Dagelijks werken wij tot volle tevredenheid met WordPress. In basis is dit een geweldig Content Management Systeem, maar voor bepaalde functionaliteiten heb je simpelweg plugins nodig. Uiteraard kan hier in sommige gevallen ook een stukje code voor gebruikt worden dat je plaatst in de functions.php van je thema of op een andere manier aanroept binnen jouw website.

Om de snelheid van je WordPres website optimaal te houden is het aan te raden zo min mogelijk plugins te gebruiken. Onthoud dit, zolang je deze blog leest. Ik wil hier zeker niet mee zeggen dat je helemaal geen plugins moet gebruiken, maar denk altijd na bij het toevoegen van functionaliteiten of er echt een plugin voor nodig is.

In deze blog hebben we zeven plugins op een rij gezet die jouw leven een stuk mooier kunnen maken. Maar dan ook wel alleen als je ze echt nodig hebt. Blijf nadenken en installeer de plugins niet omdat wij ze adviseren, maar omdat je ze nodig hebt.

 1. Simple Page Ordering
 2. Smart Logo Showcase
 3. WP Security Audit Log
 4. One Click Order Re-Order voor WooCommerce
 5. E-mail Address Encoder
 6. Category Order and Taxonomy Terms Order
 7. Advanced Floating Content
 8. Conclusie

1. Simple Page Ordering

Vind jij het ook zo onoverzichtelijk als je naar alle pagina’s in WordPress gaat en veel pagina’s te zien krijgt? Ze worden wel gesorteerd op alfabetische volgorde of op volgorde van aanmaakdatum als je dat selecteert, maar het blijft zoeken. De zoekfunctie rechts bovenin is dan ook onze favoriet bij grote websites.

Wij hebben een tip die je leven gemakkelijker maakt. En hij is heel simpel. Begin in ieder geval rechts bovenin beeld als je in het complete overzicht zit op scherminstellingen en pas hier het aantal pagina’s aan dat getoond wordt.

Installeer de plugin Simple Page Ordering. Ik hoor je zuchten: weer een plugin. Klopt, maar er is geen andere mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen en de plugin is alleen actief aan de achterkant van je website en heeft dus geen invloed op de snelheid van je website.

Paginastructuur WordPress

Voorbeeld geordende pagina’s WordPress

Hoe kun je dit het beste inrichten? Dat moet je uiteraard helemaal zelf bepalen maar wij kunnen je wel vertellen hoe wij dit aanpakken. In principe maken wij de verdeling per menu. Als voorbeeld: op deze website gebruiken wij een topmenu en een hoofdmenu. Maak per menu een pagina aan en zet deze op privé.

Geef als paginanaam mee =====NAAM VAN HET MENU===== en zet deze op privé. Na installatie van de plugin Simple Page Ordering kun je de pagina’s onder het juiste item slepen.

Maak daarnaast een privé pagina met de naam =====DIVERSEN=====  en eventueel als je gebruik maakt van landingspagina’s bijvoorbeeld =====LANDINGSPAGINA’S=====.

Vanaf nu is het voor iedereen die aan de website werkt waar alle pagina’s te vinden zijn. Uiteraard kun je de indeling volledig zelf bepalen, ik deel alleen onze werkwijze met je.

Download Simple Page Ordering

2. Smart Logo Showcase

WordPress plugin Smart Logo ShowcaseOp veel websites is het slim om een aantal logo’s te tonen van klanten waar je voor of mee gewerkt hebt. Wij adviseren dit ook vaak aan onze klanten. Het liefst dan wel gekoppeld aan een stuk uitleg in de vorm van een case of portfolio-item, want iedereen kan logo’s plakken en plaatsen. Dan voegt het weinig tot geen autoriteit toe.

Veel thema’s hebben wel iets van een logo-slider of logo-carroussel aan boord. Onze ervaring is dat je hier vaak net iets mist waardoor het toch uiteindelijk weer veel tijd kost om het passend te maken.

Tot wij de plugin Smart Logo Showcase tegen kwamen en kochten op Codecanyon. Sindsdien zetten wij deze regelmatig in bij onze klanten en ook onze eigen website is ondertussen voorzien van de mooie logo’s van onze klanten.

Logo Caroussel

Voorbeeld logo-caroussel

Wil je logo’s gebruiken op je website? Je homepage is een prima plaats om mee te beginnen. Heb je per dienst nog de mogelijkheid om logo’s te tonen, doe dit dan zeker.

Met de plugin heb je de mogelijkheid om een horizontaal of verticale rij logo’s te tonen. Er zijn al tientallen designs voorgeprogrammeerd en je kunt groepen met logo’s maken die je door middel van shortcodes weer aan kunt roepen op verschillende pagina’s.

Het is een nette plugin die de snelheid van je website nauwelijks beinvloedt, goed te cachen is en regelmatig updates krijgt. Kortom, als je dit wilt dan is dit jouw plugin.

Download Smart Logo Showcase

3. WP Security Audit Log

Wij onderhouden een groot aantal WordPress websites voor onze klanten. Uiteraard zijn wij graag op de hoogte van alles wat er gebeurt op en rondom een website. Maar om nu een log bij te houden is zowel voor onze klanten als voor onszelf niet te doen. Maar gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van de plugin WP Security Audit Log.

Wat doet deze plugin? Niets meer of minder dan alles loggen wat er op een website gebeurt. Denk onder andere aan:

 • 404 errors
 • publicatie of aanpassingen van pagina’s of berichten
 • plugins installeren of uitschakelen
 • SEO aanpassingen als wijzigingen van titels
 • inloggen / uitloggen van gebruikers

Kortom: alles wat er op je website gebeurt wordt nu gelogd in een logboek. Je kunt zelf bepalen wat er wel en niet opgeslagen wordt en hoe lang het bewaard moet blijven.

De gratis variant voldoet waarschijnlijk in de meeste gevallen. Wil je meer zoals e-mailrapporten, samenvattingen en waarschuwingen dan moet je upgraden naar de pro versie van deze plugin.

Het grote voordeel voor ons is dat wij deze plugin gekoppeld hebben aan ons beheerdashboard van MainWP waardoor wij centraal alle informatie van een website beschikbaar hebben zonder te hoeven inloggen op een website.

Download WP Security Audit Log

4. One Click Order Re-Order voor WooCommerce

One Click re-order WooCommerceHeb je een WooCommerce webshop en verkoop je producten die klanten op regelmatige basis nodig hebben? Dan zou ik je sowieso adviseren om een abonnement in te gaan bouwen in jouw webshop. Een klant bestelt eenmalig en betaalt met iDEAL en jouw product wordt op vaste tijden automatisch opnieuw besteld en verstuurd naar jouw klant.

Voor veel webshops is dit simpelweg nog een stap te ver. Maar de eenvoudigere optie die je hiervoor kunt inzetten is de One Click Order Re-Order plugin. Je installeert de plugin en hierna is er op de accountpagina van een klant onder het kopje ‘bestellingen’ waar zij de bestellingen kunnen bekijken een knop bij gekomen achter iedere order. Re-order. Niet meer en niet minder.

De plugin is al meer dan twee jaar niet bijgewerkt. Maar aangezien de functionaliteit van WordPress verder niet aangepast is en deze ook hetzelfde zal blijven is een update ook niet noodzakelijk.

Re-order WooCommerce

Re-order knop in WooCommerce

Uitaard kun je de knop die de plugin genereert zelf stylen en de tekst aanpassen met bijvoorbeeld Loco Translate. Je zult de tekst moeten vertalen, aangezien er in de plugin geen mogelijkheid is om de tekst aan te passen.

Download One Click Order Re-Order

5. E-mail Address Encoder

Heb je veel last van spam op je info@jouwdomein.nl? Het hoeft niet direct een oorzaak te zijn maar het kan zijn dat jouw e-mailadres vanaf je website misbruikt wordt. Er zijn crawlers van spammers die websites scannen op e-mailadressen en deze volledig geautomatiseerd toevoegen aan een lijst met miljoenen e-mailadressen.

100% voorkomen kun je het niet. Sowieso zullen spammers altijd als eerste een info@jouwdomein.nl e-mailadres proberen omdat heel veel bedrijven dit adres toch wel gebruiken.

Hoe voorkom je dat jouw e-mailadres gescrapet kan worden van je website? De oplossing hiervoor is om je e-mailadres te versleutelen naar een onleesbare tekst in de bron. Een scraper die jouw website bezoekt zal dit dan niet herkennen als een e-mailadres.

Het enige wat je hoeft te doen is de plugin installeren en activeren. Als je het wilt testen heb je de mogelijkheid om dit vanuit de settings van de plugin te doen via de page scanner.

Download E-mail Address Encoder

6. Category Order and Taxonomy Terms Order

Om diverse redenen kan het zijn dat jouw website gebruikt maakt van categorieën en taxonomieën. En het lastige is dat WordPress deze standaard sorteert in een volgorde die jij waarschijnlijk niet wilt. Moet je nu gaan programmeren om deze aan te passen? Of hard aan de slag met CSS op je website (dat kan overigens wel)? Nee dat hoeft niet. Installeer deze plugin en je krijgt een simpel drag-and-dropsysteem om de volgorde van hetgeen je wilt aanpassen te wijzigen.

Als voorbeeld nemen we een WooCommerce webshop die wij aan het bouwen zijn. De volgorde van de taxonomieën zijn voor onze klant van belang om een logische bestelvolgorde te krijgen in de filtering naast de producten. Na installatie van de plugin kun je de volledige volgorde naar wens verslepen en zo neerzetten als je zelf wilt.

Custom sort order WordPresss

Deze WordPress plugin is te gebruiken om allerlei custom post types te sorteren. Als jij met Advanced Custom Posts een nieuwe posttype maakt stel je de volgorde in met deze plugin. Eventueel kun je ook child-items in volgorde aanpassen.

Bij praktisch alles waar jij handmatig de sorteervolgorde wilt bepalen kun je dit gebruiken. Super handig dus.

Download Category Order and Taxonomy Terms Order

7. Advanced Floating Content

Advanced Floating plugin WordPressHerken jij het? Op desktop ziet je website er gelikt uit. Je bent zo trots als een pauw. Vervolgens zit je ’s avonds op de bank na te genieten van deze topdag en bekijk je de website nog eens. Je verslikt je van schrik in je koffie…. Op je mobiele telefoon ziet je website er toch echt anders uit dan je gehoopt had.

Het kan ook minder heftig. In je WooCommerce webshop heb je in de sidebar een filter ingebouwd zodat je bezoekers gemakkelijk op kleur kunnen filteren bijvoorbeeld. Desktop, 100% in orde. Alleen als je op mobiel naar diezelfde shoppagina gaat kijken dan kom je tot de conclusie dat je filter helemaal onderaan de pagina staat. Qua gebruikersvriendelijkheid verre van ideaal. Hoe los je dit op?

Je zou natuurlijk je template-bestanden kunnen gaan aanpassen zodat op mobiel de widgets bovenin getoond worden. Maar je kunt niet programmeren. Je zou ook met CSS aan de slag kunnen gaan en de blokken verplaatsen met bijvoorbeeld display:flex. Dat zijn beide prima opties al je gevorderd bent in het bouwen van webshops.

Een andere optie is de Advanced Floating Content plugin aankopen voor nog geen 20 euro eenmalig. Vervolgens bouw je met deze plugin een zwevend blok onderaan of links of rechts op je pagina. Je kunt in de plugin eenvoudig aangeven waar je het zwevende blok wilt tonen en hoe het zich moet gedragen. Wil je dat het altijd in beeld is, dat het altijd blijft staan of juist niet en zo zijn er nog veel meer instellingen mogelijk.

In de plugin heb je de mogelijkheid om alle content in te laden die je wilt met behulp van een shortcode, gewoon simpelweg de standaard WordPress editor of wat je dan ook maar wilt.

Floating block WordPress

Floating filter WooCommerce

Zou je bijvoorbeeld altijd een contactoptie in beeld willen hebben op jouw WordPress website? In sommige gevallen is dat ideaal. Bouw het zwevende onderdeel dat je nodig hebt en plaats hierin de shortcode voor een Gravity Form. Je kunt via de plugin instellen waar je de opties wilt tonen, op welk device en zelfs op welke pagina’s.

Denk bijvoorbeeld ook aan een extra melding die je alleen wilt tonen tijdens het afrekenen in je webshop. Al kun je het laatste natuurlijk ook realiseren via de standaard winkelmededeling met een stukje CSS.

Sinds kort hebben wij deze populaire plugin op Codecanyon.net in gebruik en wij zijn zeer tevreden hierover.

Download Advanced Floating Content

Conclusie

Zo, dat was weer een berg met plugin-geweld. Ik hoop natuurlijk dat je ze niet allemaal direct gaat installeren. Zoals altijd blijft het belangrijkste wat je in de gaten moet houden: installeer nooit meer plugins dan je echt nodig hebt.

Het blijft altijd puzzelen welke plugin je nodig hebt voor jouw website. En een plugin die op jouw website perfect draait kan in een andere combinatie een totale flop zijn. Ik kan niet genoeg zeggen dat het altijd een kwestie blijft van testen, testen en blijven testen.

Welke plugins zijn jouw favoriet en waarom? Laat het ons weten in een reactie. Heb jij andere ervaringen met de bovenstaande plugins? Deel ze ook met ons zodat wij met z’n allen nog betere WordPress websites kunnen maken.