Structured data in WordPress? Schema.org? Heb jij enig idee wat het is? Misschien denk je het niet te weten, maar ik weet zeker dat je het kent. Onthoud in ieder geval dat het een belangrijk onderdeel van de vindbaarheid van je WordPress website is.
Heb je wel eens iets op Google op gezocht? Ik weet het antwoord. Grote kans dat je toen gegevens tegengekomen bent die via Structured data door Google verzameld zijn.
Wat is structured data?
Wat zegt Google zelf over structured data:
“Structured data markup” is a standard way to annotate your content so machines can understand it. When your web pages include structured data markup, Google (and other search engines) can use that data to index your content better, present it more prominently in search results, and surface it in new experiences like voice answers, maps, and Google Now.”
Simpel gezegd is het een standaard omschrijving voor content waardoor de zoekmachines het begrijpen. Dus de zoekmachines weten dat jouw pagina een evenement bevat, dat er een interne zoekmachine op de pagina aanwezig is, dat er reviews op staan en nog veel meer.
Uiteindelijk is het een feit dat betere content hoger zal scoren in de zoekmachines. Hoe specifieker de zoekmachines (niet alleen Google) weten wat er op jouw pagina’s staat, hoe beter zij de gebruikers kunnen voorzien van relevante zoekresultaten.
Wat kun je ermee?
Je website nog beter in Google positioneren. Dat is wel een heel simpel antwoord. Ik geef een voorbeeld:
Je bent op zoek naar een SEO training want je wilt supergoed worden in het optimaliseren van WordPress websites. Je eerste actie zal dus zijn om in Google in te toetsen ‘SEO training’.
Er verschijnt een hele lijst resultaten. Wat valt je hier op?
Een aantal van de hierboven getoonde resultaten zijn verrijkt met kleine toevoegingen. Die toevoegingen noemt men ook wel Rich Snippets, deze worden samengesteld vanuit de Structured Data die zijn toegevoegd aan jouw website.
Het zijn kleine stukjes extra informatie die getoond wordt bij relevante zoektermen (uiteraard). De website waar het resultaat vandaan gehaald wordt moet de data ook aanbieden. Gestructureerd volgens een vaste methode. Vandaar de naam Structured Data.
Wat kun je toevoegen aan je zoekresultaten?
Er zijn ondertussen enorm veel opties die je toe kunt voegen om jouw zoekresultaten te verrijken. Veel gebruikte opties zijn de zoekbalk direct in Google voor zoeken binnen jouw eigen website, de sterren voor reviews, de breadcrumbs van je website, de voorraad van een product in je webshop en zo zijn er nog veel meer.
- Article: http://schema.org/Article
- BlogPosting: http://schema.org/BlogPosting
- BreadcrumbList: https://schema.org/BreadcrumbList
- Event: https://schema.org/Event
- LocalBusiness : http://schema.org/LocalBusiness
- NewsArticle: http://schema.org/NewsArticle
- Organization: https://schema.org/Organization
- Person: https://schema.org/Person
- SiteNavigation: https://schema.org/SiteNavigationElement
- Video: https://schema.org/Video
- Website: https://schema.org/WebSite
De volledige lijst vind je hier.
CTR verhogen met structured data
Een belangrijk het doel van de Structured Data is het toevoegen van zoveel mogelijk relevante informatie aan de zoekresultaten. Google heeft als doel om het bezoekers van hun zoekmachine zo relevant mogelijke resultaten te tonen.
Waarom zou je een product aanklikken en er daarna achterkomen op de website dat er geen voorraad meer is? Dan is het toch veel beter om direct in de zoekresultaten te zien dat er geen voorraad is? Dit is natuurlijk niet direct een voordeel voor een webshopeigenaar maar wel voor de bezoekers. En dat is de klant van Google, dus dit heeft zeker te maken met een hoge mate van service en klantgerichtheid.
Als je onderstaand screenshot bekijkt, wat valt dan op? De prijs en de voorraad worden meteen getoond onder het zoekresultaat. Erg belangrijk dus om hier bewust mee bezig te zijn en na te denken wat je graag wilt vertonen in de zoekresultaten. Krijg je dan direct garantie op succes? Nee zeker niet, Google’s wegen zijn ondoorgrondelijk.
Maar dat het je Click Through Rate verhoogt, daarover zijn we het wel eens toch? Ik vind het als bezoeker fijn om te weten als ik een resultaat in Google zie en ik zie direct de prijs en of een product op voorraad is. Scheelt mij een onnodige klik. Daar houd ik van. Jij niet?
Hoe voeg je structured data toe aan je WordPress website?
Globaal zijn er twee verschillende opties. Eigenlijk zijn het er drie.
1. Je voegt de data handmatig toe aan de broncode van je website, hiervoor is kennis vereist van de WordPress bestanden en de programmeertaal PHP.
2. Je gebruikt een plugin waar de structured data al standaard bij in zit. Een voorbeeld hiervan is de Event Calendar voor WordPress, deze voegt standaard de event data al toe.
3. Je gebruikt een plugin om de data te markeren op jouw pagina’s en waar nodig aan te vullen. Op de plugin die je hiervoor kunt gebruiken kom ik verderop in deze blog op terug.
Om nog wat extra uitleg bij optie 1 te geven hieronder een voorbeeld van het markeren van recepten in jouw blog of website. Je ziet dat er aangegeven wordt dat het een recept betreft, wie de auteur is, wat de kooktijd is, wat de ingrediënten zijn en nog meer relevante informatie voor een recept.
<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “http://schema.org”,
“@type”: “Recipe”,
“author”: “John Smith”,
“cookTime”: “PT1H”,
“datePublished”: “2009-05-08”,
“description”: “This classic banana bread recipe comes from my mom — the walnuts add a nice texture and flavor to the banana bread.”,
“image”: “bananabread.jpg”,
“recipeIngredient”: [
“3 or 4 ripe bananas, smashed”,
“1 egg”,
“3/4 cup of sugar”
],
“interactionStatistic”: {
“@type”: “InteractionCounter”,
“interactionType”: “http://schema.org/Comment”,
“userInteractionCount”: “140”
},
“name”: “Mom’s World Famous Banana Bread”,
“nutrition”: {
“@type”: “NutritionInformation”,
“calories”: “240 calories”,
“fatContent”: “9 grams fat”
},
“prepTime”: “PT15M”,
“recipeInstructions”: “Preheat the oven to 350 degrees. Mix in the ingredients in a bowl. Add the flour last. Pour the mixture into a loaf pan and bake for one hour.”,
“recipeYield”: “1 loaf”,
“suitableForDiet”: “http://schema.org/LowFatDiet”
}
</script>
Hoe dit er dan uit ziet in de zoekresultaten zie je hieronder.
Welke WordPress plugin kun je gebruiken?
Ik heb al diverse blogs geschreven over WordPress plugins maar daar heb ik nog nooit een dergelijke plugin in beschreven. Er zijn verschillende plugins die aangeven dat ze gebruik maken van structured data. Zelf maak ik altijd gebruik van de Markup (JSON-LD) structured in schema.org WordPress plugin. Deze voldoet prima en geeft goede resultaten.
Na installatie vind je in het dashboard de optie ‘Schema.org Settings’. Als je hierop klikt kun je voor verschillende soorten data de gegevens invoeren.
Hierbij een screenshot van de instellingen. De verplichte velden zijn voorzien van een sterretje.
Structured data markeren met Google Search Console
Ik heb eerder een blog geschreven over het toevoegen van je website aan Google met Google Search Console. In deze tool heb je ook de mogelijkheid om structured data te bekijken die op dit moment bekend is bij Google.
En indien nodig kun je ook aangeven wat bepaalde data voor schema.org notatie heeft. Denk hierbij aan contactgegevens, een recept, je blogpagina, etc. Je doet dit niet voor 1 pagina maar kunt alle soortgelijke pagina’s ook mee laten nemen.
Als je inlogt in Google Search Console vind je onder ‘Zoekopmaak’ en daarna ‘Gestructureerde gegevens’ de gegevens die op dit moment gevonden zijn door Google. Het is verstandig om hier te kijken na implementatie, mochten er fouten in je structuur zitten, kun je deze hier terugvinden.
Daarnaast heb je de optie om gegevens zelf te markeren via ‘Gegevens Markeren’. Dit is de tool waarmee je zelf jouw data kunt markeren. Dit is overigens geen garantie dat Google dit ook overneemt, maar kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het in gebruik nemen van Structured Data op je WordPress website.
Conclusie
Ben je overtuigd van de noodzaak? Dat was het doel van deze blog. Dat jij enthousiast aan de slag gaat met het toevoegen van de data aan je website. Welke methode de beste is? In principe is harde code de beste en snelste optie. Maar ik test regelmatig de snelheid van websites en heb geen negatieve gevolgen ervaren door de implementatie van deze codes.
Als je een webshop hebt die gebruik maakt van het reviewsysteem van Webwinkelkeur heb je ook de mogelijkheid om de beoordelingen in de vorm van structured data toe te voegen aan je website. Deze zullen ook na verloop van tijd vertoond worden in de Google zoekresultaten.
Waar je rekening mee moet houden is dat Google per pagina maar 1 soort structured data gegevens toestaat. Ik heb zelf nog nooit een resultaat in de zoekmachines gezien waarbij zowel de interne zoekbalk als de klantreviews met sterren te zien waren. Mocht je zoiets toch tegenkomen, laat het mij dan weten als je wilt.
Wil je weten of er op jouw website structured data aanwezig is? Test het zelf via https://search.google.com/structured-data/testing-tool?hl=nl.
Kom je er niet uit of heb je een vraag? Neem dan gerust contact op.