Waarom zou je WordPress níet gebruiken voor jouw website of webshop? Er zijn tientallen artikelen online te vinden over waarom webdesign bureaus en ZZP’ers niet met WordPress werken. Helaas wordt nog steeds WordPress vaak onterecht weggezet als een veredeld blogplatform. En ooit was het een platform voor blogs. In 2024 draait 43,3% van de websites wereldwijd op het Content Management Systeem. En dit zijn niet alleen blogs maar ook webshops en corporate websites.
Heeft WordPress geen nadelen? Uiteraard heeft ook dit CMS nadelen, net als ieder ander systeem wat op de markt is. Alleen deze zijn wat ons betreft te verwaarlozen of te omzeilen. Het is vooral voor jou als klant belangrijk om te bedenken wat jij met je bedrijfswebsite wilt doen.
Wil je een eenvoudige website die je niet zelf bijwerkt met bijvoorbeeld nieuws over jouw bedrijf? Dan zou je kunnen overwegen om een eenvoudige HTML website te laten bouwen. Dit wil overigens niet zeggen dat het ontwikkelen van de website hierdoor goedkoper is, sterker nog, meestal zal dit een grotere investering vragen van jouw bedrijf omdat het op maat gemaakt wordt specifiek voor jou.
Wij geven je in dit artikel graag vijf redenen waarom wij juist wél graag met WordPress werken.
Inhoudsopgave
WordPress maatwerk
“WordPress is niet geschikt voor maatwerk.”
Dit is een opmerking die wij ook regelmatig in de eerste alinea van een potentiële klant terugkrijgen. Eigenlijk zouden we kunnen volstaan met 1 woord terugmailen: onzin.
Want WordPress is juist heel erg geschikt om maatwerk te bouwen vinden wij. Als WordPress experts hebben we dit regelmatig bewezen met onze projecten. Buiten het feit dat het CMS WordPress wel of niet geschikt is, hangt het volledig af van het WordPress thema dat je gebruikt of je maatwerk nodig hebt of niet.
Voor ieder thema zijn met PHP, HTML en/of CSS nieuwe pagina-templates te bouwen en volledig op maat te stylen. Daarnaast zijn er maatwerk koppelingen mogelijk door middel van een API om zo allerlei data in te laden in je WordPress website of webshop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan externe systemen voor boekingen, het inladen van complete CSV bestanden via bijvoorbeeld WP All Import, et cetera.
In veel websites en WooCommerce webshops, vind je een WordPress thema dat aangepast is naar de wensen van de klant. Deze zijn ook geoptimaliseerd voor allerlei factoren zoals vindbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Het maatwerk dat je hier vaak in terug kunt vinden zijn speciale pagina-templates, CSS styling op maat of een compleet design op maat in zoals bijvoorbeeld Figma. Een goede maatwerk website draagt bij aan het online succes van een bedrijf.
We hebben bijvoorbeeld recent een project afgerond waarbij we een complexe geautomatiseerde webshop import hebben geïntegreerd voor een klant. Dit is slechts één van de vele voorbeelden die aantonen hoe veelzijdig en krachtig WordPress is voor maatwerkoplossingen. Hoezo minder geschikt voor maatwerk? Ons team van specialisten staat klaar om ook jouw project tot een succes te maken.
WordPress maatwerk is dus niet alleen mogelijk, het is noodzakelijk voor een unieke website of webshop.
WordPress SEO vriendelijk
“WordPress is voor bloggers.”
WordPress staat al langere tijd bekend om de vele SEO-mogelijkheden, wat het een extra goede keuze maakt voor iedereen die zijn online zichtbaarheid wil verbeteren. De standaardinstellingen van WordPress zijn al geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor je website een solide basis heeft voor een goede ranking. Deze basis kan verder worden versterkt met SEO-plugins zoals Yoast SEO of RankMath SEO, die je begeleiden bij het optimaliseren van je inhoud, meta-beschrijvingen en trefwoorden.
WordPress is in de basis ontworpen met schone en gestructureerde code, wat zoekmachines helpt je website beter te begrijpen en te indexeren. Een kanttekening hierbij is wel dat je thema wat je gaat gebruiken hier ook zeker invloed op heeft. Een zware pagebuilder voegt heel veel code toe aan je website.
Het gebruik van semantische markering en standaard HTML-tags zorgt ervoor dat zoekmachines de belangrijkste elementen van je pagina’s kunnen identificeren. Bovendien zijn de meeste WordPress-thema’s standaard al goed responsive, wat betekent dat je website goed presteert op zowel desktop als mobiele apparaten.
WordPress biedt de mogelijkheid om eenvoudig je permalinks te structureren, wat betekent dat je URL’s kunt aanpassen om zoekmachinevriendelijk en begrijpelijk voor gebruikers te maken. Dit vergroot niet alleen de kans op een hogere ranking, maar verhoogt ook de klikfrequentie doordat gebruikers precies weten wat ze kunnen verwachten bij het openen van een link. Met WordPress zet je volgens on dan ook een goede stap naar een beter vindbare en succesvollere online aanwezigheid.
WordPress is gebruiksvriendelijk
“WordPress is niet zo gebruiksvriendelijk als beweerd wordt.”
WordPress niet gebruiksvriendelijk? In onze WordPress trainingen krijgen wij klanten van pak’m beet 20 tot 70 jaar die na 4 uur de basis van WordPress kennen. Weten ze dan hoe ze een complete website moeten bouwen?
Nee natuurlijk niet. Alleen dat is voor geen enkel CMS realistisch toch? Ze weten wél hoe ze pagina’s en berichten moeten aanmaken en ook hoe ze alle updates door moeten voeren.
Wij doen het relatief weinig, maar mocht het WordPress dashboard echt te veel informatie laten zien dan kun je met verschillende plugins alleen de hoognodige items laten zien aan je ingelogde gebruikers.
Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om aan de voorkant van je website een Gravity Forms formulier te tonen, waarmee mensen zonder in te loggen een blog op je website kunnen publiceren. Hoe gebruiksvriendelijk zou je het willen hebben?
WordPress staat bekend om de gebruiksvriendelijke interface, waardoor het een populaire keuze is voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars. Er zijn veel gratis en betaalde thema’s en plugins die gemakkelijk te installeren en te configureren zijn. Gebruikers kunnen hun website aanpassen aan behoeften en voorkeuren.
WordPress community
Daarnaast biedt WordPress uitgebreide documentatie en een grote, actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die klaarstaan om ondersteuning te bieden. Dit betekent dat hulp altijd binnen handbereik is, of het nu gaat om het oplossen van technische problemen, het leren van nieuwe functies, of het vinden van de beste plugins voor specifieke doeleinden. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een WordCamp waar veel partijen samen komen. Je hebt verschillende niveaus.
- Plaatselijk / regionaal een WPMeetup. Een overzicht hiervan vind je hier.
- Landelijk, bijvoorbeeld jaarlijks WordCamp Nederland.
- Ook is er een jaarlijkse bijeenkomst op een wisselende locatie in Europa. WordCamp Europe, in 2025 in Basel.
Dankzij de regelmatige updates vanuit de verschillende ontwikkelteams blijft WordPress een betrouwbaar en vooruitstrevend platform dat inspeelt op de veranderende behoeften van gebruikers.
Kortom, de gebruiksvriendelijkheid van WordPress maakt het een ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar een krachtige en flexibele oplossing voor een website.
WordPress websites snelheid
“Wordpress websites laden (in het algemeen) langzaam.”
Zijn WordPress websites echt altijd snel? Helaas niet. Dagelijks komen we nog websites in WordPress tegen die serieus traag zijn. Recent hadden we een nieuw record qua bestandsgrootte. De homepage was in totaal wel 33.5MB! Dat is echt enorm.. Een belangrijke kanttekening is dat een website gebouwd in Drupal, Magento of zelfs helemaal zonder Content Managemer Systeem net zo traag zou laden met het formaat afbeeldingen dat op deze website werd gebruikt.
Een eerste globale indicatie voor de snelheid van een website is eigenlijk heel simpel. Voordat je aan de slag gaat met tools als GTMetrix om je website te optimaliseren doe dan nog even een stapje terug naar de oertijd: visuele controle. Ga in een incognito venster naar je website en klik er doorheen. Wij kennen genoeg websites die ronduit slechte cijfers scoren in diverse testen maar die gewoon snel zijn als je er gewoon doorheen klikt. Wat overigens niet wil zeggen dat je hier niets mee moet, de snelheid lijkt steeds belangrijker te worden in de rankings maar 100% bewijs hiervoor is er niet.
Wat je als vuistregel natuurlijk wel aan zou kunnen houden, als jij en je concurrent dezelfde website hebben en die van je concurrent laad sneller dan zou dit een voordeel kunnen zijn in de rankings.
Bij het optimaliseren van een website moeten een A en een A-score in GTMetrix dan ook zeker geen doel op zich worden. Als je visuele check snel is dan zal de test hooguit een bevestiging hiervan geven.
Tips om jouw WordPress website te versnellen
- Investeer in goede hosting. Een volgepropte server voor 1 euro per maand gaat het echt niet winnen van bijvoorbeeld kwalitatieve Kinsta hosting.
- Investeer in goede hosting. (Nee dit is geen foutje in het artikel) Goede hosting wordt vaak aan de kant geschoven omdat het duurder is dan veel andere providers die enorme marketingcampagnes op radio en tv hebben. Onze voorkeur gaat uit naar een hostingpartij die dat geld in hun servers steekt.
- Maak gebruik van zo min mogelijk WordPress plugins.
- Installeer een goede cache plugin. En zorg voor server coaching als Varnish of Redis.
- Zorg voor een geoptimaliseerd WordPress thema zonder overbodige toeters en bellen en allerlei meegeleverde plugins die je verplicht moet installeren.
Als je goed nadenkt over de bovenstaande punten zijn het eigenlijk simpele punten met een enorme invloed op jouw hele bedrijf.
Ben je benieuwd hoe snel een WordPress website kan laden? Bekijk dan eens als indicatie de website van JvG Bestratingen of Bema BV. Meer tips voor het optimaliseren van WordPress vind je in onze kennisbank.
Mis geen WordPress tips meer.
Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.
WordPress websites zijn veilig
“WordPress websites zijn het vaakst doelwit van hackers en hierdoor onveilig.”
Het eerste deel van de stelling is zeker waar. De tweede helft zeker niet. En waarom dan wel? Iets dat vaak gebruikt wordt is aantrekkelijker om te hacken. Waarom zou een hacker een systeem hacken dat op maat voor jou gemaakt is of dat wereldwijd misschien een paar duizend keer gebruikt wordt? Ook hackers hebben eergevoel; hoe meer impact een hack heeft, hoe groter de kans dat hij of zij beroemd wordt. Dus hoe tof is het als je een lek in 43,3% van de WordPress websites wereldwijd kunt gebruiken? Dan maak je naam.
Dus als je WordPress gebruikt ben je eigenlijk vogelvrij? De willekeur van een hacker bepaalt of je gehackt wordt of niet. Gelukkig ligt het genuanceerder dan dit. Er zijn namelijk twee belangrijke componenten die directe invloed hebben op de veiligheid van je website.
In een eerder punt hadden we het al over kwalitatieve hosting. Naast de snelheid heeft dit ook invloed op de veiligheid. Een goede hostingprovider vangt namelijk het grootste deel van de hackpogingen al af op de server, waardoor deze jouw website nooit zullen bereiken. Ook zullen standaard hackpogingen falen omdat bepaalde veiligheidsinstellingen op de server standaard correct ingesteld staan.
Hoe kun je zelf meewerken aan de veiligheid van je WordPress website? Door te zorgen dat alles up-to-date blijft. De meeste gehackte WordPress websites die wij tegenkomen zijn gehackt omdat de updates niet bijgehouden zijn. Met name plugins worden vaak niet geüpdatet en hierdoor komen kwetsbaarheden vrij in een website. Let bijvoorbeeld op wanneer je een plugin als WP Bakery (Visual Composer) of Revolution slider bij je thema meegeleverd krijgt, of je deze ook kunt updaten. Of maak gebruik van onze WordPress onderhoud service. Wij verzorgen daarin alle updates. En wordt je website toch gehackt? Dan schonen wij je website gratis op.
Een WordPress website kan dus heel erg veilig zijn. Mocht je hosting niet in orde zijn dan kun je als extra beveiligingslaag overwegen om WordFence te installeren. In principe doen wij dit meestal niet omdat het een extra belasting qua performance is, maar deze blokkeert wel veel hackpogingen. Zie het dan ook als een hulpmiddel en verwacht niet dat er niets meer kan gebeuren als je deze plugin gebruikt.
Installeer daarnaast in ieder geval Limit Login Attempts om na x pogingen een ip-adres te blokkeren. Daarnaast is het sterk aan te raden om een 2-factor beveiliging te gebruiken met bijvoorbeeld Google Authenticator.
Maatwerk WordPress websites
“Extra functies op maat zijn erg lastig en dus duur, of onmogelijk.”
Het grote voordeel van WordPress is dat er standaard al voor veel functionaliteiten via bijvoorbeeld plugins of code beschikbaar zijn. Zeker als je gebruik maakt van de steeds beter wordende Block Editor van WordPress kun je al heel snel alle kanten op.
Als je iets in wilt bouwen wat nog niet beschikbaar is dan kun je hiervoor een plugin laten bouwen of zelf bouwen. Houd er wel rekening mee dat dit uiteraard duurder is dan een standaard plugin al dan niet aangepast in je website inbouwen.
Daar tegenover staat dat voor een maatwerk website dit maatwerk ook gemaakt kan worden maar dat het dan specifiek voor jouw website geprogrammeerd moet worden. De kosten kunnen dus in dit geval niet verdeeld worden over meerdere klanten en het zal duurder zijn omdat het speciaal voor jou gemaakt is.
Een thema op maat is duur. Ons advies is om te zorgen dat je een basisthema kunt gebruiken en dit laat aanpassen naar jouw wensen. De investering zal in dat geval aanzienlijk lager zijn.
WordPress koppeling mogelijkheden
“Je hebt een programmeur nodig voor een koppeling met WordPress”
WordPress biedt uitgebreide mogelijkheden om te integreren met diverse externe systemen. Deze integratiemogelijkheden maken WordPress een hele krachtige tool voor bedrijven. Als voorbeeld hebben wij bijvoorbeeld voor Van Huyse Partner in Wonen een makelaarswebsite ontwikkelt die gekoppeld is met het Realworks CRM systeem. Daarnaast beheren wij een webshop die gekoppeld is met Microsoft Dynamics. En zo kunnen we nog diverse voorbeelden geven van geavanceerde koppelingen. En voor een deel van deze koppelingen zijn er inderdaad programmeurs bezig geweest om deze te realiseren.
Dit is niet altijd nodig. Als je bijvoorbeeld een webshop wilt koppelen met een boekhoudsysteem dan is hiervoor vaak een betaalde plugin beschikbaar die door een ontwikkelaar aangeboden wordt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans op fouten, waardoor je financiële administratie altijd up-to-date en accuraat is.
Daarnaast kan WordPress ook eenvoudig worden verbonden met nieuwsbriefsystemen zoals MailerLite, ActiveCampaign en andere nieuwsbriefsystemen. Deze integraties maken het mogelijk om automatisch nieuwe abonnees toe te voegen aan je mailinglijsten, campagnes te personaliseren en te segmenteren, en de effectiviteit van je e-mailmarketinginspanningen te volgen. Hierdoor kun je gerichte en relevante communicatie versturen naar je klanten, wat de betrokkenheid en klanttevredenheid vergroot. Deze koppeling kun je via hun eigen plugins maken of via de Gravity Forms add-ons.
Ook voor e-commerce websites biedt WordPress integraties met platforms zoals WooCommerce, waarmee je een complete webshop kunt runnen. Deze integraties kunnen worden uitgebreid met betalingsgateways zoals PayPal, Stripe en Mollie, waardoor je klanten meerdere betaalopties krijgen. Bovendien kun je voorraadbeheer en verzending automatiseren door te koppelen met logistieke partners en voorraadbeheersystemen.
Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om WordPress te verbinden met CRM-systemen zoals Salesforce, HubSpot en Zoho CRM. Door deze koppelingen kun je klantgegevens centraliseren, verkoopactiviteiten volgen en gerichte marketingcampagnes uitvoeren. Dit helpt je om beter inzicht te krijgen in je klanten, je verkoopproces te optimaliseren en je marketinginspanningen te verfijnen.
Nadelen van WordPress
Uiteraard zien wij ook niet alleen de voordelen van WordPress. Het gebeurt af en toe dat wij iemand die een aanvraag via onze website doet aanraden om uit te kijken naar een ander systeem. Soms is dit omdat het zo’n klein project is dat WordPress een overkill is, vaker is dit omdat de wensen die er zijn lastig te realiseren zijn binnen WordPress zonder een heel groot budget en veel maatwerk.
Hoewel WordPress dus heel veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.
Een belangrijk punt wat we ook al eerder in dit artikel aanhaalden is de beveiliging; vanwege de populariteit van WordPress is het een geliefd doelwit voor hackers, wat betekent dat regelmatige updates en strikte beveiligingsmaatregelen cruciaal zijn. Dit zou zeker een nadeel kunnen zijn, het kost je extra tijd en investering om te zorgen dat je website veilig blijft.
Daarnaast kunnen websites met veel plugins of slecht geoptimaliseerde thema’s traag laden, wat de gebruikerservaring negatief kan beïnvloeden. Compatibiliteitsproblemen kunnen oook optreden bij het updaten van WordPress, thema’s of plugins, wat kan leiden tot verlies van functionaliteit of zelfs een onbereikbare website.
Het onderhoud van een WordPress website vereist regelmatig updates van de WordPress core, thema’s en plugins, wat tijdrovend kan zijn en technische kennis vergt om problemen te voorkomen.
WordPress is zeker gebruiksvriendelijk, alleen kunnen grotere technische aanpassingen moeilijk zijn zonder kennis van HTML, CSS, en PHP, wat een uitdaging kan vormen voor sommige gebruikers. Wij zijn niet echt heel erg bekend met andere systemen maar horen wel in de markt dat er eenvoudigere oplossingen zijn. Zeker goed om ook hiermee rekening te houden.
Conclusie
Dit zijn maar zes van de redenen waarom wij met WordPress werken. Dit artikel is een antwoord op dit artikel waarin 5 redenen staan waarom dit bedrijf bewust niet kiest voor WordPress. We zouden er nog minimaal vijf redenen aan toe kunnen voegen. De vraag die jij misschien nog hebt is of WordPress het systeem is dat jij zoekt. Hier is lastig antwoord op te geven.
Het feit blijft dat wij met z’n allen superfan zijn van WordPress. En jou ook graag enthousiast maken. Wanneer kom je bij ons langs?