Dagelijks werken wij met WordPress. In de basis is dit een geweldig Content Management Systeem, maar voor bepaalde functionaliteiten heb je simpelweg plugins nodig. Uiteraard kan hier in veel gevallen ook een stukje eigen code voor gebruikt worden dat je bijvoorbeeld plaatst in de functions.php van je WordPress thema of op een andere manier aanroept binnen jouw WordPress website.
Om de snelheid van je WordPres website optimaal te houden is het aan te raden zo min mogelijk plugins te gebruiken. Onthoud dit, zolang je dit artikel leest en lang daarna uiteraard ook. Wij willen hier zeker niet mee zeggen dat je helemaal geen plugins moet gebruiken, wees alleen altijd bewust bij het toevoegen van functionaliteiten of er echt een plugin voor nodig is.
Een WordPress plugin is een stukje software dat je kunt installeren om extra functionaliteiten toe te voegen aan je WordPress website, zonder dat je zelf code hoeft te schrijven. Plugins kunnen uiteenlopende functies bieden, zoals het verbeteren van SEO met RankMath, toevoegen van contactformulieren, integreren van een webshop (bijv. WooCommerce), of optimaliseren van de snelheid van je website. Ze zijn eenvoudig te beheren via het WordPress dashboard en kunnen een WordPress website volledig op maat maken.
In dit artikel hebben we zeven WordPress plugins op een rij gezet die jouw leven een stuk mooier kunnen maken. Maar dan ook wel alleen als je ze echt nodig hebt. Blijf altijd zelf nadenken en installeer de plugins niet omdat wij ze adviseren, alleen omdat je ze nodig hebt.
Inhoudsopgave
1. Carousel Block Plugin voor WordPress
De Carousel Block Plugin is een handige en eenvoudig te gebruiken gratis plugin voor WordPress waarmee je in een paar klikken carrousels kunt toevoegen aan je WordPress website. De plugin is ontworpen voor de Gutenberg-editor, waardoor het perfect samenwerkt en integreert met het blokgebaseerde systeem dat tegenwoordig standaard is in WordPress.
Of je nu een eenvoudige afbeeldingsslider wilt maken of een meer geavanceerde carrousel met aangepaste inhoud, deze plugin biedt de flexibiliteit en eenvoud die je nodig hebt. Wij gebruiken het bijvoorbeeld bij een aantal klanten van ons waar wij de website voor ontwikkelt hebben om review blokken te laten sliden. Een voorbeeld hiervan vind je op de website van MHWS.nl.
Het voordeel van Caroussel Block Slider?
- Eenvoudige bediening: Voeg direct een carrouselblok toe in de Gutenberg-editor, zonder dat je extra plugins of ingewikkelde shortcodes hoeft te gebruiken.
- Responsive ontwerp: De carrousels worden automatisch geoptimaliseerd voor zowel desktops als mobiele apparaten.
- Flexibele aanpassingen: Pas de stijl, lay-out en instellingen aan zodat de carrousel perfect past bij het ontwerp van je website. Uiteraard kun je met CSS nog verder customizen.
- Lichtgewicht en snel: De plugin is ontworpen met prestaties in gedachten, wat zorgt voor een snelle laadtijd van je website.
De Carousel Block Plugin is geschikt voor veel verschillende toepassingen in een website of webshop in WordPress. Als voorbeeld kun je denken aan het presenteren van een productgalerij, een portfolio, uitgelichte blogposts of klantbeoordelingen. Door de eenvoudige interface is de plugin geschikt voor zowel beginners als ervaren WordPress-gebruikers.
Het alternatief voor deze plugin wat wij gebruiken als er meerdere sliders nodig zijn met bijvoorbeeld recente berichten of producten is SwiperJS. Alleen hiervoor heb je wel echt programmeerkennis nodig om deze te kunnen gebruiken.
2. Simple History
Wij onderhouden een groot aantal WordPress websites voor onze klanten. Uiteraard zijn wij graag op de hoogte van alles wat er gebeurt op en rondom een website. Maar om nu een log bij te houden is zowel voor onze klanten als voor onszelf niet te doen. Maar gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van de plugin Simple History.
Wat doet deze plugin? Niets meer of minder dan alles loggen wat er op een website gebeurt. De Simple History plugin voor WordPress biedt een overzicht van recente wijzigingen binnen je website, direct zichtbaar op je dashboard of op een aparte pagina.
De plugin fungeert dus als een auditlog voor belangrijke gebeurtenissen, zoals het toevoegen, bijwerken of verwijderen van berichten en pagina’s, het beheren van bijlagen, taxonomieën, reacties, widgets, plugins en gebruikersprofielen.
Daarnaast registreert het gebruikerslogins en -logouts, inclusief mislukte inlogpogingen, wat helpt bij het identificeren van mogelijke brute-force aanvallen. Simple History ondersteunt ook diverse externe plugins, waaronder Jetpack, Advanced Custom Fields (ACF) en WP Crontrol, en biedt een API voor ontwikkelaars om eigen gebeurtenissen toe te voegen aan het logboek.
Simple History is in onze ogen een onmisbare tool voor iedere WordPress agency die websites beheren en WordPress onderhoud uitvoeren voor meerdere klanten. Het biedt een centraal logboek van alle activiteiten op een website, wat essentieel kan zijn voor troubleshooting, klantondersteuning en documentatie.
Mis geen WordPress tips meer.
Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.
Hieronder vind je hoe een webdesign bureau deze plugin effectief kan inzetten en optimaliseren.
Tips voor Simple History
Automatiseer logbeheer
Stel een limiet in voor hoe lang logs worden bewaard. Dit bespaart schijfruimte en zorgt ervoor dat je logboek niet onnodig groot wordt. Ook kan je database enorm groot worden als je hier geen grenzen instelt.
Beperk de toegangsrechten
Zorg ervoor dat alleen beheerders het logboek kunnen inzien. Dit voorkomt dat redacteurs of auteurs onnodig toegang hebben tot gevoelige informatie.
Integreer met andere beveiligingstools
Gebruik Simple History samen met beveiligingsplugins zoals Wordfence of iThemes Security om verdachte activiteiten vroegtijdig op te sporen.
Pas het logboek aan voor specifieke klantbehoeften
Simple History heeft een API waarmee je eigen gebeurtenissen kunt registreren. Dit is handig voor maatwerkprojecten waarin je specifieke acties wilt loggen, zoals:
- Het invullen van een formulier.
- Het bijwerken van een WooCommerce-product.
- Het activeren van een aangepaste plugin of functie.
Gebruik de exportfunctie
Als je rapportages maakt voor klanten, kun je het logboek exporteren om te laten zien welke onderhoudstaken je hebt uitgevoerd. Dit versterkt de transparantie en laat klanten zien dat hun website goed wordt beheerd.
Monitor regelmatig de logs
Controleer het logboek minstens één keer per week om proactief problemen of verdachte activiteiten te signaleren. Dit voorkomt dat kleine problemen escaleren.
De makers van de plugin hebben ondertussen ook een aantal betaalde uitbreidingen ontwikkelt zoals bijvoorbeeld een uitbreiding voor het monitoren van WooCommerce acties. De basis van de plugin is gratis en goed, de betaalde uitbreidingen vind je op de website.
3. Yoast Duplicate Post
De Yoast Duplicate Post plugin is een populaire WordPress plugin die het eenvoudig maakt om bestaande WordPress pagina’s, berichten of aangepaste inhoud te dupliceren.
De plugin, ontwikkeld door het team achter Yoast SEO, helpt je tijd te besparen bij het beheren en creëren van nieuwe content, vooral als je vaak vergelijkbare pagina’s of berichten nodig hebt.
Je kunt ook met een stukje code in bijvoorbeeld je functions.php het kopiëren inregelen. Maar als je hier geen kennis voor hebt is deze plugin een prima optie.
Wanneer je een bericht of pagina dupliceert, wordt de nieuwe versie als concept opgeslagen. Dit betekent dat je de inhoud rustig kunt aanpassen voordat je het publiceert, zonder risico dat wijzigingen direct zichtbaar worden voor bezoekers van je website of webshop. Je kunt zelf bepalen welke onderdelen worden overgenomen in de kopie, zoals de titel, inhoud, categorieën, tags, afbeeldingen of custom fields. Deze flexibiliteit maakt de plugin geschikt voor verschillende soorten websites, van blogs tot complexe e-commerceplatforms.
Voor webdesigners en website ontwikkelaars biedt de plugin nog meer voordelen. Het is bijvoorbeeld ideaal om sjablonen te maken die als basis dienen voor nieuwe pagina’s. Je kunt één keer een perfecte lay-out ontwerpen en deze steeds opnieuw dupliceren en aanpassen voor nieuwe inhoud. Hiermee voorkom je dat er verschillende soorten structuren ontstaan op een website.
Een sterk punt van de Yoast Duplicate Post Plugin is de compatibiliteit met aangepaste posttypes, zoals WooCommerce producten of portfolio-items. Hierdoor kun je ook in complexe projecten snel en eenvoudig nieuwe inhoud toevoegen zonder dat je alles handmatig hoeft in te voeren. De plugin integreert helemaal met de WordPress basis en heeft een eenvoudige interface, zodat beginners of ervaren gebruikers er snel mee aan de slag kunnen.
De Yoast Duplicate Post Plugin biedt veel voordelen maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.
Nadelen Yoast Duplicate Post
Een eerste nadeel is het risico op dubbele content. Wanneer je een pagina of bericht dupliceert en deze publiceert zonder voldoende aanpassingen, kan dit leiden tot SEO-problemen. Zoekmachines zoals Google zien dubbele inhoud vaak als minder waardevol, wat een negatieve invloed kan hebben op de rankings van je website. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat gedupliceerde pagina’s uniek en geoptimaliseerd zijn voordat je ze publiceert.
Een ander nadeel is het risico op overmatig gebruik door gebruikers met onvoldoende kennis van WordPress. Als je werkt in een omgeving met meerdere gebruikers die toegang hebben tot de back-end, kunnen zij onbedoeld te veel duplicaten aanmaken, wat leidt tot een rommelige en onoverzichtelijke database. Dit kan problemen veroorzaken bij het beheren van de website en kan de laadtijd van de back-end vertragen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om duidelijke toegangsrechten en richtlijnen in te stellen voor het gebruik van de plugin.
4. Gallery Custom Links plugin
De Gallery Custom Links plugin voor WordPress stelt je in staat om afbeeldingen in je galerijen te koppelen aan specifieke URL’s. Dit is bijzonder handig wanneer je wilt dat een klik op een afbeelding leidt naar een andere pagina, externe website of een specifieke sectie binnen je site. Standaard is dit helaas nog niet mogelijk in de WordPress gallery en je hebt hiervoor dus een extra plugin nodig.
Wij gebruiken deze plugin bijvoorbeeld regelmatig als we een gallery met logo’s van klanten willen tonen en je wilt dat deze logo’s gelinkt worden aan een merk pagina bijvoorbeeld. Dan heb je deze plugin nodig.
Na installatie voegt de plugin extra opties toe aan de mediabibliotheek. Je kunt voor elke afbeelding een aangepaste URL opgeven en instellen of deze in hetzelfde tabblad of in een nieuw tabblad moet openen. Wanneer je de afbeelding aan een galerij toevoegt, neemt WordPress automatisch deze instellingen over. De plugin werkt naadloos samen met standaard WordPress galerijen, de Gutenberg-editor en een aantal andere galerijplugins zoals Meow Gallery. Dit maakt het een flexibele oplossing voor zowel eenvoudige als meer geavanceerde websites.
Voor een portfolio kun je met Gallery Custom Links bijvoorbeeld een afbeelding linken naar een pagina met gedetailleerde informatie over een project. Voor een WooCommerce webshop kun je een galerij gebruiken om producten te laten zien en bezoekers direct door te sturen naar de bijbehorende productpagina. Hetzelfde geldt voor blogs. Je kunt afbeeldingen in een galerij linken aan gerelateerde artikelen of externe bronnen.
Onze ervaring is dat deze plugin dankzij regelmatige updates goed compatible blijft met de nieuwste ontwikkelingen binnen WordPress.
5. Category Order and Taxonomy Terms Order
Om diverse redenen kan het zijn dat jouw website gebruikt maakt van categorieën en taxonomieën. En het lastige is dat WordPress deze standaard sorteert in een volgorde die jij waarschijnlijk niet wilt. Moet je nu gaan programmeren om deze aan te passen? Of hard aan de slag met CSS op je website (dat kan overigens wel)? Nee dat hoeft niet. Installeer deze plugin en je krijgt een simpel drag-and-dropsysteem om de volgorde van hetgeen je wilt aanpassen te wijzigen.
Als voorbeeld nemen we een WooCommerce webshop die wij aan het ontwikkelen zijn. De volgorde van de taxonomieën zijn voor onze klant van belang om een logische bestelvolgorde te krijgen in de filtering naast de producten. Na installatie van de plugin kun je de volledige volgorde naar wens verslepen en zo neerzetten als je zelf wilt.
Deze WordPress plugin is te gebruiken om allerlei custom post types te sorteren. Als jij met Advanced Custom Posts een nieuwe posttype maakt stel je de volgorde in met deze plugin. Eventueel kun je ook child-items in volgorde aanpassen.
Bij praktisch alles waar jij handmatig de sorteervolgorde wilt bepalen kun je dit gebruiken. Super handig dus. Uiteraard heb je deze plugin niet altijd nodig. De WooCommerce product sortering kun je bijvoorbeeld gewoon zonder plugin aanpassen.
6. Boxzilla
De Boxzilla plugin voor WordPress is een handige gratis plugin waarmee je eenvoudig pop-ups en slide-ins kunt toevoegen aan je WordPress website. Deze plugin biedt de mogelijkheid om op strategische momenten inhoud te tonen, zoals nieuwsbrieven, promoties of belangrijke mededelingen, zonder dat je hiervoor code hoeft te schrijven. Ook kun je bijvoorbeeld tijdelijk een actie in beeld brengen zoals rondom de feestdagen of black friday.
Met Boxzilla kun je pop-ups configureren die verschijnen op basis van verschillende triggers. Zo kun je instellen dat een pop-up verschijnt nadat een bezoeker een bepaald percentage van de pagina heeft gescrold, een specifieke tijd op de pagina heeft doorgebracht, of een bepaald aantal pagina’s heeft bekeken. Daarnaast is het mogelijk om pop-ups handmatig te laten openen via een klik op een link of knop.
Boxzilla biedt uitgebreide aanpassingsopties, zodat de pop-ups helemaal integreren met het ontwerp van je website. Je kunt de positie op het scherm bepalen, kiezen uit verschillende animaties voor het tonen en verbergen van de pop-up, en de stijl aanpassen via een gebruiksvriendelijke interface. Bovendien is het mogelijk om pop-ups alleen op specifieke pagina’s of berichten te tonen, waardoor je gerichte en relevante inhoud kunt presenteren aan je bezoekers.
Hoewel de basisfunctionaliteit van Boxzilla gratis is, zijn er premium add-ons beschikbaar die extra mogelijkheden bieden. Deze uitbreidingen stellen je in staat om geavanceerde triggers in te stellen, zoals het tonen van een pop-up wanneer een gebruiker de intentie heeft om de website te verlaten, of na een bepaalde tijd op de gehele site. Deze geavanceerde functies kunnen helpen om de betrokkenheid van bezoekers te vergroten en specifieke marketingdoelen te bereiken. In principe gebruiken wij eigenlijk zelden deze addons aangezien de gratis versie afdoende het werk aankan.
Voorbeelden popup voor WordPress
Stel je voor dat je een WordPress webshop beheert en je wilt een speciale aanbieding tonen aan bezoekers die interesse tonen in een bepaald product. Met Boxzilla kun je een pop-up creëren die verschijnt wanneer een bezoeker naar beneden scrolt op een productpagina, met een exclusieve korting of promotie. Dit werkt direct bij aan het verhogen van je conversie door gerichte aanbiedingen te presenteren op het juiste moment.
Een ander voorbeeld is het gebruik van Boxzilla om nieuwsbriefinschrijvingen in bijvoorbeeld Mailchimp of Mailerlite te stimuleren. Je kunt een pop-up instellen die verschijnt nadat een bezoeker een bepaalde tijd op je artikelen heeft doorgebracht, wat aangeeft dat ze geïnteresseerd zijn in je content. Door op dat moment een uitnodiging te tonen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief, vergroot je de kans op conversie.
7. Simple Page Ordering
Vind jij het ook zo onoverzichtelijk als je naar alle pagina’s in WordPress gaat en veel pagina’s te zien krijgt? Ze worden wel gesorteerd op alfabetische volgorde of op volgorde van aanmaakdatum als je dat selecteert, maar het blijft zoeken. De zoekfunctie rechts bovenin is dan ook onze favoriet bij grotere websites.
Wij hebben een tip die je leven gemakkelijker maakt. En hij is heel simpel. Begin in ieder geval rechts bovenin beeld als je in het complete overzicht zit op scherminstellingen en pas hier het aantal pagina’s aan dat getoond wordt. Vaak helpt dit al heel veel scrollen en bladeren.
Installeer de plugin Simple Page Ordering. Ik hoor je zuchten: weer een plugin. Klopt, maar er is geen andere mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen en de plugin is alleen actief aan de achterkant van je website en heeft dus geen invloed op de snelheid van je website.
Hoe kun je dit het beste inrichten? Dat moet je uiteraard helemaal zelf bepalen maar wij kunnen je wel vertellen hoe wij dit in dit geval aanpakken. In principe maken wij de verdeling per menu. Als voorbeeld: op deze website gebruiken wij een topmenu en een hoofdmenu. Maak per menu een pagina aan en zet deze op privé.
Geef als paginanaam mee =====NAAM VAN HET MENU===== en zet deze op privé. Na installatie van de plugin Simple Page Ordering kun je de pagina’s onder het juiste item slepen.
Maak daarnaast een privé pagina met de naam =====DIVERSEN===== en eventueel als je gebruik maakt van landingspagina’s bijvoorbeeld =====LANDINGSPAGINA’S=====.
Vanaf nu is het voor iedereen die aan de website werkt waar alle pagina’s te vinden zijn. Uiteraard kun je de indeling volledig zelf bepalen, ik deel alleen onze werkwijze met je.
Conclusie
Zo, dat was weer een berg met plugin-geweld. We hopen natuurlijk dat je ze niet allemaal direct gaat installeren. Zoals altijd blijft het belangrijkste wat je in de gaten moet houden: installeer nooit meer plugins dan je echt nodig hebt.
Het blijft altijd puzzelen welke plugin je nodig hebt voor jouw website. En een plugin die op jouw WordPress website perfect draait kan in een andere combinatie een totale flop zijn. Ik kan niet genoeg zeggen dat het altijd een kwestie blijft van testen, testen en blijven testen.
Welke plugins zijn jouw favoriet en waarom? Heb jij andere ervaringen met de bovenstaande plugins? Deel ze ook met ons zodat wij met z’n allen nog betere WordPress websites kunnen maken.