WordPress site is een doorlopend proces. De belangrijkste stap is het regelmatig updaten van WordPress, thema’s en plugins. Deze updates bevatten regelmatig beveiligingsfixes en verbeteringen die helpen om kwetsbaarheden te dichten die ontdekt zijn in de community.

Veilige wachtwoorden

Nog een belangrijk aspect van websitebeveiliging is het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor je WordPress-admin, hostingaccount en database. Dus niet de geboortedatum van je vrouw of vriendin, of de naam van je kinderen met de toevoeging 123. Genereer een echt, niet te gokken wachtwoord. Een hele simpele stap die helaas vaak vergeten wordt.

Ons advies is om gebruik te maken van een wachtwoordmanager om sterke wachtwoorden te genereren en veilig te bewaren. Bovendien helpt het beperken van inlogpogingen om brute force-aanvallen tegen te gaan, waarbij aanvallers proberen je wachtwoord te raden door herhaaldelijk in te loggen.

Het gebruik van een SSL-certificaat (HTTPS) is noodzakelijk voor het versleutelen van gegevens die worden verzonden tussen de browser van je bezoekers en je server. Backups zijn regelmatig de laatste reddingslijn voor een website-eigenaar. Regelmatig backups maken en deze op een veilige, externe locatie opslaan, zorgt ervoor dat je website snel kan worden hersteld in geval van een probleem. De keuze van een betrouwbare hostingprovider, die bekend staat om zijn beveiligingsmaatregelen en goede ondersteuning, is ook een belangrijke factor in het beveiligen van je website. Eerder in het artikel schreven we al over de keuze voor een goede provider, neem dit hier zeker in mee is ons advies.

Onveilige plugins

Verouderde of ongebruikte plugins en thema’s kunnen een beveiligingsrisico vormen, dus het is belangrijk om deze te verwijderen als je ze niet meer kunt updaten. Ook is het belangrijk om de bestandsrechten van je WordPress-installatie te controleren, aangezien onjuiste bestandsrechten een veiligheidsrisico kunnen vormen. Hier vind je wat de juiste bestandsrechten voor WordPress zijn.

Het beperken van de toegang tot je WordPress-dashboard, bijvoorbeeld door IP-restricties in te stellen of 2-factor authenticatie te gebruiken, kan helpen ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Ook draagt het wijzigen van het standaard ‘wp_’ tabelvoorvoegsel in je WordPress-database bij aan het bemoeilijken van SQL-injectie-aanvallen. Je kunt ook nog het wp-config.php-bestand, een van de belangrijkste bestanden in je WordPress-installatie, beveiligen.

Door deze veiligheidsmaatregelen te integreren, verbeter je de beveiliging van je WordPress site, waardoor zowel jij als je gebruikers beter beschermd zijn tegen veelvoorkomende online aanvallen. Is het een garantie dat je nooit gehackt gaat worden? Helaas is dat niet te geven en zijn daarvoor teveel factoren die invloed hebben op de veiligheid.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

8. Hoe maak je een back-up van een WordPress website?

Het maken van een back-up van je WordPress-website is een belangrijke stap in het beheren van je website en zorgt ervoor dat je gegevens veilig zijn in geval van technische problemen of beveiligingsproblemen.

Back-up methode

Kies de juiste methode voor het maken van back-ups van je website. Er zijn globaal drie manieren om het te doen: handmatig, op serverniveau of met behulp van een plugin. Handmatige back-ups vereisen dat je zelf de bestanden en de database van je website downloadt. Dit kan gedaan worden via een FTP-client voor de bestanden en via phpMyAdmin voor de database. Hoewel deze methode meer controle biedt, vereist het technische kennis en is het meer tijdrovend.

Een alternatief is het gebruik van back-up plugins, die het proces automatiseren. Populaire opties zoals UpdraftPlus of BackupBuddy bieden gebruiksvriendelijke interfaces en de mogelijkheid om back-ups te plannen, zodat je website regelmatig en automatisch wordt veiliggesteld. Deze plugins stellen je ook in staat om je back-ups op te slaan op verschillende locaties zoals Google Drive, Dropbox of andere cloudopslagdiensten, wat zorgt voor extra veiligheid en gemak.

Check je back-up

De frequentie van back-ups. Afhankelijk van hoe vaak je website wordt bijgewerkt, wil je misschien dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse back-ups. Voor websites met veel dagelijkse activiteiten, zoals e-commerce sites, zijn dagelijkse back-ups aan te raden.

Naast het maken van back-ups is het ook belangrijk om regelmatig te controleren of je back-ups goed werken. Dit houdt in dat je moet verifiëren of de back-ups volledig zijn. Een goede praktijk is om periodiek een testherstel uit te voeren, waarbij je een back-up gebruikt om een kopie van je website op een aparte testomgeving of lokale server te herstellen.

Tot slot, hoewel back-up plugins en tools veel gemak bieden, is het altijd verstandig om meerdere back-up oplossingen te gebruiken en niet uitsluitend te vertrouwen op één methode. Dus ga je grote aanpassingen aan je website maken, zorg dan gewoon voor een extra handmatige backup bijvoorbeeld.

9. Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?

Snelheid is cruciaal voor bezoekers van je website en ook een onderdeel wat meetelt voor de vindbaarheid. Veel mensen vragen ons hoe ze de laadtijden van hun website kunnen verbeteren.

Het versnellen van een WordPress website om de gebruikerservaring te verbeteren en beter te presteren in zoekmachine rankings is een vraag die veel terugkomt. Een snelle website zorgt voor een betere betrokkenheid van bezoekers en kan helpen om bouncepercentages te verlagen.

Hosting

Een belangrijke factor in de snelheid van een website is de hostingprovider. Het kiezen van een kwalitatieve, betrouwbare hostingprovider die geoptimaliseerd is voor WordPress kan een aanzienlijke impact hebben op de snelheid van je site. Shared hosting kan een betaalbare optie lijken, maar voor websites met veel verkeer of complexe functionaliteiten kan een dedicated of managed WordPress hosting een betere keuze zijn.

Thema en plugins

De keuze van thema’s en plugins is ook van invloed op de snelheid. Een lichtgewicht en goed gecodeerd thema kan een groot verschil maken. Het is aan te raden om alleen de noodzakelijke plugins te gebruiken en regelmatig te controleren op updates. Overbodige plugins kunnen de site vertragen, dus het verwijderen van niet-gebruikte of overbodige plugins is het beste advies hierin.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingsoptimalisatie is een ander onderdeel. Grote, niet-geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen de laadtijden aanzienlijk vertragen. De andere kant is dat je ook geen onscherpe afbeeldingen in je website wilt tonen. Het gebruik van tools voor afbeeldingsoptimalisatie en formaten zoals JPEG voor foto’s en PNG voor afbeeldingen met transparantie kan helpen de bestandsgrootte te verminderen zonder kwaliteitsverlies. Dit is per website verschillend en zul je altijd moeten testen voordat je hier een definitieve oplossing voor kunt ontwikkelen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van de Shortpixel plugin om de afbeeldingen te comprimeren en tegelijk een webp versie van je afbeeldingen te maken.

Cache plugin

Caching is een andere effectieve manier om de laadtijd te verkorten. Door gebruik te maken van caching-plugins, zoals W3 Total Cache of WP Rocket, worden statische HTML-versies van je pagina’s opgeslagen, waardoor de server minder werk hoeft te verrichten en pagina’s sneller laden voor terugkerende bezoekers.

Een Content Delivery Network (CDN) zoals bijvoorbeeld CloudFlare kan ook helpen de laadtijden te verbeteren, vooral voor een internationaal publiek. Een CDN slaat een kopie van je website op in verschillende datacenters over de hele wereld, waardoor de inhoud sneller wordt geladen voor gebruikers die ver van je primaire server zijn gevestigd.

Tot slot is het optimaliseren van de database een belangrijk aspect. Na verloop van tijd kan een WordPress database groot worden door opgeslagen revisies, niet-gebruikte data en tijdelijke gegevens. Het regelmatig opschonen van je database kan de snelheid van je website verbeteren.

Door deze tips allemaal te integreren, kun je de snelheid van je WordPress website aanzienlijk verbeteren.

10. Hoe kun je geld verdienen met een WordPress website?

Geld verdienen met een WordPress-website kan op verschillende manieren en hangt grotendeels af van het type website dat je hebt, je publiek en je niche. Er zijn verschillende manier waarmee je kunt starten.

Affiliate marketing

Een populaire manier om inkomsten te genereren via een website is via affiliate marketing. Dit houdt in dat je producten of diensten van anderen promoot via affiliate links. Wanneer iemand een aankoop doet via jouw link, ontvang je een commissie. Dit werkt het beste als je producten of diensten promoot die relevant zijn voor je publiek. Als je dus een website hebt over schoenen waar je informatie geeft over de maten, modellen, enz. dan is het niet meer dan logisch dat je affiliate links naar verschillende schoenen in je website toont.

Advertenties

Reclame is een andere gebruikelijke manier om geld te verdienen. Je kunt je aanmelden bij advertentienetwerken zoals Google AdSense, die advertenties plaatsen die relevant zijn voor je content en publiek. Je verdient geld op basis van het aantal kliks of impressies van de advertenties op je site. Als je meer bezoekers hebt kun je je aanmelden bij advertentie platformen zoals het Amerikaanse Mediavine bijvoorbeeld.

Producten verkopen

Als je gespecialiseerde kennis of vaardigheden hebt, kun je overwegen om digitale producten te verkopen, zoals e-books, cursussen, webinars of software. Dit vereist meer werk aan de voorkant, maar kan leiden tot een meer duurzame inkomstenbron. Als voorbeeld, ben je handig met Excel dan kun je online Excel templates voor urenregistratie verkopen.

Voor websites met een specifieke focus kan het verkopen van fysieke producten via een online winkel een goede inkomstenbron zijn. Je kunt dit doen via e-commerce plugins zoals WooCommerce. Consultancy of coachingdiensten aanbieden is een andere mogelijkheid, vooral als je expert bent in een bepaald veld. Je kunt je WordPress-site gebruiken om je diensten te promoten en klanten te werven.

Gesponsorde content

Gesponsorde inhoud is een optie als je al een aanzienlijke aanhang hebt. Bedrijven betalen voor berichten of artikelen die hun producten of diensten promoten. Het is belangrijk om transparant te zijn tegenover je publiek over wat gesponsorde inhoud is. Je bent zelfs wettelijk gezien verplicht om te vermelden dat je betaald bent voor een bepaalde post. Het opzetten van een lidmaatschapsmodel kan ook lucratief zijn. Dit houdt in dat bezoekers betalen voor toegang tot exclusieve inhoud, zoals artikelen, video’s, forums of advies.

Consistentie, geduld en aanpassingsvermogen zijn belangrijke factoren voor succes in het verdienen van geld met je WordPress website. Het is zeker niet zo dat je vandaag een website opzet en morgen binnen loopt.

Deze vragen geven een goed overzicht van de soorten problemen en uitdagingen waar WordPress gebruikers vaak tegenaan lopen. Heb jij zelf een andere vraag? Laat het ons weten en dan gaan we kijken of we deze voor je kunnen beantwoorden.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.