Checklist voor je nieuwe WordPress website

8 min. leestijd

Je hebt een nieuwe WordPress website gebouwd. Of laten bouwen. Deze blog is niet alleen voor webdesigners, ook jij kunt ‘m prima gebruiken als je een nieuwe website hebt laten bouwen. De basis van een webshop lees je ook in deze blog. De specifieke webshopelementen laat ik buiten beschouwing om het blog niet al te lang te maken.

Ik gebruik deze checklist zelf ook bij het opleveren van een website. En deze informatie deel ik graag helemaal gratis met jou. Je hoeft er zelfs je e-mailadres niet voor achter te laten. Nooit meer discussies met klanten of zaken wel of niet goed waren bij oplevering. Giet deze checklist in een template in bijvoorbeeld Gravity Forms en print deze als PDF. Opsturen naar je klanten en vervolgens is bij akkoord alles afgebakend.

Waar let je op? Ik benoem graag 11 punten die essentieel zijn bij het live gaan van een nieuwe website. Zijn dit ze allemaal? Nee, per website zijn er nog meer onderdelen te benoemen.

 1. Koppeling Google Analytics
 2. Zoekmachine vindbaarheid
 3. Google Search Console koppeling
 4. Verwijder oude pagina’s
 5. Maak 301 redirects
 6. Koppel je social media kanalen
 7. Zorg voor ingevulde licentiecodes
 8. Stel backups in
 9. Monitor bezoekers
 10. Test je formulieren
 11. Conclusie

1. Koppeling Google Analytics

Google AnalyticsIedere klant wil graag weten wat er nu daadwerkelijk gebeurt op hun website. Google Analytics is de beste tool om inzicht te krijgen in de bezoekersstromen van een website. Controleer dus of de scriptcode die je vanuit Google Analytics krijgt juist geïmplementeerd is op de website. Hiervoor kun je eenvoudig gebruik maken van de Tag Assistant in Google Chrome waar ik eerder over schreef.

Controleer daarnaast nog twee dingen in Google Analytics. Is het ip-adres van jouw klant en mogelijk ook die van jou zelf uitgesloten? Als je het account aangemaakt hebt op een e-mailadres van jouw bedrijf dan is het ook noodzakelijk om jouw klant beheerder te maken.

2. Zoekmachine vindbaarheid

Ik hoop dat je net als ik in ieder geval gebruik maakt van het vinkje in de WordPress backend bij ‘Zoekmachine vindbaarheid’. Hiermee voorkom je (zonder garantie overigens) dat Google jouw bouwlocatie of WooCommerce webshop in aanbouw al indexeert. Dit is niet handig en kan vervelende gevolgen hebben. Stel je voor dat je een demo geïmporteerd hebt van het thema om te testen en deze pagina’s worden allemaal getoond in Google bij het domein van jouw klant. Totaal onwenselijk dus.

Maar als je klaar bent kan het vinkje uit. Laat Google dan zijn werk maar gaan doen.

Er zijn nog meer mogelijkheden om indexering uit te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld een stukje code in je .htaccess bestand zetten op basis van een ip-adres of een ‘coming soon’-plugin gebruiken.

3. Google Search Console koppeling

Google Search ConsoleAan de basis van de vindbaarheid van je website of webshop werk jij direct al tijdens de ontwikkeling. Maar daar weet Google niets van omdat je de website dicht had staan voor de robots van de zoekmachines. Als er een mooie gebeurtenis in een familie is dan maak je dit ook kenbaar via bijvoorbeeld Facebook. Waarom zou je dan niet aan de belangrijkste zoekmachine ter wereld vertellen dat er een nieuwe website te vinden is? Ik kan zo geen reden bedenken.

Koppel Google Search Console aan je website met behulp van deze eerder geschreven blog.

Als je deze koppeling maakt en goed instelt, zul je verbaasd staan hoe snel jouw website geïndexeerd wordt. Meestal zijn binnen 24 uur de eerste pagina’s zichtbaar.

4. Verwijder oude pagina’s

Als je een bestaande website omgebouwd hebt of je hebt een demo geïmporteerd is het van belang om de onnodige pagina’s te verwijderen. Verwijder de pagina’s en maak indien het oude bestaande pagina’s zijn redirects aan. Zie hiervoor punt 5.

5. Maak 301 redirects

Een essentieel onderdeel bij de lancering van een nieuwe website zijn de redirects. Wat houdt dit in? Een oude pagina was te vinden onder /jouwoudepagina en heeft nu als URL een nieuwe naam gekregen /jouwnieuwepagina. Zorg ervoor dat iedereen die op de oude pagina landt vanuit bijvoorbeeld een opgeslagen favoriet in de browser of een getoond zoekresultaat in Google, op de juiste nieuwe pagina uitkomt.

Ook over redirects heb ik al eerder een blog geschreven.

Daarnaast is het goed om na de lancering van je website via bijvoorbeeld de plugin Redirection of nog beter via Google Search console eventuele 404 errors te ondervangen en waar nodig alsnog een redirect aan te maken.

6. Koppel je social media kanalen

Dit is van belang als er bijvoorbeeld een post of pagina gedeeld wordt op Facebook. Let maar eens op, je ziet bij de meeste sites die gedeeld worden op Facebook een extra toevoeging naast de URL. Dat is de naam van de auteur.

Hoe regel je dit in? Vul de social media profielen in bij de Yoast plugin.

Yoast SEO Sociaal tabblad
Yoast SEO Sociaal tabblad

7. Zorg voor ingevulde licentiecodes

De meeste thema’s kun je alleen updaten met een geldige licentiecode. Vaak geef je deze in via de thema-instellingen. Dit kan een losse licentiecode zijn, maar vaak moet het een API-key zijn die je ophaalt via de website waar je het thema gekocht hebt, bijvoorbeeld Envato.com.

Als de klant ervoor kiest zelf het onderhoud aan een WordPress website te gaan doen, dan zijn de ingevulde licentiecodes essentieel voor een veilige website. Vergeet dit dus niet, want je levert een potentieel onveilige website op als je het niet doet.

Daarnaast hebben mijn eigen klanten altijd recht op de licentiecode aangezien ik het thema koop op hun naam. Niet meer dan logisch dat ze dan ook zelf beschikken over een licentiecode.

8. Stel backups in

Op iedere website kan wel eens iets misgaan. Het hebben van een goed werkende backup kan het leven van een ondernemer daarmee een stuk draaglijker maken.

Stel deze dus in. Het maakt eigenlijk niet uit waar je dit doet, het kan vaak in de Direct Admin of Cpanel-omgeving ingesteld worden om bijvoorbeeld dagelijks automatisch een backup te laten maken.

Mocht het geen optie zijn op de server, kies er dan voor om een backup-plugin te installeren die een backup naar een externe locatie maakt. Je kunt bijvoorbeeld een backup maken naar Dropbox, hiermee heb je altijd de bestanden en database van je website beschikbaar.

9. Monitoren zoekmachine posities

Pro Rank Tracker report
Pro Rank Tracker report

Mocht je dit nog niet gedaan hebben. zorg dan dat je een overzicht krijgt van je huidige posities. Zo weet je ook of de aanpassingen aan je website effect hebben op de posities in Google.

Hiervoor zijn verschillende methodes beschikbaar. De meest simpele is een Excel-document maken, in een browser die je nooit gebruikt zoeken op bepaalde zoektermen en kijken waar je website staat. Dit is behoorlijk tijdrovend.

Een andere optie is bijvoorbeeld Pro Rank Tracker, deze gebruik ik zelf ook. Vaak koppel ik hierin ongeveer een maand voordat een site opgeleverd gaat worden al een aantal zoektermen. Dan heb je een duidelijk en actueel beeld van de posities op het moment dat de website online gaat.

Het is overigens normaal dat na livegang de website een aantal posities zakt en na een paar weken weer hoger uitkomt. Hier hoef je je dus niet meteen zorgen om te maken of er maatregelen op te nemen.

10. Monitor de bezoekers

Voor jou en je klant kan het heel helder zijn wat er van een bezoeker verwacht wordt op de website. Maar is dit ook zo voor de bezoekers? Snappen ze wat jij bedacht hebt? De allerbeste tool om hierachter te komen is Hotjar.

HotjarWat is dit? Met deze tool kun je onder andere heatmaps maken, hiermee kun je zien hoe ver bezoekers doorscrollen op bepaalde pagina’s. Dit is essentieel bij het maken van aanpassingen. Misschien moet je bepaalde informatie weglaten of juist omhoog verplaatsen zodat meer mensen het zien.

Ook kun je met Hotjar schermopnames maken van je bezoekers. Ik stel deze vaak in op bezoekers die minimaal dertig seconden op de website aanwezig zijn. Hiermee verzamel je ongelooflijk belangrijke informatie over je bezoekers. Ik heb bijvoorbeeld op basis hiervan in een gebouwde webshop de verzendkosten aangepast. Je zag in de winkelmand veel mensen de hele website afsluiten bij het zien van de verzendkosten.

Houd er rekening mee dat deze manier van werken erg tijdrovend is. Het levert je wel de beste inzichten op en uiteindelijk een website die nog meer geld gaat opleveren omdat hij volledig geoptimaliseerd is.

11. Test de formulieren

Deze lijkt heel eenvoudig en misschien zul je zeggen, ja logisch toch? Het gebeurt mij regelmatig dat niet het e-mailadres van mijn klant ingevuld staat maar mijn eigen e-mailadres. Ja, dat overkomt mij. Kan jou dus ook gebeuren. Vertrouwen in jezelf is goed, controle beter.

Stuur dus gewoon vanaf ieder formulier dat op de website aanwezig is een test in en bekijk wat er gebeurt. Het is aan te raden -om als die mogelijkheid er is- jezelf tijdelijk als BCC adres in te voeren om te monitoren of het goed blijft gaan.

Wist jij trouwens dat als er problemen zijn met het versturen van contactformulieren- deze komen nooit aan maar geven ook geen error- je dit vaak op kunt lossen door gebruik te maken van een STMP plugin?

12. Conclusie

Heb je hiermee alles klaar? Zoals eerder beschreven zal er altijd nog wel een specifiek ding zijn dat je in moet stellen. Dit is per site anders. Je bent dus zeker niet klaar. Want nu begint het eigenlijk pas.

Je kunt starten met het monitoren van de posities. Het verbeteren van teksten, het optimaliseren van de foto’s zodat ze nog beter aansluiten bij de teksten. Daar meteen nog een tip over: gebruik alleen beeld als het nut heeft, als het een toevoeging of aanvulling is op je website.

Het echte werk begint dus eigenlijk pas op het moment dat een website live gaat. Dan pas kun je waardevolle data gaan verzamelen om verder mee te ontwikkelen. Een goede basis is essentieel, zorg dat alles klopt bij oplevering.

Heb jij toevoegingen op bovenstaande punten of mis je een belangrijk punt? Laat het direct weten via een reactie. Alvast bedankt namens alle webdesigners.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.