5 redenen waarom wij wél met WordPress werken.

8 min. leestijd

Waarom zou je WordPress níet gebruiken voor jouw website of webshop? Er zijn tientallen blogs te vinden over waarom webbouwers niet met WordPress werken, waarin ze WordPress vaak wegzetten als een veredeld blogplatform. En ooit was het dit ook.

Heeft WordPress dan helemaal geen nadelen? Uiteraard heeft het systeem dit, net als ieder ander systeem. Alleen deze zijn wat ons betreft echt minimaal. Het is vooral voor jou als klant belangrijk om te bedenken wat jij met je website wilt doen.

Wil je een eenvoudige website die je zelf niet bijwerkt met bijvoorbeeld nieuws over jouw bedrijf? Dan zou je kunnen overwegen om een eenvoudige HTML website te laten bouwen. Dit wil overigens niet zeggen dat het ontwikkelen van de website hierdoor goedkoper is, sterker nog, meestal zal dit duurder zijn omdat het op maat gemaakt wordt voor jou.

Dit zijn de 5 redenen waarom wij juist wél graag met WordPress werken:

  1. WordPress is perfect voor maatwerk
  2. WordPress is super gebruiksvriendelijk
  3. WordPress websites zijn supersnel
  4. WordPress websites zijn veilig
  5. Maatwerk voor WordPress websites is prima te doen
  6. Conclusie

1. WordPress is perfect voor maatwerk

“WordPress is niet geschikt voor maatwerk.”

Dit is een opmerking die wij ook regelmatig in de eerste alinea van een potentiële klant terugkrijgen. Eigenlijk zouden we kunnen volstaan met 1 woord terug mailen: onzin.

Want WordPress is uitermate geschikt om maatwerk te bouwen. Buiten het feit dat het CMS WordPress wel of niet geschikt is, hangt het volledig af van het thema dat je gebruikt of je maatwerk nodig hebt of niet.

Voor ieder thema zijn met PHP, HTML en/of CSS nieuwe pagina-templates te bouwen en volledig op maat te stylen. Daarnaast zijn er maatwerk koppelingen mogelijk door middel van een API om zo allerlei data in te laden in je website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan externe systemen voor boekingen, het inladen van complete Excel lijsten, et cetera.

In veel websites en webshops die wij opleveren vind je een thema dat aangepast is naar de wensen van de klant. Deze zijn ook geoptimaliseerd voor allerlei factoren zoals vindbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Het maatwerk dat je hierin terug kunt vinden zijn speciale pagina-templates, styling op maat of een compleet design op maat. Hoezo minder geschikt voor maatwerk?

2. WordPress is super gebruiksvriendelijk

“WordPress is niet zo gebruiksvriendelijk als beweerd wordt.”

WordPress niet gebruiksvriendelijk? In onze WordPress trainingen krijgen wij klanten van pak’m beet 20 tot 70 jaar die na 4 uur de basis van WordPress kennen. Weten ze dan hoe ze een complete website moeten bouwen?

Nee natuurlijk niet, maar dat is voor geen enkel systeem realistisch. Ze weten wél hoe ze pagina’s en berichten moeten aanmaken en ook hoe ze alle updates door moeten voeren.

Wij doen het zelden tot nooit, maar mocht het dashboard echt te veel informatie laten zien dan kun je met verschillende plugins alleen de hoognodige items laten zien aan je ingelogde gebruikers.

Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om aan de voorkant van je website een Gravity Forms formulier te tonen, waarmee mensen zonder in te loggen een blog op je website kunnen publiceren. Hoe gebruiksvriendelijk zou je het willen hebben?

3. WordPress websites zijn supersnel

“Wordpress websites laden (in het algemeen) langzaam.”

Zijn WordPress websites echt altijd snel? Helaas niet. Recent kwamen we nog een website tegen die serieus traag was. Bij nader onderzoek bleek deze een nieuw record te vestigen qua bestandsgrootte. Deze was wel 33.5MB! Dat is echt enorm. Een belangrijke kanttekening is dat een website gebouwd in Drupal, Magento of zelfs helemaal zonder Content Managemer Systeem net zo traag zou laden met het formaat afbeeldingen dat op deze website werd gebruikt.

Een eerste globale indicatie voor de snelheid van een website is eigenlijk heel simpel. Voordat je aan de slag gaat met tools als GTMetrix om je website te optimaliseren doe dan nog even een stapje terug naar de oertijd: visuele controle. Ga in een incognito venster naar je website en klik er simpelweg doorheen. Ik ken websites die ronduit slechte cijfers scoren in diverse testen maar die gewoon snel zijn als je er gewoon doorheen klikt.

Bij het optimaliseren van een website moeten een A en een A-score in GTMetrix dan ook zeker geen doel op zich worden. Als je visuele check snel is dan zal de test hooguit een bevestiging hiervan geven.

Een paar tips om je WordPress website te versnellen:

  1. Investeer in goede hosting. Een volgepropte server voor 1 euro per maand gaat het echt niet winnen van goede Managed WordPress hosting.
  2. Investeer in goede hosting. (Nee dit is geen foutje in de blog) Goede hosting wordt vaak aan de kant geschoven omdat het duurder is dan veel andere providers die enorme marketingcampagnes op radio en tv hebben. Mijn voorkeur gaat uit naar een hostingpartij die dat geld in hun servers steekt.
  3. Maak gebruik van zo min mogelijk plugins.
  4. Installeer een goede cache plugin. En zorg voor server coaching als Varnish of Redis.
  5. Zorg voor een geoptimaliseerd thema zonder overbodige toeters en bellen en allerlei meegeleverde plugins die je verplicht moet installeren.

Als je goed nadenkt over de bovenstaande punten zijn het eigenlijk simpele punten met een enorme invloed op jouw hele bedrijf.

4. WordPress websites zijn veilig

“WordPress websites zijn het vaakst doelwit van hackers en hierdoor onveilig.”

Het eerste deel van de stelling is zeker waar. De tweede helft zeker niet. En waarom dan wel? Iets dat vaak gebruikt wordt is aantrekkelijker om te hacken. Waarom zou een hacker een systeem hacken dat op maat voor jou gemaakt is of dat wereldwijd misschien een paar duizend keer gebruikt wordt? Ook hackers hebben eergevoel; hoe meer impact een hack heeft, hoe groter de kans dat hij of zij beroemd wordt.

Dus als je WordPress gebruikt ben je eigenlijk vogelvrij? De willekeur van een hacker bepaalt of je gehackt wordt of niet. Gelukkig ligt het genuanceerder dan dit. Er zijn namelijk twee belangrijke componenten die directe invloed hebben op de veiligheid van je website.

In een eerder punt hadden we het al over kwalitatieve hosting. Naast de snelheid heeft dit ook invloed op de veiligheid. Een goede hostingprovider vangt namelijk het grootste deel van de hackpogingen al af op de server, waardoor deze jouw website nooit zullen bereiken. Ook zullen standaard hackpogingen falen omdat bepaalde veiligheidsinstellingen op de server standaard correct ingesteld staan.

Hoe kun je zelf meewerken aan de veiligheid van je WordPress website? Door te zorgen dat alles up-to-date blijft. De meeste gehackte WordPress websites die wij tegenkomen zijn gehackt omdat de updates niet bijgehouden zijn. Met name plugins worden vaak niet geüpdatet en hierdoor komen kwetsbaarheden vrij in een website. Let bijvoorbeeld op wanneer je een plugin als WP Bakery (Visual Composer) of Revolution slider bij je thema meegeleverd krijgt, of je deze ook kunt updaten.

Een WordPress website kan dus prima heel erg veilig zijn. Mocht je hosting niet in orde zijn dan kun je overwegen om WordFence te installeren. In principe doen wij het niet omdat het een extra belasting qua performance is, maar deze blokkeert wel veel hackpogingen.

Installeer daarnaast in ieder geval Limit Login Attempts om na x pogingen een ip-adres te blokkeren. Daarnaast is het sterk aan te raden om een 2-factor beveiliging te gebruiken.

5. Maatwerk voor WordPress websites is prima te doen

“Extra functies op maat zijn erg lastig en dus duur, of onmogelijk.”

Het grote voordeel van WordPress is dat er standaard al voor veel functionaliteiten plugins beschikbaar zijn. Als je iets in wilt bouwen wat nog niet beschikbaar is dan kun je hiervoor een plugin laten bouwen. Houd er wel rekening mee dat dit uiteraard duurder is dan een standaard plugin al dan niet aangepast in je website inbouwen.

Daar tegenover staat dat voor een maatwerk website dit maatwerk ook gemaakt kan worden maar dat het dan specifiek voor jouw website geprogrammeerd moet worden. De kosten kunnen dus in dit geval niet verdeeld worden over meerdere klanten en het zal duurder zijn omdat het speciaal voor jou gemaakt is.

Een thema op maat is duur. Ons advies is om te zorgen dat je een basisthema kunt gebruiken en dit laat aanpassen naar jouw wensen. De kosten zullen in dat geval aanzienlijk lager zijn.

Conclusie

Dit zijn maar 5 van de redenen waarom wij met WordPress werken. Dit artikel is een antwoord op dit artikel waarin 5 redenen staan waarom dit bedrijf niet kiest voor WordPress. We zouden er nog minimaal 5 redenen aan toe kunnen voegen. De vraag die jij misschien nog hebt is of WordPress het systeem is dat jij zoekt. Hier is lastig antwoord op te geven.

Soms krijgen wij vragen waarbij ook wij adviseren om geen WordPress maar een ander Content Management Systeem te gebruiken. Wat hiervoor de redenen kunnen zijn? Het kan zijn dat een website te complex is en dat het hierom niet helder is te programmeren in WordPress. Of een koppeling met een WordPress website is lastiger dan de bestaande koppeling met een ander systeem.

Heb jij andere ervaringen met WordPress? Laat het weten in een reactie.

Het feit blijft dat wij met z’n allen superfan zijn van WordPress. En jou ook graag enthousiast maken. Wanneer kom je bij ons langs?

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.