Heb je regelmatig storingen met je WordPress website? Sommige WordPress problemen zijn best eenvoudig op te lossen of nog beter, helemaal te voorkomen. Want of je nu een simpele blog hebt met een aantal bezoekers per dag of een drukbezochte WooCommerce webshop met duizenden bezoekers per dag, een niet goed werkende website die offline is dat is altijd ongewenst. Het kost je bezoekers en dus ook omzet. Lees in dit artikel alles over zes veel voorkomende storingen en hoe je deze voorkomt of snel oplost.
Als je website problemen geeft adviseren we sowieso als eerste twee dingen:
- Kijk in de error log van je server, te vinden in het dashboard van je hostingpartij. Vaak vind je hier al direct waar de oorzaak van het probleem ligt. Is het een plugin of je thema? Grote kans dat je hier foutmeldingen ziet die je kunt herleiden naar de bron van je probleem.
- Zet error reporting aan in je WP-config.php bestand en laat de errors tonen op je beeldscherm. Voeg hiervoor onderstaande twee regels toe aan je WP-config.php bestand dat in de root van je FTP-mappen staat waarmee je de WordPress debug inschakelt. Meestal staat de eerste regel al in het bestand met een waarde false. Deze kun je dus aanpassen en de tweede regel toevoegen.
- define(‘WP_DEBUG’, true);
- define( ‘WP_DEBUG_DISPLAY’, true );
Inhoudsopgave
Error 500 interval server error
De 500 internal server error is een van de meest voorkomende en ook vervelende fouten binnen WordPress. Je weet dat er iets mis is, maar de foutmelding zelf geeft weinig details. Dit probleem doet zich regelmatig voor na het updaten van een plugin, thema of na het aanpassen van server instellingen.
Gelukkig is deze fout meestal redelijk simpel op te lossen in een aantal logische stappen.
Stap 1: Check de error log op je server
De eerste stap is het raadplegen van de error log van je server. Hierin vind je vaak meer details over wat de 500-fout veroorzaakt. Dit bestand kun je meestal vinden via het controlepaneel van je hosting (bijvoorbeeld via cPanel, DirectAdmin) of via FTP in de root van je WordPress installatie.
Stap 2: Plugin of thema uitschakelen via FTP
Heb je de boosdoener gevonden in de error log? Dan kun je via FTP of via het bestandsbeheer van je hosting de volgende stappen nemen:
- Ga naar de plugin map: /wp-content/plugins/
- Of naar de thema map: /wp-content/themes/
Hernoem de map van de plugin of het thema dat de error veroorzaakt, bijvoorbeeld van plugin-naam naar plugin-naam-disabled. WordPress kan de plugin of het defecte thema dan niet meer laden, waardoor je website hopelijk weer bereikbaar is.
Stap 3: Nog steeds de 500 error in je website?
Als de fout niet direct te herleiden is tot een specifieke plugin of thema, dan kun je breder testen:
- Hernoem de hele plugins map:
Verander /wp-content/plugins/ naar /wp-content/plugins-disabled/. WordPress deactiveert dan alle plugins. Werkt de website weer? Dan weet je dat een plugin de boosdoener is. Zet de map weer terug naar plugins en activeer de plugins één voor één via het dashboard om te achterhalen welke de fout veroorzaakt. - Hernoem de thema map van het actieve thema:
Verander bijvoorbeeld /wp-content/themes/your-theme/ naar /wp-content/themes/your-theme-disabled/. WordPress schakelt dan automatisch terug naar een standaardthema zoals Twenty Twenty-Four (mits geïnstalleerd). Komt de site weer online? Dan zit het probleem in je actieve thema.
Stap 4: Controleer de PHP-versie
Een verkeerde PHP-versie kan ook een 500 error veroorzaken. Sommige plugins en thema’s zijn nog niet compatibel met de nieuwste PHP-versies. In jouw server instellingen kun je de actieve PHP-versie vinden en wijzigen.
PHP 8.x is tegenwoordig de minimumstandaard, maar sommige oudere plugins werken alleen op PHP 7.4. Deze zouden wij sowieso aanraden om te vervangen voor een alternatief wat PHP 8.x ondersteunt.
Test door tijdelijk terug te schakelen naar een oudere PHP-versie, bijvoorbeeld 7.4, en kijk of de website weer werkt.
Stap 5: Controleer het .htaccess-bestand
Een corrupt .htaccess bestand kan ook een error 500 triggeren. Zo pak je dat aan:
- Ga via FTP naar de root van je WordPress-installatie;
- Hernoem het bestand .htaccess naar .htaccess-backup;
- Probeer je website opnieuw te laden.
Is de website weer online? Ga dan naar Instellingen > Permalinks in het WordPress-dashboard en klik op ‘Wijzigingen opslaan’ om een nieuwe, schone .htaccess aan te maken.
Afbeeldingen en tekst op Facebook kloppen niet
Je hebt een mooie uitgelichte afbeelding toegevoegd aan je blog of pagina, de paginatitel en meta-omschrijving zorgvuldig ingevuld via de RankMath SEO-plugin. Klaar om te delen met de hele wereld dus! Alleen zodra je het bericht op Facebook plaatst, worden de verkeerde afbeelding of omschrijving getoond – of erger nog, helemaal niets. Frustrerend, toch?
Dit is hét moment om de Facebook Debugger erbij te pakken.
Hoewel het een extra stap lijkt, helpt de Debugger je om de juiste informatie te laten zien wanneer je je content deelt op Facebook. Facebook slaat namelijk metadata (zoals afbeeldingen en beschrijvingen) tijdelijk op, en die cache kan verouderd zijn.
Wil je zeker weten dat jouw nieuwste blog met de juiste afbeelding en tekst verschijnt? Maak er een gewoonte van om, direct na publicatie, je link even door de Facebook Debugger te halen. Zo trigger je Facebook om de meest recente data op te halen – en ziet je post er precies zo uit als jij voor ogen hebt.
Updates van plugins of thema’s mislukken
Je probeert een plugin of WordPress thema te updaten, maar steeds krijg je een foutmelding zonder duidelijke oorzaak? Geen zorgen, dit komt vaker voor dan je denkt. Probeer het als eerst nog een keer, vaak werkt het dan ‘opeens’ wel!
De volgende stap is om in te loggen in het hostingpanel van je provider, bijvoorbeeld MyKinsta van onze hostingprovider Kinsta waar je veel informatie kunt vinden. Daar kun je vaak al achterhalen wat er misgaat.
De meest voorkomende oorzaken voor het mislukken van updates in WordPress zijn:
- Opslagruimte vol
Is je server of hostingpakket bijna vol? Dan lukt het updaten vaak niet meer. Controleer je schijfruimte en ruim waar nodig op. - Verkeerde bestandsrechten
Als de rechten op de plugin- of themamappen niet goed staan ingesteld (bijvoorbeeld geen schrijfrechten), kan WordPress geen updates uitvoeren. Dit kun je via FTP of je hostingpanel checken en aanpassen. - Licentieproblemen bij premium plugins
Bij betaalde plugins of thema’s moet de licentie correct zijn ingevoerd. Anders blokkeren ze updates.
Als dit allemaal in orde is en de automatische updates blijven alsnog hangen dan kun je de plugin of het thema handmatig updaten via FTP. Dit doe je als volgt:
- Download de nieuwste versie van de plugin of het thema van de officiële website;
- Log in via FTP zoals bijvoorbeeld met Filezilla;
- Maak altijd eerst een back-up van de bestaande map;
- Vervang de oude map door de nieuwe versie;
- Check als laatste nog of de plugin ook daadwerkelijk als actief in de lijst staat.
Zo weet je zeker dat je alles up-to-date hebt zonder afhankelijk te zijn van de automatische updater.
Onderhoudsmodus WordPress website blijft hangen
Je houdt je website netjes up-to-date – of nog slimmer, je hebt een onderhoudscontract afgesloten zodat alles automatisch verloopt. Na het updaten van een paar plugins lijkt alles goed te gaan. Maar zodra je terug klikt naar de homepage, zie je geen website meer… alleen een wit scherm met de melding:
“Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud”
Paniek! Wat is er aan de hand?
Geen zorgen – dit betekent simpelweg dat WordPress tijdens het updaten tijdelijk in onderhoudsmodus is gegaan, maar de updateprocedure is niet goed afgerond. Hierdoor blijft het bestand .maintenance in de root van je website hangen.
De snelste oplossing: Log in via FTP of de bestandsbeheerder van je hosting en verwijder het bestand .maintenance uit de hoofdmap van je WordPress installatie. Zodra dat bestand weg is, is je site direct weer bereikbaar.

Wil je dit in de toekomst voorkomen? Zorg dat je tijdens updates niet te snel het venster sluit of iets anders aanklikt. Laat WordPress rustig zijn werk doen tot de melding verdwijnt.
Error establishing a database connection in WordPress
Een veelvoorkomende foutmelding in WordPress is: “Error establishing a database connection”. Dit betekent dat WordPress geen verbinding kan maken met je database – en zonder database werkt je hele website niet aangezien alle data van je website in de database staat.
Wat kan de oorzaak zijn en hoe los je dit op?
- Verkeerde databasegegevens in wp-config.php
- Controleer via FTP of je hostingpanel het bestand wp-config.php. Kloppen de volgende gegevens met de database-instellingen in je hosting? Probeer eventueel ook in te loggen via PHPMyAdmin in de database.
- DB_NAME (databasenaam)
- DB_USER (databasegebruiker)
- DB_PASSWORD (wachtwoord)
- DB_HOST (meestal ‘localhost’, maar soms anders bij externe hosting)
- Controleer via FTP of je hostingpanel het bestand wp-config.php. Kloppen de volgende gegevens met de database-instellingen in je hosting? Probeer eventueel ook in te loggen via PHPMyAdmin in de database.
- Database server ligt eruit
- Controleer via je hostingpanel of de database nog draait. Vaak kun je dit testen via phpMyAdmin.
- Database beschadigd?
- Voeg in wp-config.php deze regel toe om de database te repareren:
- define( ‘WP_ALLOW_REPAIR’, true );
- Ga daarna naar: www.jouwdomein.nl/wp-admin/maint/repair.php.
- Na reparatie, verwijder deze regel weer voor de veiligheid.
- Voeg in wp-config.php deze regel toe om de database te repareren:
Permalinks werken niet meer (404-fouten op pagina’s)
Je klikt op een pagina of bericht op je WordPress website en ineens krijg je een 404 foutmelding: pagina niet gevonden. Maar… de pagina bestaat wel gewoon! Dit probleem komt vaak door permalink-instellingen die niet goed meer werken, bijvoorbeeld na het aanpassen van .htaccess, het verplaatsen van je website of een update.
Oplossing: permalinks resetten. Hoe doe je dat?
- Ga in het WordPress dashboard naar:
Instellingen > Permalinks - Klik op ‘Wijzigingen opslaan’ zonder iets aan te passen.
Hiermee wordt het .htaccess-bestand opnieuw aangemaakt, waardoor de permalinks weer correct werken. Als dat niet helpt, check dan via FTP of de .htaccess in de rootmap van je WordPress-installatie staat en de juiste basisregels bevat.
Conclusie
Dagelijks helpen wij mensen met hele uiteenlopende problemen. Wat ons opvalt is dat dit heel vaak te maken heeft met niet goed afgestelde hosting of niet geüpdatete websites. Zorg dus altijd dat je website bijgewerkt is, niet alleen als er problemen ontstaan.
Zorg daarnaast dat je weet hoe je hostingpanel in elkaar zit. Weet waar je de php-instellingen kunt vinden, waar je errorlog te vinden is en hoe je een back-up terug kunt zetten.
Het is aan te raden dit te leren op het moment dat je website nog functioneert. Stress van een niet werkende website en dan dit soort zaken uitzoeken werken niet bevorderlijk voor je humeur en je functioneren (bij de meeste mensen).
Is je bedrijf afhankelijk van de website of webshop? Waarom neem je dan het risico? Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden om jouw bedrijf volledig te ontzorgen.