‘Nee joh, die knop moet je groen maken!’
Ik kijk mijn collega verbaasd aan. Stelt hij nu serieus voor om een groene knop te plaatsen in een verder zeeblauw- en zandkleurige website? Dat past totaal niet in de huisstijl!
‘Ben je nou helemaal gek geworden? Dat past er toch niet bij?’
‘Nee, maar het valt wel op!’
Het is een discussie die vaker voorkomt tussen ontwerpers en webdesigners. En eerlijk gezegd: meestal verlies ik als ontwerper. Op internet is opvallen namelijk belangrijker dan een mooi en evenwichtig totaalplaatje. Er zijn op internet nu eenmaal een aantal regels waaraan je je moet houden, wil je aan je bezoeker duidelijk maken wat je doet en welke actie je van hem of haar verlangt. Welke regels zijn dit, en hoe kun jij er met jouw website op inspelen? Vandaag 3 manieren om je website duidelijker te maken voor je bezoeker.
- Zorg voor 1 aandachtspunt per pagina
- Blijf van de ‘home’ knop af
- Mooi of opvallend?
- Conclusie Lamper Design
1. Zorg voor 1 aandachtspunt per pagina
Als een webpagina vol staat met knoppen, krijgt je gebruiker keuzestress. De kans is groot dat hij dan helemaal geen actie gaat uitvoeren, maar gewoon een andere website opzoekt die hetzelfde aanbiedt. Zorg dus voor 1 duidelijke actie per pagina. Dit kan een knop zijn, een formulier of een link. En ja, die knop mag dus afwijken van je huisstijl. Ik adviseer dan wel om voor alle acties dezelfde afwijkende kleur en/of vorm te gebruiken. Dat maakt het voor je gebruiker ook weer duidelijker wat er van hem of haar verwacht wordt.
Welke kleur kies je dan?
Dit hangt natuurlijk helemaal af van je huisstijlkleuren, maar de stelregel is dat de kleur die het meeste contrast oplevert, vaak het beste werkt. Hoe je deze kleur vindt? Een handige manier is om te kijken welke kleur er op een kleurenwiel recht tegenover de hoofdkleur van jouw huisstijl ligt (en voor wie vroeger op school heeft opgelet, dit is dus nét even anders dan contrastkleuren op papier, omdat je bij websites met schermkleuren (RGB) werkt:
De webdesigner in het voorbeeld had dus gelijk: Groen is een kleur die tegenover blauw in het RGB-kleurenwiel ligt. Helemaal correct zou geel zijn geweest, maar dat is een vrij lichte kleur die ik persoonlijk niet als actiekleur zou kiezen tegen een witte achtergrond. Ik kan dus niet anders dan het met mijn collega eens zijn!
2. Blijf van de ‘home’ knop af
De ‘home’-knop bestaat al sinds begin jaren 90. Iedereen weet waar die knop voor staat, wat zijn functie is en waar je hem kunt vinden, namelijk linksboven. Het veranderen van het woord HOME in een willekeurig ander woord of het wijzigen van de positie van deze knop is dus gewoon dom. Laat je gebruiker niet zoeken naar knoppen.
Dit geldt overigens ook voor je logo bovenin. Als iemand daarop klikt, zou hij teruggebracht moeten worden naar je startpagina. Is deze functie uitgeschakeld, dan lijkt het voor de gebruiker alsof je deze vergeten bent of de functie defect is. Niet doen dus.
3. Maak je navigatie zo makkelijk mogelijk
Hoe sneller een gebruiker vindt wat hij zoekt, hoe groter de kans dat je website daadwerkelijk iets gaat opleveren. Gebruik in je navigatie dus geen vaktermen die voor je klant niet gelijk duidelijk zijn. Noem de dingen bij hun naam. Je contactgegevens zet je onder CONTACT. Niet onder: OVER ONS – BEZOEK ONS PAND – ADRESGEGEVENS. En verstop je navigatie vooral niet op een plaats waar je gebruiker die niet verwacht.
Let ook op mobiele apparaten
Steeds vaker worden websites benaderd via een mobiel apparaat. Denk maar eens na hoe vaak jij dat zelf doet. Dit gebeurt dus ook met jouw website! Zorg ervoor dat je navigatie ook op deze apparaten duidelijk en gebruiksvriendelijk is. Is dat bij jou niet het geval? Dan kun je het beste contact opnemen met je webdesigner, want dat niet iets dat je makkelijk zelf doet.
Mooi of opvallend?
Als ontwerper blijf ik bij mijn standpunt dat een website dezelfde uitstraling moet hebben als de rest van je huisstijl. Dit geeft herkenning en is goed voor het opbouwen en in stand houden van je merk. Ik zie óók de functionaliteit van een opvallende actieknop met een afwijkende kleur en ik ben van mening dat dit elkaar niet hoeft te bijten. Ik vind het een mooie ontwikkeling. Eigenlijk zou vanaf nu bij het ontwerp van elke huisstijl rekening gehouden moeten worden met een actiekleur. Ik ga dit zeker doen. Daar worden de websites beter en duidelijker van en het scheelt ook weer een discussie!
Conclusie Lamper Design
Als eerste wil ik Hannie graag bedanken voor het gastblog dat zij geschreven heeft. Ik heb de eer om één van de webdesigners te zijn waar zij deze eeuwige discussie mee heeft, waarvoor dank Hannie!
Mijn klanten hebben er geen boodschap aan of er wel of geen huisstijl op hun website wordt gevoerd, zij willen geld verdienen door conversies. Jij toch ook?
Wil je weten hoe jij ook zo’n opvallende groene, oranje of rode button op je website maakt? Lees dan direct deze blog over CSS die ik eerder geschreven heb.