7 tips om je WordPress website up-to-date te houden.

8 min. leestijd

Hoe vaak log jij in op je WordPress website? Weet je dan waar je naar moet kijken om te zien of er updates zijn? In je auto gaat er een lampje branden als je onderhoud nodig hebt. Het mooie is dat dit in WordPress ook het geval is! Je kunt op drie plaatsen zien als er updates zijn nadat je ingelogd bent. Bovenin de zwarte balk, links op plugins en onder dashboard.

Updates WordPress
Waar zie je of er updates zijn?

1. Waarom WordPress updaten?
2. Wanneer WordPress updaten?
3. Wat voor updates zijn er mogelijk?
4. Wat kan er mis gaan bij het updaten?
5. Problemen maar geen updates?
6. Waarom updaten van thema’s of plugins uitstellen?
7. Updaten werkt niet?
Conclusie

Waarom WordPress updaten?

WordPress is een Content Management Systeem wat constant in ontwikkeling is. Ondertussen is versie 5 in de maak, hier zal o.a. de Gutenberg editor in zitten.

Regelmatig komen er voor WordPress naast grote updates ook security patches uit. Daarnaast worden ik de kleine updates vaak ook functies aangepast na het ontdekken van bugs in de software of om een verbeterde compatibiliteit met diverse plugins te verzorgen.

Het is van belang om updates van WordPress zo snel mogelijk door te voeren als het veiligheidsupdates betreft. Andere updates kun je eventueel best even mee wachten om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe bugs ontstaan uit het gebruik van de nieuwe versie.

Wanneer WordPress updaten?

In de vorige alinea heb ik genoemd dat je WordPress updates zo snel mogelijk door moet voeren. Maar wat is zo snel mogelijk? Dit verschilt eigenlijk ook weer per soort update. Is het een security fix dan moet je deze echt zo snel mogelijk doorvoeren. Maar zijn er grote versie wijzigingen, bijvoorbeeld zoals binnenkort van versie 4.x.x naar 5.0.0 dan zou ik je sterk adviseren om niet direct deze versie te installeren.

Het is algemeen bekend dat er in deze eerste versie(s) nog kleine bugs zitten of zaken die niet compatible zijn met jouw plugins en thema’s. In dit geval is het altijd goed om een paar dagen en misschien wel weken te wachten tot er nieuwere versies van WordPress of plugins uitgebracht worden.

Hier is geen standaard termijn voor te geven, houd vooral de WordPress fora in de gaten en zorg bij twijfel voor een goede test omgeving waarin je kunt testen wat de gevolgen zijn van deze nieuwe WordPress versie voor jouw website of webshop.

Wat voor updates zijn er mogelijk?

Zoals eerder gezegd komen er regelmatig updates voor WordPress core, de basis van het CMS zeg maar.

Vertalingen bijwerken WordPress
Vertalingen bijwerken in WordPress

Maar een WordPress website heeft bijna altijd wel een aantal plugins geïnstalleerd staan die ook bijgewerkt worden naar een betere of uitgebreidere versie. Dan heb je ook nog de updates voor je thema (als die bijgehouden wordt) en de bijbehorende vertalingen die bijgewerkt worden met nieuwe strings met nieuwe termen.

Om het nog gemakkelijker te maken bieden sommige hostingproviders een automatische update service. Vaak kun je zelfs nog kiezen voor het updaten van WordPress alleen of ook de plugins. Wat betreft WordPress zou ik je adviseren deze optie te gebruiken. Plugins laat ik nooit automatisch updaten aangezien je dan zelf geen controle meer hebt bij problemen.

Houd er rekening mee dat als je WordPress automatisch bijgewerkt wordt je waarschijnlijk zelf de standaard WordPress thema’s zoals Twentyseventeen en nog een aantal anderen niet kunt updaten. Dit kan verwarrend zijn. Je ziet dat er updates klaarstaan maar kunt deze niet draaien. De reden is dat deze thema’s onderdeel zijn van de standaard WordPress installatie en dus ook automatisch geüpdatet zullen worden.

Wat kan er mis gaan bij het updaten?

Er zijn diverse zaken die mis kunnen lopen bij het uitvoeren van updates. De meest voorkomende is dat de update blijft hangen en dat de voorkant van je website niet zichtbaar is maar dat hier een pagina voor komt die aangeeft dat de website in onderhoudsmodus staat.

Maintenance mode WordPress

Heel vervelend maar ook heel simpel op te lossen. Log via FTP in op je server en verwijder in de root het .maintenance bestand. Hierna zal je website of webshop direct weer zichtbaar zijn. Check nog wel even of de update die je gedaan hebt nu afgerond is of niet. Het kan zelfs voorkomen dat de plugin gedeactiveerd wordt als er iets mis gaat, het is dus zaak om hier je hoofd bij te houden.

Naast het bovengenoemde probleem zijn er nog diverse redenen waarom het updaten mis kan gaan. Als voorbeeld kan het zijn dat een plugin niet compatible is met de PHP-versie die jij gebruikt. Zorg dat je op jouw server in ieder geval minimaal PHP 7.0 draait, liefst nog hoger. Dit voorkomt vreemde problemen. Hoe kom je erachter dat er iets mis gaat na het updaten? Vaak is het simpel en werken er bepaalde zaken op je website niet meer.

Mocht dit in jouw geval niet zo zijn maar je website is bijvoorbeeld ineens ontzettend traag kijk dan even in de errorlog op de server. Hier zul je in 75% van de gevallen vinden wat het probleem veroorzaakt. Dit is dus al behoorlijk gevorderd, mocht je hier geen verstand van hebben wees dan verstandig en laat het over aan een professional. Dan kun jij focussen op je bedrijf in plaats van je website live houden.

Problemen maar geen updates?

Het kan voorkomen dat je een bepaalde plugin gebruikt en WordPress bijwerkt naar een nieuwe versie waardoor de functionaliteit van de plugin stopt met functioneren. Hoe los je dit op als er geen update voor de plugin is? Als eerste zou ik afwegen hoe belangrijk de plugin voor het functioneren van je website of webshop is.

Mocht deze niet vervangen kunnen worden voor een soortgelijke up-to-date plugin dan kun je overwegen de plugin aan te laten passen zodat deze weer werkt. Hiervoor is programmeerkennis benodigd. Het blijft altijd goed om kritisch naar de plugins te kijken die je gebruikt, bijna altijd kom je er na verloop van tijd achter dat deze misschien wel helemaal niet meer nodig is. Hoe minder plugins, hoe kleiner het risico bij updates en hoe sneller jouw website kan draaien.

Het niet werken van plugins kan grote (financiële) gevolgen voor jouw bedrijf hebben, heb je daar wel eens over nagedacht? Stel dat je via bijvoorbeeld Gravity Forms trainingen verkoopt en deze plugin werkt niet meer nadat je WordPress bijgewerkt hebt? Hoe lang duurt het voordat jij hier als website eigenaar achter komt en hoe ga je het oplossen? Nog crucialer zijn updates voor webshops met WooCommerce. Mijn ervaring is dat het hierbij zeer regelmatig voorkomt dat een bepaalde functionaliteit niet meer werkt na het updaten van WordPress of WooCommerce. Dit kan zo maar een aantal uren kosten om uit te zoeken waar het probleem zit en dit aan te passen. Zou je deze uren niet liever investeren in de groei van jouw bedrijf?

Als laatste wil ik wijzen op het feit dat ook een thema updates nodig heeft. Mocht je overwegen om van thema te gaan switchen dan is dit echt belangrijke informatie om te achterhalen hoe vaak er updates zijn voor een thema. Zeker als er in een thema gebruik gemaakt wordt van op maat gemaakte templates dan kunnen deze voor problemen zorgen als er wijzigingen in de basis van WordPress gemaakt worden. Het gaat te ver om hier dieper op in te gaan maar regelmatig kom ik websites tegen waar dit grote problemen geeft met alle gevolgen van dien.

Waarom updaten van thema’s of plugins uitstellen?

Alles up-to-date
Alles up-to-date

Uitstellen? Maar Kees, je zei toch dat ik zo snel mogelijk moet updaten? Sowieso is het belangrijk altijd te zorgen voor een goede backup voordat je ook maar iets gaat updaten. Hoe je een backup van je WordPress website maakt dat lees je hier.

Naast het hebben van een recente backup is het nog beter om een compleet losstaande testomgeving te hebben, het liefst wel op dezelfde server in verband met configuraties die gelijk moeten zijn om juist te kunnen testen.

Het komt regelmatig voor dat er een update beschikbaar is die ik om verschillende redenen niet direct installeer. Waarom zou je een plugin of thema niet direct updaten? Ik geef je graag de belangrijkste reden. Er zijn er nog meer maar dit zijn de belangrijkste.

Er is een bekend compatibiliteitsprobleem met de nieuwe plugin of juist met een andere plugin. Als voorbeeld neem ik graag de WooCommerce plugin. Deze heeft een aantal maanden geleden een grote update gehad van versie 2.x naar 3.x. Op dit moment zijn er nog steeds webshops die draaien op versie 2.x. De oorzaak is simpel, andere plugins zijn nog niet aangepast. Zolang het geen veiligheidsrisico is hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Al is het uiteraard wenselijk om alles up-to-date te hebben en houden.

Updaten werkt niet?

Het kan ook gebeuren dat er voor bepaalde plugins een update klaar staat maar als je deze probeert te installeren dat je de melding krijgt dat dit mislukt is. En nu? Paniek! Hoeft niet direct. Wat er aan de hand is dat is waarschijnlijk dat de premium plugin die je probeert te updaten onderdeel is van je thema. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Visual Composer ook wel WP Bakery genoemd. Deze vind je in veel thema’s terug maar dat is dan onderdeel van het thema wat je koopt. Veel thema makers bieden bij de update van het thema ook een update voor deze plugins. Maar dit is niet standaard het geval en is ook vrij omslachtig te noemen.

Mocht je het thema willen updaten en dit werkt niet dan moet je als eerste controleren of er een koppeling is met de themamaker. Dit kan zijn door een gebruikersnaam en wachtwoord of middels een API koppeling. Bijvoorbeeld bij het Enfold thema registreer je middels de website van Themeforest en hiervoor heb je een aankoopcode nodig.

Conclusie

Over updates is genoeg te vertellen. Ik kan je vertellen hoe vaak het mis gaat, maar ik vertel je liever hoe vaak het goed gaat. Meer dan 95% van de tijd zal er bij het klikken op ‘updaten’ niets mis gaan. Graag zet ik nog een aantal zaken voor je op een rij:

Wanneer update je niet? 

  • Als je niet zeker weet of de nieuwe update van WordPress of plugins compatible is met de rest van je website
  • Als je geen goede backup hebt

Wat is de juiste volgorde van updaten?

  • WordPress bijwerken
  • Plugins bijwerken
  • Thema bijwerken
  • Vertalingen bijwerken

Waarom werken bepaalde updates niet? 

  • Je hebt geen licentie voor deze plugin of dit thema of deze niet juist ingevoerd
  • Het is onderdeel van WordPress core en deze wordt automatisch bijgewerkt door je hostingprovider inclusief bijbehorende plugins en thema’s
  • Je hebt onvoldoende rechten om plugins en thema’s bij te werken

Het beheren van een basiswebsite is een ander verhaal dan het beheren van een WooCommerce webshop. Beide opties hebben onderhoud nodig. Maar mijn ervaring ondertussen is dat er bij webshops zoveel meer mis kan gaan en dat hier meestal meer van afhangt dan een website qua omzet.

Een groot deel van mijn klanten kiest ervoor om het onderhoud geheel uit te besteden. De redenen waarom ze dit doen vind je hier. Wil jij ook aan je bedrijf werken in plaats van aan je website? Neem dan nu contact op.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.